Hyppää pääsisältöön

Sukuvihaa Villissä Lapissa – luminen western Armoton maa Yle Areenassa

Ville Virtanen, Antti Holma ja Mikko Neuvonen esittävät kolmea ”yksinäistä ratsastajaa” lumisessa westernissä Armoton Maa, jossa isä etsii sovitusta törmäyskurssille joutuvien poikiensa kanssa. Areena jututti elokuvan ohjaajaa Jussi Hiltusta.

Rovaniemeläinen Jussi Hiltunen (s. 1984) sai ala-asteen kuudennella luokalla lainaksi VHS-kameran, jolla kuvaaminen oli niin vahva kokemus, että Hiltunen päätti saman tien ryhtyä elokuvaohjaajaksi.

– Kokeilin kameraa ensimmäisen kerran koulun liikuntasalissa, jossa kuvasin temppuhyppyjä luokkakavereiden kanssa. Heti seuraavana päivänä halusin kuvata lisää. Tekemisen tarve oli suuri ja sitä kohti olen mennyt sen jälkeen.

Armoton maa (2017) oli Hiltusen debyytti pitkän elokuvan ohjaaja-käsikirjoittajana. Sukuun, syyllisyyteen ja sovitukseen liittyvät teemat ovat olleet esillä jo lyhytelokuvissa Hiljainen viikko, Talvisydän ja Perintö.

– Isän ja poikien tarina on Armottomassa maassa koko leffan ydin. Lisäksi minulle oli alusta asti selvää, että elokuva kuvataan pohjoisessa, mistä itsekin olen kotoisin. Tapahtumapaikka eli syrjäkylä, jossa ei ole enää virkavaltaa, tuo mukaan westernin aineksia.

Armoton maa on elokuva isästä, joka yrittää sovittaa välinsä kahden poikansa kanssa.― ohjaaja-käsikirjoittaja Jussi Hiltunen

Sattumoisin Jussin oma suosikkiwestern Unforgiven on suomenkieliseltä nimeltään Armoton. Sen ohjaaja Clint Eastwood tekee hommia vielä 88-vuotiaana.

– Eastwood on mestari, joka antaa tarinan ja henkilöhahmojen kehittyä kaikessa rauhassa ja katsoja saadaan tunnetasolla mukaan kuin varkain. Arvostan sellaista taitoa elokuvantekijässä.

Tällä hetkellä Jussi Hiltusta työllistää Sorjosen kolmas kausi, jonka jaksoja kuvataan talvisessa Lappeenrannassa. Lopuksi nuori ammattilainen paljastaa Armottomasta maasta mielenkiintoisen yksityiskohdan.

– Tunnettu ruotsalaisnäyttelijä Mikael Nyqvist oli kiinnitetty yhteen rooleista, mutta hän joutui jäämään terveydellisistä syistä pois juuri ennen kuvauksia. Elokuvan valmistumisen jälkeen ei kestänyt kauaa, ennen kuin hän kuoli. Olisi ollut mukava tehdä töitä hienon näyttelijän kanssa, mutta emme ehtineet edes tavata yhtään kertaa. Mukana oli kuitenkin mm. Pernilla August, joka tuli aikoinaan tutuksi Ingmar Bergmanin elokuvassa Fanny ja Alexander (1982). August on näytellyt myös Star Wars -elokuvissa Anakin Skywalkerin äitiä. Hänen läsnäolonsa sähköisti koko kuvausryhmän niinä kahtena kuvauspäivänä, jotka hän oli mukana.

Artikkelin otsikko on mukaelma Lucky Luke -albumista Sukuvihaa Villissä Lännessä.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua