Hyppää pääsisältöön

Kansainvälisillä käsimerkeillä on helppo mokata

Bastardi Espanjalaisen, keskiaikaisen kirkon kattopaneeleista.
Bastardi eli epäsikiö Espanjalaisen, keskiaikaisen kirkon kattopaneeleista. Huomaa käsimerkki.. Bastardi Espanjalaisen, keskiaikaisen kirkon kattopaneeleista. Kuva: Marco Peretto symbolit,veistokset,Vulva,merkkien salat

Sukupuolielimet ovat vahvasti läsnä voimakielessä, ilmaisemmepa me itseämme sanoin tai elein. Niiden voima ei ole suinkaan aina ollut negatiivista. Useimmat kirosanat ja solvaavat eleemme ovat olleet positiivisia. Oudoin sanapari lienee keskisormen näyttäminen samalla, kun haistatamme vulvan tuoksuja toisen nenään.

Hedelmällisyys on elämän lähtökohta. Me emme lisäänny ilman seksuaalisuutta. Luonto ei tarjoa syötävää ilman lisääntymistä.

Vanhimmat tutkittavissa olevat uskonnolliset riitit noin 250 000 vuoden takaa kertovat vahvasta äitimaakultista. Kun lääketiede ei vielä selittänyt lasten syntymää tai vuoden kiertokulkua, pölyttämisestä puhumattakaan, kaikki tieto pohjautui havaintoon. Lapset syntyivät naisesta. Luonto uudistui keväällä. Kuolleilta näyttäneiden puiden oksille tulikin uudet silmut ja lopulta lehdet.

Maa kuviteltiin naiseksi, jonka kohtu synnytti kerran vuodessa uutta

Kun ihminen oppi viljelemään maata, maaäiti huolehti lapsistaan ravitsemalla heitä. Oli suorastaan luonnollista, että esi-isämme ja äitimme yhdistivät luonnon ja ihmisen elämän toisiinsa. Maa kuviteltiin naiseksi, jonka kohtu synnytti kerran vuodessa uutta samalla tavoin kuin ihmisten ja eläinten naaraat synnyttivät kohdustaan uutta elämää.

Hedelmällisyys, hyvää vai pahaa?

Hedelmällisyys on elämänehto, se on elämän lähde. Elämän jatkuvuuden tae on hedelmöittyminen, syntyminen ja niitä edeltävä sukupuoliyhteys.

Voiko mitään positiivisempaa edes olla? Antiikin kansojen mielestä ei voi.

Mikä voisi olla hienompi toivotus aikana, jolloin ei vielä kärsitty ylikansoituksesta, kuin toivottaa paljon lapsia, siis hedelmällisyyttä ihmiselle ja maalle. Johan Raamatussakin sanotaan: lisääntykää ja täyttäkää maa. Aikana, jolloin lapsikuolleisuus oli yleistä, suvun jatkumisen kannalta oli tähdellistä saada mahdollisimman paljon lapsia.

Naisihannekin oli leveälanteinen, äidiksi sopiva

Avioliiton purkamisen syyksikin riitti lapsettomuus. Hedelmällisyys oli hyve miehillä sekä naisilla. Naisihannekin oli leveälanteinen, äidiksi sopiva.

Peniksen kuvia kaikkialla

Kun ihmiskunnan historiassa äitimaakultin syrjäyttää vähitellen aurinkojumalakultti ja aurinko mielletään mieheksi, hedelmällisyyden jumalasta tuleekin mies. Ihminen oli ymmärtänyt hieman paremmin jo siittämisen merkityksen lisääntymisessä. Miehen siemenneste nähtiin niinä siemeninä, joista ruoka kasvaa, kun siemen levitetään pellolle.

Keskisormen näyttämisestä on ensimmäiset kirjalliset maininnat 300-luvulta ekr.

Antiikin kulttuureissa hedelmällisyyden jumala sai paljon erilaisia nimiä. Egyptissä se oli Min, roomalaisilla ja kreikkalaisilla Priapos. Molemmat jumalat on helppo tunnistaa suunnattomasta peniksestään. Falliset symbolit jäivät pitkäksi aikaa historiaamme eikä niitä kaihtanut kirkkokaan.

