Hyppää pääsisältöön

Kun elämä on suorittamista – lopeta kilpaileminen, ala pyöriä ja kontata! Näin autat lastasi liikkumaan

Kaksi hymyilevää miestä joilla on lapsi joko sylissä tai selällä.
Strömsön jakso, jossa on innoitusta liikuntaan koko perheelle, on Areenassa 23.2. alkaen. Kaksi hymyilevää miestä joilla on lapsi joko sylissä tai selällä. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö (tv-ohjelma),liikkuminen,Intramural sports,lapset (perheenjäsenet),Jonas Sundström,fyysinen aktiivisuus

Kiipeä, juokse ja roiku. Siihen pienet kädet, jalat ja selät ovat luotuja, sanoo capoeira- ja akrobatiaopettaja Alexander Högström.

Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että lapset liikkuvat liian vähän. Alle kahdeksanvuotiaiden lasten pitäisi liikkua vähintään kolme tuntia päivässä, mutta esimerkiksi noin kolmasosa 3-6 vuoden ikäisistä ei liiku tuntia enempää.

Mies lapsi selällään.
Alexander Högström ja hänen poikansa Villi harrastavat yhdessä lumilautailua. Mies lapsi selällään. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö (tv-ohjelma),liikkuminen,fyysinen aktiivisuus,Intramural sports,voimistelu,liikuntaharjoitukset

– Lapset haluavat kiivetä, laskea mäkeä, juosta ja riippua, mutta kaikki tehdään istuen. Jo varhaisesta iästä asti lapset istuvat pöydän ääressä, sanoo Högström, joka on työskennellyt lasten ja nuorten parissa jo 15 vuotta.

Ei ole mukava ajatus, että pienillä lapsilla on tulevaisuudessa someniska, mutta kyse on nyt suuremmasta kansanterveyttä uhkaavasta ilmiöstä. Högström näkee yhä enemmän lapsia, joilla on huono kehonhallinta.

– Myös lapsilla, jotka liikkuvat, on puutteita lihasvoimassa, koordinaatiossa ja liikkuvuudessa.

Järjestys on väärä, jos osaat hypätä kolme volttia, ennen kuin osaat ajaa pyörällä.

Ihmisen aktiivisuuden perusta luodaan ensimmäisinä elinvuosina. Ja Högström on vakuuttunut, että aikuinen on tärkeä esikuva.

– Lapset jäljittelevät, ja jos istut sohvalla tietokoneen ja puhelimen kanssa, hekin tekevät niin.

Ikuinen huono omatunto

Lähes jokaisella vanhemmalla on huono omatunto. Se kolkuttaa, kun jättää lapsen päiväkotiin, kun sanoo kaupassa ei 20:nnen kerran ja kun mikroaaltouuni kilahtaa ja einespinaattiohukaiset ovat taas lapsen ruokalistalla.

Onko tämä taas yksi artikkeli lisäämään huonoa omaatuntoa? Ehkä on.

Me aikuiset voimme tehdä paljon auttaaksemme lapsemme takaisin luonnollisiin liikkumistapoihin.

Mies makaa lattialla toinen jalka ylhäällä jonka päällä lapsi makaa suorana lentokonetta leikkien.
Lentokoneleikki on klassikko, jossa myös aikuisen tasapaino ja fysiikka harjaantuvat. Mies makaa lattialla toinen jalka ylhäällä jonka päällä lapsi makaa suorana lentokonetta leikkien. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö (tv-ohjelma),fyysinen aktiivisuus,liikkuminen,lapset (perheenjäsenet),Intramural sports,koululiikunta

Mutta se on onneksi helppoa, ainakin teoriassa, eikä se maksa mitään.

Ei tarvita muuta kuin avoin mieli ja ehkä vanha vieraspatja. Kärsivällisyydestä on myös apua, mutta palataan siihen myöhemmin.

Kuin karkkipäivä joka päivä

Nykyaikaiset sisäliikuntapuistot voivat olla hauskoja, ja Högströmillä ei ole oikeastaan mitään niitä vastaan, mutta hänestä niissä kaikkea on yli äyräiden. Tarvitsevatko pienet lapset todella niin paljon virikkeitä?

Se voi Högströmin mukaan johtaa siihen, että tavallisesta ja arkisesta liikkumisesta katoaa kaikki hohto.

– Järjestys on väärä, jos osaat hypätä kolme volttia, ennen kuin osaat ajaa pyörällä.

Se, mikä muuttuu arkiseksi, menettää hohtonsa. Se pätee niin liikuntaan kuin karkkipäiväänkin.

– Jos karkkipäivä on joka päivä, se ei enää tunnu miltään.

Tennispallon metsästys

Värikkäitä liukumäkiä sisältävien ylivirikkeellisten ympäristöjen sijaan Högström suosittelee liikunnan yksinkertaistamista. Hän haluaa palata ihmisen omaan kehoon ja riisua kaiken turhan pois.

– Kutsun sitä primitiiviseksi liikunnaksi, jossa lapsi on yhteydessä maahan. On kyse ryömimisestä ja pyörimisestä.

Vauva leikkii puukepillä.
Kymmenkuinen Signe opettelee kepissä roikkumista Vauva leikkii puukepillä. Kuva: Yle / Strömsö Strömsö (tv-ohjelma)

Aina ei tarvita isoja trampoliineja ja korkeita hyppyjä, jotka päätyvät vaahtokumimereen. Lapsilla on mielikuvitusta, ja he löytävät liikkumisen ilon pienin keinoin, kuten narujen ja patjojen avulla.

– Annan yleensä nelivuotiaiden juosta tennispallojen perässä. Heidän ilmeistään näkyy aito ilo.

Yksinkertaisin keinoin lapset saavat liikettä pieniin kehoihinsa.

