Hyppää pääsisältöön

Bongaa Yle Luonnon livekamerasta lintulaudan juhlijat!

Ravinto on luonnossa lopputalvella tiukassa, vaikka samaan aikaan pitäisi valmistautua kevään karkeloihin. Järjestimme juhlat lintujen avuksi, bongaa keitä kemuissa käy.

Jos juhlijat eivät juuri striimin avatessasi näy laudalla, sivun voi pitää koneella työskennellessä taustalla äänet päällä, jolloin kuulee kun laudalla kolisee.

Vieraat ovat hieman aamutorkkuja, parhaat ajat lintulaudalla alkavat yhdeksästä eteenpäin. Meno hiljenee iltaviiteen mennessä, mutta aktiivinen aika pitenee kevään edetessä. Päivisssäkin on eroja. Sateinen — ja raaseporilaisittain “sumppune” ilma — voi verottaa kävijöitä.

Erilaiset juhlijatyypit

Kuten kaikissa kekkereissä, lintubileissäkin on vakiotyyppinsä. Listalta näet sekä varmat tapaukset että harvemmin nähdyt, juhlien liepeillä usein bongatut tyypit.

Bilehile
Sinitiainen on lähes jokaisten lintubileiden vieras. Se löytää varmasti paikalle ja on ensimmäisten vieraiden joukossa. Sinitiainen on tyypillinen piipahtaja. Se nauttii nopeasti pöydän antimista ja livahtaa pian tiehensä. Kertoja ei lasketa, samoissa juhlissa voi käydä useamminkin. Suloisella ulkomuodolla saa paljon anteeksi.

Öykkäri
Pieni lintu, iso ego. Talitintti aiheuttaa juhlissa usein hämmennystä. Se vähintäänkin kakkii jyväbuffettiin tai leikkii kukkulan kuningasta kakun päällä. Vaikka tällä vieraalla on elkeitä Euroopan herruudesta, on se joka juhlien toivottu vieras ja kutsujen elävöittäjä. Vinkiksi voi sanoa, että naaraat erottaa hieman kapeammasta kravatista, koiraalla rinnasta lähtevä musta juova on leveämpi. Toistaiseksi kemujen rohkein juhlija, pöydän päälläkin itsevarmasti pomppinut siivekäs näyttää naaraalta. Kyseinen tiainen viipyi laudalla yli minuutin. Sen koko vierailu näkyy alla olevalla videolla viimeisenä.

Julkkispari
Valkoselkätikkanaaras- ja koiras ovat harvinaisia, mutta hartaasti odotettuja vieraita. Niille katetaan erikoisannokset ja toivotaan parasta. Ikävä kyllä valkoselkätikat välttävät taitavasti kameraa. Lisäksi niiden konservatiivinen luonne hidastaa uusiin paikkoihin tutustumista. Alueen pari on valinnut kantapaikakseen tietyn puun tietyllä oksalla roikkuvan talipötkön, eikä paikkaa ole vaihdettu moneen vuoteen. Vaikka pari välttää kameroita, lemmestä ei vaieta: soidinrummutukset ovat tuttu ääni juhlapaikalla.

VIP-vieras
Juhlien erikoisvieraaksi toivotaan toista nykypäivän harvinaisuutta, luomumetsissä viihtyvää hömötiaista. Se ei viihdy kaupungin humussa, joten niitä ei läheskään joka kutsuilla näe. Tulee joltisestikin juttuun sukulaistensa sini- ja talitiaisten kanssa, mutta äityy komentelemaan vaativalla mutta vastustamattomalla tavalla. Myös kuusitiaisen toivotaan liittyvän kemuihin. Se muistuttaa musta-harmaa-valkoisella värityksellään hömötiaista, mutta on pienempi ja sillä on valkoinen laikku niskassa.

Prinsessa
Pyrstötiainen on juhlien kiistaton kuningatar, Suomen suloisin ja kaunein tipu. Lintu kuin karamelli: vaalea höyhenpallero nappisilmineen. Mutta kauneus ei ole kihahtanut hattuun, pyrstötiainen ei pröystäile muiden kustannuksella, vaan on varsinainen laumasielu. Se seuraa kiltisti muita ja jättää sooloilut sikseen. Pyrstötiaisen ulkonäkö inspiroi myös kutsujen visuaalista suunnittelijaa ja toteuttajaa, lavastaja Tinde Lappalaista. Tosin pyrstötiaisen ruokatarjoilut aiheuttivat Tindelle erityistä päänvaivaa: perinteinen pöytätarjoilu ei sille sovi.

Rääppijät
Keltasirkku ja pikkuvarpunen tyytyvät syömään maahan pudonneita murusia, joten niitä ei kameraan saa. Jos luvassa on kunnon juhlat, nekin saavat osansa.

Satunnaisvieraat
Vielä jonkin aika sitten hoodeilla liikkuivat kesäisemmät siivekkäät punarinta ja mustapääkerttu. Jostain syystä ne eivät muuttaneet syksyllä etelämmäksi, ja saattaa olla, että talvi on ollut niille liian julma.

Kuokkavieraat
Ei-toivottuja vieraita ovat valkohäntäkauriit, jotka saavat paikat mullin mallin vain yhdellä haukkaisulla. Myös rottien ja vieraiden ihmisten toivotaan pysyvän poissa. Kyseessä on yksityisjuhlat yksityisalueella.

Katso videolta ensimmäisten päivien vierailut

Buffettipöydän antimet ja muut järjestelyt

Pöytä katettiin tunnetuilla siivekkäiden herkuilla eli murskatulla pähkinöillä ja kuorituilla auringonkukan siemenillä.

Juhlapaikka saatiin kuntoon muutama päivä sitten, mutta alkupäivät kuluivat linnuilla uuteen kojuun totutellessa. Nyt herkut on jo löydetty ja vieraita riittänyt. Kävijöiden todellista määrää on vaikea arvioida — yhtenäinen pukukoodi vaikeuttaa tunnistusta — mutta arvioiden mukaan useat kymmenet kutsutut ovat jo löytäneet paikalle.


Juhlien livestriimauksesta vastaa toimittaja, tekniikan erikoismies Timo Heikkinen. Inspiraationa on toiminut NRK:n muutama vuosi sitten striiimattu Piip-Show.

Lue lisää juhlijoista:
Poikkeuksellisen pitkänokkainen talitiainen herättää hämmennystä Yle Luonnon livekamerassa – tässä selitys tikarimaiselle nokalle