Kudonnan aloittamisen ei tarvitse olla kallista tai vaikeaa. Käytä uudelleen pala pahvia ja jäännösmateriaaleja, niin voit nauttia kutomisesta kotona keittiönpöydän ääressä arki-iltana perheen kanssa.
Muuntelumahdollisuuksia on loputtomasti. Sopeuta pahvinpalan koko ja muoto siihen, mitä haluat tehdä.
Voit kutoa sekä suorakulmaista että pyöreää. Voit kutoa monista eri materiaaleista: jäännöslangoista, muovipusseista, videonauhoista, luonnonmateriaaleista tai mistä vain haluat!
Mitä pahvinpalan avulla voi kutoa?

Pahvinpalan avulla voi kutoa liinoja, tabletteja, pannunalusia, istuinalustoja, kankaita kukkaroihin, laukkuihin, penaaleihin tai erilaisiin koteloihin.
Pahvin avulla voi mainiosti kutoa myös pieniä nukkekodinmattoja, taideteoksia ja seinävaatteita, jotka ovat nyt hyvin suosittuja.
Loimi ja kude – kankaan kaksi rakenneosaa
Kokeile ja yhdistele monenlaisia materiaaleja tai lankatyyppejä. Voit käyttää myös samaa lankaa loimeen ja kuteeseen.
Loimeksi kutsutaan niitä lankoja, jotka ovat kankaassa pituussuunnassa. Useimmiten niitä tuskin näkee, mutta näilläkin langoilla voi leikkiä ja saada esiin erilaisia tehosteita. Loimilangoista voi myös muodostua taideteoksen näkyvin osa.

Kude on se, jolla kudot poikittain niiden lankojen välistä, jotka ovat kankaan pituussuunnassa. Kuteena voit käyttää jopa puutikkuja ja antaa niiden olla osa taideteostasi tai pöytäliinaasi.
Vanhat matonkuteiksi leikatut tekstiilit ovat tavallisimpia kuteita. Rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan erilaiset langat tuottavat erilaisen tuloksen.

Kudo kangas kahteen eri työhön
Voit kutoa kankaan koteloon, laukkuun, penaaliin tai mihin vain haluat. Mittaa, miten suuren pahvinpalan tarvitset kutoaksesi sellaisen palan, jonka työhösi tarvitset.
Käytin pahvia, joka on kokoa 20 cm x 39 cm kutoakseni kankaan, jonka mitat ovat 35 cm x 11 cm pientä violettiin vivahtavaa laukkua varten.
Tee näin:
Leikkaa pahvinpala haluamaasi kokoon. Sen on hyvä olla vähintään 2 cm leveämpi ulkoreunoiltaan ja vähintään 6 cm pitempi kuin kangas, jonka haluat kutoa.

Lanka kierretään ensin levyn ympäri pituussuuntaan. Jos haluat, että lanka pysyy paikallaan, mittaa ja leikkaa pahviin pienet viillot. Loimilankojen etäisyys toisistaan riippuu siitä, mitä haluat kutoa ja miten paksua lankaa haluat käyttää loimeksi.
Sopiva aloittelijan projekti on kokeilla viiltojen tekemistä pahviin 0,5 cm:n välein. Teippaa langan alku- ja loppupää kiinni.
Nyt on aika alkaa kutoa. Ota pala lankaa (noin 1 m) ja pistä se tylppäkärkisen neulan silmään. Pujota neula joka toisen loimilangan alta ja joka toisen loimilangan päältä. Vedä sitten lankaa niin, että oikealle puolelle jää noin 10 cm pitkä häntä.
Pujota nyt neula vasemmalta oikealle vastakkaisten loimilankojen ala- ja yläpuolelta. Vedä lanka läpi niin, että se asettuu tasaisesti alla olevan kerroksen päälle.
Varo ulkoreunaa niin, että loimilangat eivät kiristy. Silloin kangas alkaa kaveta. Tiivistä kudetta sormin.