Keskisormen näyttämisestä on ensimmäiset kirjalliset maininnat 300-luvulta ennen Kristusta. Se ei ollut lainkaan samalla tavoin loukkaavaa kuin nykyisin. Keskisormen näyttämisellä mies saattoi toivottaa toiselle miehelle viriiliyttä ja paljon lapsia.

Entä vulva sitten?

Toki naisenkin asema lasten teossa ymmärrettiin yhä, vaikka kulttuurimme olikin miehistynyt. Ilman naista ei lapsia voi tehdä, vaikka siemen olisi kuinka vahva.

Fallisten symbolien rinnalle jäi yhä vulva symboliikkaakin. Se eli vuosisatoja myös kristillisessä kulttuurissa käsimerkeissä. Vulvasymboli tehdään muodostamalla pieni klitoris peukalolla etu- ja keskisormen väliin.

Artikkelin kuva on bastardi eli epäsikiö, joka näyttää vulvaa. Se on peräisin Espanjalaisen, keskiaikaisen kirkon kattopaneeleista.

Toivotuksesta loukkaukseksi

Niin sanotun kärsimyksen teologian levitessä maailmankatsomukseemme 800-luvulta alkaen koko ihmiskuvamme muuttuu. Elämä koetaan kärsimyksenä ja kärsimys nähdään kirkastavana. Kaikki, mikä tuo nautintoa on pahaa. Ihanteeksi tulee askeetti, joka ei nauti vaan suorittaa velvollisuutensa.

Kieltämättä ylipainon terveydellistä haittaa, mutta katsoen nykyistä suhtautumistamme pulleisiin läheisiimme, näemme saman kulttuurin jälkiä. Rääkätty, jopa anorektisen laiha vartalo tai luonnottoman lihaksikas on enemmänkin kauneusihanteemme kuin pehmeä elämästä nautiskelijan keho. Seksuaalisuuskin tuottaa mielihyvää, se oli kiellettävä ja siitä oli tehtävä syntiä.

katsoen nykyistä suhtautumistamme pulleisiin läheisiimme, näemme saman kulttuurin jälkiä

Keskiaika oli vielä paljon sallivampi seksuaalisuuttamme kohtaan kuin reformaation jälkeinen moderni aika. Seksuaaliset symbolit katoavat kirkoista lopullisesti 1500-luvulta alkaen. Kaikki lisääntymiseen ja nautintoon liittyvä piilotetaan silmistämme. Niinpä vanhoista hedelmällisyydentoivotuksistakin tulee loukkaavia.

Kieli kehittyy ja virheitä sattuu

Kuuluimpia esimerkkejä kielenkehityksestä ja muuttumisesta lienee jalopeura, joka vanhassa Raamatun käännöksessä ärjyi vielä erämaassa. Agricolalla ei ollut aavistustakaan mikä on leijona. Hänen piti se ärjyvä peto kuitenkin kääntää suomeksi jollain tavoin. Hän pohdiskeli tuntemiaan eläimiä, jotka ärjyvät erämaassa ja mieleen tuli peura. Ei kuitenkaan mikä tahansa peura. Hänen aikanaan sana "jalo" tarkoitti jotain aivan muuta kuin nykyään. Se merkitsi pelottavaa. Niinpä Agricola teki leijonasta pelottavan peuran eli jalopeura.

Samalla tavoin kieli kehittyi ympäristön muuttuessa. Peniksestä ja vulvasta tulikin jotain loukkaavaa, alhaista, hävettävää. Ne viittaavat ihmiseen, joka ei hallitse itseään. Mokomakin elämästänautiskelija!

Sitten tuli mukaan vielä se virhe. Kun asiasta ei saanut enää puhua avoimesti alkoivat mennä vulvat ja penikset sekaisin.

Kun ensikerran toivottelet vulvan tuoksua vihollisesi nenään, mieti mitä käsimerkkiä näytät. Kyllä vulva siihen sopii penistä paremmin. Ole looginen puhuessasi, myös käsillä!

Kirjoittaja Liisa Väisänen on FT, tietokirjailija ja symbolien perässä seikkaileva taiteen ja kulttuurin tutkija.

Merkkien salat tutkii käsimerkkejä: