Valkokaali on keittiön edullisimpia perustarvikkeita ja lähes aina sesongissa. Talvikaalista tulee raikkaampaa, jos lehdet ryöpätään pikaisesti.
Tässä valkokaalinlehdet täytetään voimakkaasti maustetulla lampaan jauhelihalla ja kääritään ”kaalikääryleiksi”, jotka saavat porista padassa linssien ja tomaattien kanssa. Mahtavia makuja tavalliseen tiistai-iltaan.

Valkokaalicassoulet lampaanlihasta
Ainekset, 4 hlö:
- ½ kerää valkokaalia
Tomaattikastike
- 1 sipuli hienoksi silputtuna
- 1 valkosipulinkynsi hienoksi silputtuna
- 1 tölkki kuorittuja tomaatteja
- 2 dl vettä
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 1 tl sokeria
- 2 dl keitettyjä linssejä (tai keitettyjä papuja tai linssejä)
Lampaanlihapyörykät
- 400 g lampaan jauhelihaa
- 1 kananmuna
- 1 valkosipulinkynsi hienoksi silputtuna
- 3 rkl suikaloitua lehtipersiljaa
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 2 tl juustokuminaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 maustemitallinen chilijauhetta
- suolaa
- mustapippuria
Tee näin:
- Leikkaa valkokaali kahteen osaan, poista kanta ja ryöppää lehdet. Valuta.
- Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppu valurautapadassa. Lisää joukkoon kuoritut tomaatit, huuhdo tölkki 2 dl:lla vettä ja kaada pataan. Anna kiehua 5 minuuttia. Mausta valkoviinietikalla, sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää keitetyt linssit ja kuumenna taas kiehuvaksi.
- Sekoita keskenään lampaan jauheliha, kananmuna, valkosipulisilppu, persiljasuikaleet, sitruunankuoriraaste ja mausteet ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Muotoile massasta isoja lihapyöryköitä, kääri pyörykät isoimpiin valkokaalinlehtiin ja laske kääryleet tomaattikastikkeeseen. Säästä ⅓ kaalinlehdistä salaattiin.
- Hauduta pataa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Tarjoa lisukkeeksi ryöpätyistä valkokaalinlehdistä tehtyä ja appelsiinikastikkeella maustettua salaattia. Se maistuu huomattavasti raikkaammalta kuin viinietikkainen valkokaalisalaatti mutta valmistuu yhtä helposti.

Valkokaalisalaatti
- ⅓ ryöpätystä valkokaalista
- 1 appelsiini kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
Tee näin:
- Revi ryöpätty valkokaali pienemmiksi paloiksi.
- Valuta päälle appelsiiniviinietikkaa ja lisää joukkoon appelsiiniviipaleet.
Appelsiiniviinietikka
- 1 appelsiini
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- ½ tl sokeria
- murskattuja korianterinsiemeniä
- suolaa
- mustapippuria

Tee näin:
- Leikkaa appelsiinin kuoresta kolme suikaletta ja suikaloi ne kapeiksi.
- Purista appelsiinista mehu.
- Lisää joukkoon oliiviöljy, valkoviinietikka, sokeri, murskatut korianterinsiemenet, ripaus suolaa ja mustapippuria sekä appelsiininkuorisuikaleet.