Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Tastula: Faktoilla huuhaan ja puutaheinää-tiedon kimppuun

Maarit Tastula ja Juhani Knuuti
Maarit Tastula ja Juhani Knuuti Kuva: Yle / Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Luulitko, että jos lakkaat syömästä sokeria, syöpäsolut eivät saa ravintoa?
Moni luulee, mutta se ei pidä paikkaansa, sanoo lääketieteen professori Juhani Knuuti. Kyseessä on klassinen väärintulkinta aineenvaihdunnan toiminnasta. Jos ihminen ei saa sokeria ravinnosta, maksa tuottaa sitä verenkiertoon, sillä elimistö, esimerkiksi aivot, tarvitsee sitä. Tämä on fakta.

Faktaa vai fiktiota, Juhani Knuuti perkaa terveysväitteitä ja yrittää selvittää niitä suositussa terveysblogissaan.

- Olen harmitellut sitä, kuinka paljon terveysväitteissä on ihan puhdasta huuhaata ja puutaheinää, ja miksi kukaan ei tee asialle mitään. Tajusin, että jos minä itse en tällä kokemuksella ja asemalla tee mitään, niin miksi kritisoisin siitä muita.

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua lääkäri Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirjasta. Juhani Knuutikin on arvioinut kirjan väitteitä blogissaan ja kumonnut mm. sellaisen tiedon, että kolmannes syöpäpotilaista kuolisi sytostaatteihin ensimmäisen kuukauden kuluessa. On kysymys väärinymmärryksestä, Knuuti sanoo, sillä tutkimukset osoittavat selvästi, että lääketieteelliset hoidot auttavat: kuolleisuus on ollut huomattavasti suurempi siinä ryhmässä, joka ei osallistunut lääketieteellisiin hoitoihin.

Terveys herättää kuitenkin kuumia tunteita. Heikkilä teki Knuutista poliisille tutkintapyynnön, joka ei kuitenkaan johtanut syytteeseen.

Valeuutiset leviävät laajalle

Monia terveysryhmiä - koski se sitten vaihtoehtohoitoja, ruokavalioita, luontaislääkkeitä tai rokotteita - yhdistää se, että yhteisenä vihollisena pidetään perinteistä koululääketiedettä.

Valeuutiset ja uskomukset leviävät tehokkaasti. Kun halutaan kiihkeästi vakuuttaa muut oman mielipiteen oikeellisuudesta, se johtaa myös suoranaisten valheiden esittämiseen. Esimerkiksi kansainvälisillä rokotevastaisilla sivustoilla on löytynyt kuvia lapsista, joiden väitetään sairastuneen rokotteista, vaikka todellisuudessa kuvat on napattu jostain ihan muusta yhteydestä. Näin ihmisiä johdetaan harhaan, horjutetaan uskoa lääketieteeseen ja tehdään terveydenhuoltojärjestelmästä ylipäätään epäilyttävä.

Puhutaan myös vahvistusharhasta: kun ihminen, joka uskoo johonkin, hakee asiasta tietoa, hän hyväksyy tiedon, joka tulee omaa käsitystä ja hylkää sen tiedon, joka ei sitä vahvista.

Se ei tarkoita, etteikö ihminen olisi älykäs. Jokainen tekee samaa monissa asioissa huomaamattaan. Se kuitenkin edesauttaa omassa kuplassa pysymistä ja vahvan tieteellisestikin osoitetun tiedon huomiotta jättämistä.

Mieli on vahva

Mutta mikä sitten saa ihmiset kääntymään vaihtoehtoisten hoitojen tarjoajien puoleen? Juhani Knuuti sanoo, että iso asia on aika, vuorovaikutus ja myötätunto. Ison kunnan terveyskeskuslääkäri ei 20 minuutin vastaanoton aikana ehdi paneutua potilaan hyvinvointiin pintaa syvemmältä. Aina se ei ole tarpeellistakaan, mutta joskus on, varsinkin jos kyse on kroonisista oireista ja kivuista.

Tämäkin on muuttumassa. Lääkärit tiedostavat mielen ja fyysisen hyvinvoinnin yhteispelin entistä paremmin, vaikka ajan käyttö arjessa on edelleen haasteellista.

Mielen voima käy konkreettisesti ilmi esimerkiksi plasebo-lääkkeiden kohdalla. Plasebo eli lumevaikutus tarkoittaa sitä, että pelkällä hoitotapahtumalla on parantava vaikutus riippumatta siitä, onko varsinainen hoito vaikuttavaa vai ei.

Juhani Knuuti on itsekin todistanut työssään plasebon voiman. Psykiatrisella osastolla potilas pyysi saada plaseboa ahdistukseensa. Juhani Knuuti antoi potilaalle pillerin, ja otettuaan sen potilas totesi olon helpottuneen heti. Kun lääkäri kysyi potilaalta, tiesikö hän mitä oli juuri ottanut, potilas vastasi tietävänsä: se on vaikuttamaton lääke. Siitä huolimatta se vaikutti! Ilmiö on todellinen, vaikutus syntyy tahdosta riippumatta ja on tieteellisestikin todennettu asia.

Mieli ja keho toimivat siis vahvasti yhdessä.