– Meidän pitäisi panostaa enemmän keppeihin, puolapuihin ja renkaisiin. Lapset rakastavat sellaista.

Kuin kömpelö kirahvi päin hyppypukkia

Koululiikunta on jättänyt syvät jäljet moniin aikuisiin. Joillakin liian tiukat luistimet saivat varpaat särkemään jo viidessä minuutissa. Lisäksi oranssi jääpallo oli kova kuin elämä.

Toisille hyppypukki telinevoimistelussa oli kirjaimellisesti ylitsepääsemätön este. Häpeän epäonnistuneesta hypystä luokan edessä muistaa vielä aikuisenakin.

En voi silti kieltää häntä laskemasta pulkalla. Hän olisi yhtä hyvin voinut liukastua portaissa ja murtaa solisluunsa

Jos myös liikunnanopettajana työskennellyt Högström saisi päättää, tällainen kilpailukeskeinen ympäristö olisi mennyttä.

Hän haluaa nimittäin myös yksinkertaistaa koululiikuntaa ja ottaisi sen tilalle liikunnan, jossa harjoiteltaisiin perusmotoriikkaa.

– Keppien, pallojen ja renkaiden lisäksi harjoiteltaisiin tasapainoa, karhunkäyntiä ja ravunkäyntiä sekä päällä- ja käsilläseisontaa.

Mies makaa lattialla toinen jalka suorana jonka jalalla poika istuu.
Tämä liike vahvistaa aikuisen jalkoja ja vatsalihaksia, ja lapsella harjaantuu tasapaino. Mies makaa lattialla toinen jalka suorana jonka jalalla poika istuu. Kuva: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö (tv-ohjelma),liikkuminen,voimistelu,Intramural sports

Mutta pari tuntia jumppaa viikossa ei riitä – liikunnasta pitää tulla osa arkea. Siksi välineitä pitää olla saatavilla muuallakin kuin jumppasalissa.

Kiellot ja kilpailut verottavat liikkumisen iloa

Högström kokee, että kieltojen ja rajoitusten määrä yhteiskunnassa on lisääntynyt.

– Tunneillani näen henkilökunnan kieltävän lapsia kiipeämästä puolapuihin. Lasten kiipeilykorkeutta kiipeilytelineissä on myös rajoitettu.

Lapset ovat myös kovia vertailemaan itseään toisiin, ja se verottaa liikkumisen iloa.

Huone tehty seikkailuradaksi renkailla, patjoilla ja tuoleilla.
Olohuoneesta voi tehdä kotisirkuksen jossa esimerkiksi vanhasta nojatuolista tulee trampoliini. Huone tehty seikkailuradaksi renkailla, patjoilla ja tuoleilla. Kuva: Yle / Strömsö Strömsö (tv-ohjelma)

Negatiivinen kierre vahvistuu, kun erilaiset kilpailut tulevat mukaan kuvaan.

– Me juoksemme, laulamme ja tanssimme kilpaa. Yhteiskunnassa kilpaillaan nykyään kaikessa.

Kaksi etuhammasta vähemmän

Lapsi on vanhempiensa silmäterä, ja useimmat vanhemmat pelkäävät lastensa puolesta. Sehän on selvää, mutta se ei tarkoita, että kaikki heidän tieltään pitää tasoittaa.

– Lapset saavat aina kolhuja. Se kuuluu asiaan. Jo parin minuutin kuluttua he jatkavat jo uusia leikkejä.

Högströmin perheeseen kuuluu kolme omaa ja kaksi puolison lasta, ja hän ymmärtää hyvin, geneettisen automatiikan lasten suojelemiseen. Hänen mukaansa on kyse kuitenkin omien pelkojensa voittamisesta.

Lapsen jalat roikkuu renkaissa.
Puiset renkaat maksavat hieman enemmän kuin vastaavat muoviset Lapsen jalat roikkuu renkaissa. Kuva: Yle / Strömsö Strömsö (tv-ohjelma)

Hän mainitsee kolmivuotiaan tyttärensä, jolta puuttuu kaksi etuhammasta. Se on tulosta kahdesta arjen onnettomuudesta polkupyörällä ja pulkalla.

– En voi silti kieltää häntä laskemasta pulkalla. Hän voi yhtä hyvin liukastua portaissa ja murtaa solisluunsa, sillä vahinko ei tule kello kaulassa.

Mitä enemmän lapset liikkuvat, tutkivat kehoaan ja kehittävät motoriikkaansa, sitä paremmat valmiudet heillä on ottaa vastaa kolhuja, kun he ovat vanhempia. Tämä on osa sitä ehkäisevää työtä, jota Högström haluaa vaalia.

– Pikkulapset ovat joustavia ja kestävät enemmän, kun taas kymmenvuotiaat ovat painavampia ja kankeampia. Silloin vammatkin ovat pahempia.

Anna aikaa eteiskriisistä huolimatta

Kaiken liikunnan ei tarvitse olla suunniteltua ja monimutkaista. Lapsilla on mielikuvitusta, joka ei maksa mitään. Monta kertaa se kaatuu vanhempiin ja heidän kärsivällisyytensä puutteeseen.

Aamu on venynyt, koska yksi lapsi on väsyneenä aamiaispöydässä ja toisella on kriisi eteisessä. Silti Högström kannustaa antamaan lapsen liikkua omilla ehdoillaan.

– Anna lapsen kiivetä itse autoon aamulla. Usein ylimääräistä aikaa on sentään kaksi minuuttia.

Tilastoja ja tutkimuksia voi lukea Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likesin tulosraportista ja Liikuntaneuvoston tuoreesta raportista suomalaisten lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä.

Keskustele
 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

  Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

  Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

 • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

  Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

  Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.