Jos haluaa olla varma, että kankaasta tulee siisti, kannattaa kutoa alkuun muutama kerros, jotka voi purkaa pois, kun irrottaa kankaan. Isoissa kangaspuissa niin tehdään, että saadaan loimesta hapsut ja että saadaan kudontaan tasainen rytmi ja kaikki langat saadaan asettumaan hienosti.
Jos kudot pahvinpalalla ja olet luonut loimilangat ympäri koko pahvinpalan, saat valmiit hapsut, jos leikkaat ne keskeltä takapuolelta, kun irrotat kankaan pahvista.
Kudo samalla tavalla puolelta toiselle, kunnes pituutta on riittävästi.
Jos kudelanka loppuu ja haluat jatkaa samalla langalla, jätä langan loppupää keskelle kangasta. Ota uusi lanka ja pujota se neljän tai viiden loimilangan alta ja päältä samaan suuntaan kuin edellinen lanka ja käänny sitten reunassa kuten tavallisesti ja jatka kutomista.
Kudelangat saavat siis mennä hetken matkaa lomittain ja kun olet kutonut muutaman kerroksen, voit leikata törröttävät langanpäät pois läheltä kankaan pintaa. Voit myös päätellä langanpäät kankaaseen, kun se on valmis, mutta on sujuvampaa päättää langat kankaan sisään.

Jos haluat kutoa raidallista kapein raidoin, voit käyttää kahta neulaa, yhtä kummallekin värille. Kiepauta silloin toinen lanka oikeassa reunassa kutoessasi.

Leikkaa loimilangat keskeltä takapuolelta, jos haluat pitkät hapsut, ja ota kangas varovasti irti pahvista.
Nyt voit solmia loimilangat esimerkiksi pareittain niin, että kangas ei purkaudu. Voit tehdä myös letit tai jonkinlaiset hapsut.
Violettiin vivahtavaan kankaaseen olen kieputtanut kaksi loimilankaa erikseen oikealle ja antanut niiden sitten kiertyä toisiinsa.

Tehdäkseni pienen laukun taitoin kankaan lyhyeltä sivulta 15 cm ja ompelin molemmat sivut. Koska käytin samaa lankaa kuin kankaassa, saumoja tuskin huomaa, joten ne voi jättää ulkopuolelle. Käänsin kuitenkin omani sisäpuolelle.
Toinen lyhyt sivu taitetaan laukun läpäksi. Kieputa olkahihna samasta langasta ja ompele se kiinni.
Luo omaa taidetta kehyskudonnan avulla
Kangasta ei tarvitse välttämättä irrottaa pahvista. Voit antaa pahvin olla osa taideteostasi. Maalasin pahvin siniseksi taustaksi sateenkaarelleni, ennen kuin loin loimen sateenkaaren väreissä.
Jos kutoo paksummista materiaaleista, voi ottaa avuksi viivoittimen ja pujottaa sen lappeellaan ja kääntää sen sitten kyljelleen luomaan viriön – lankojen välisen tilan. Silloin on helpompi saada kudokseen paksumpia ja epätasaisia materiaaleja, kuten esimerkiksi oksia.
Kudo pyöreään pahvinpalaan

Jos haluat kutoa pyöreän istuinalustan, pannunalusen tai pyöreän liinan, toimi samoin kuin suorakulmaisen pahvin kanssa.
- Piirrä pahville ympyrä ja leikkaa se irti.
- Tee merkit viiltoja varten tasaisin välein ympyrän kehälle. Huomaa, että loimilankoja pitää olla pariton määrä, kun kudot pyöreää muotoa.
- Tee pahviympyrän keskelle reikä, niin voit pujottaa loimilangat ja sitoa kaikki langat kunnolla keskelle.
- Voit ottaa avuksi jäätelötikun, jonka päässä on reikä, jos kudot matonkuteilla. Kudo joka toisen langan alta ja joka toisen päältä tai kahden alta ja kahden päältä, jos haluat kudontaan spiraalin muodon (kuten kuvan pannunalusessa). Viimeinen kerros on kuitenkin kudottava joka toisen alta ja joka toisen päältä, että päättely onnistuu.
- Kun kangas on valmis, leikkaa kaksi vierekkäistä loimilankaa irti takapuolelta ja sido kuteen ympärille.
- Päättele sitten kudelangat kankaaseen, ellet aio tehdä jonkinlaisia hapsuja.