Hyppää pääsisältöön

Kohti palkintogaalaa – Oscar-voittajia Teemalla

Mustavalkoisessa kuvassa nainen, joka laittaa päähänsä huivia.
Agata Trzebuchowska elokuvassa Ida. Mustavalkoisessa kuvassa nainen, joka laittaa päähänsä huivia. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ida,Agata Trzebuchowska,Paweł Pawlikowski

Teemalla valmistaudutaan vuoden 2019 Oscar-gaalaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia 1940-luvulta 2010-luvulle. Torstaista lauantaihin 21.–23.2.

To 21.2. Kaksoiselämää

Teema klo 21.00, Areenassa 7 päivää

Kino Klassikon Oscar-viikon elokuva on George Cukorin ohjaama, vuonna 1947 valmistunut noir-jännäri Kaksoiselämää. Brittinäyttelijä Ronald Colman sai pääosasta uransa ainoan Oscarin. Colman on elokuvassa teatterinäyttelijä, jolla on tapana samastua rooleihinsa liikaakin. Kun hän esiintyy Shakespearen Othellon nimiosassa, mustasukkaisen miehen rooli vuotaa tosielämän puolelle ja ajaa miehen suorastaan murhanhimoon. Elokuvan toisen Oscarin sai musiikin säveltänyt Miklós Rózsa. Kaksoiselämää oli ehdolla myös parhaan ohjauksen ja parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin saajaksi.

Pe 22.2. Monster's Ball

Teema klo 21.00, Areenassa 7 päivää

Halle Berry teki historiaa elokuvan Monster's Ball naispääosassa: hän sai ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan mustan näyttelijän voittaman naispääosa-Oscarin. Marc Forsterin vuonna 2001 ohjaama elokuva kertoo vanginvartijasta (Billy Bob Thornton) ja teloitetun mustan miehen leskestä (Berry), joiden välille syttyy myrskyisä rakkaussuhde. Monster's Ball oli lisäksi Oscar-ehdokkaana parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen sarjassa.

La 23.2. Buena Vista Social Club

Teema klo 20.00, Areenassa 30 päivää

Wim Wendersin vuonna 1999 valmistunut hurmaava dokumenttielokuva kuubalaisista veteraanimuusikoista ei voittanut Oscaria vaikka oli ehdolla, mutta se saavutti huikean maailmanlaajuisen menestyksen – ja mikä tärkeintä, teki näistä supervaareista maailmankuuluja. Elokuva seuraa kuubalaisen musiikin legendoja, jotka Ry Cooderin johdolla tekevät Havannassa uutta levyä.

23.2. Teemalauantai

Oscar-viikon Teemalauantaissa nähdään kaksi Oscarilla palkittua elokuvaa. Niitä erottaa 55 vuotta, mutta niitä yhdistävät paitsi Oscar-patsas (paras ulkomainen elokuva 2014, paras naispääosa 1959) myös vankeuden ja vapauden tematiikka, upea mustavalkokuvaus, ihana jazz ja poikkeuksellisen vahvat naisroolit.

La 23.2. Ida

Teema klo 21.40, Areenassa 14 päivää

Puolalais-brittiläinen ohjaaja Paweł Pawlikowski on vuonna 2019 Oscar-ehdokkaana elokuvasta Cold War. Hän on jo kerran voittanut parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin elokuvallaan Ida (2013), jonka pääosassa loistaa huikea ensikertalainen Agata Trzebuchowska. Ida on luostarissa orpona kasvanut nuori nainen, jonka on ennen nunnanvalan tekemistä tavattava ainoa elossa oleva sukulaisensa ja tutustuttava sukunsa järkyttäviin vaiheisiin toisen maailmansodan aikana. Toista pääosaa esittää niinikään upea Agata Kulesza, joka on mukana myös Cold Warissa. Visuaalisesti hätkähdyttävän kaunis Ida oli Oscar-ehdokkaana myös kuvauksesta.

La 23.2. Antakaa minun elää!

Teema klo 23.00, Areenassa 7 päivää

Susan Hayward sai Oscarin roolityöstään kuolemaantuomittuna naisena Robert Wisen vuonna 1958 ohjaamassa tosipohjaisessa draamassa, joka oli seitsemän Oscarin ehdokkaana. "Bloody Babs" eli Barbara Graham oli huumeidenkäyttäjä ja prostituoitu, joka sai tuomion osallisuudesta ryöstömurhaan mutta vakuutti syyttömyyttään loppuun asti – turhaan. Hänen tapauksensa oli aikansa ja koko 1900-luvun seuratuimpia rikosjuttuja USA:ssa ja hänestä tehty elokuva oli tärkeä kuolemanrangaistusta ja oikeuslaitoksen epäkohtia kriittisesti käsitellyt puheenvuoro. Johnny Mandelin säveltämän hienon musiikin lisäksi elokuvassa nähdään ja kuullaan Gerry Mulliganin jazzyhtyettä.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa