Hyppää pääsisältöön

Taide saa tuottaa myös pahaa mieltä – tällainen on Vasemmistoliiton puoluejohtajan kulttuurikartta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson keskustakirjasto Oodissa
Li Andersson valitsi haastattelupaikaksi Helsingin Oodin. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson keskustakirjasto Oodissa Kuva: Olli Koski Li Andersson,Vasemmistoliitto,puoluejohtajat

Kuvataiteilijäisän tyttärenä Li Andersson on nähnyt taiteilijaelämän karuakin arkista puolta. Vasemmistoliiton puheenjohtajana Andersson ajaa lisätukea taiteilijoille ja kulttuurilaitoksille.

Jokaisen kansalaisen luova toiminta on Li Anderssonin mukaan kulttuuria. Kun puhutaan taiteesta, hän sanoo painottavansa sen ammattimaista puolta ja ammattilaisten työn mahdollistamista.

Isän työn ansiosta Andersson on nähnyt taiteilijan työn hikisen puolen. Kuvataiteilijaisän pölyisen työhuoneen, painavien installaatioiden siirtelyn ympäri Suomea ja taidenäyttelyiden takahuoneet.

– Taiteen tekeminen on muutakin kuin lasien kilistelyä avajaisissa, hän sanoo.

Andersson käyttää kirjastoa työhuoneenaan

Lapsena Andersson ahmi kirjoja ja teininä hän eli harrastajateatterille. Hän näytteli Turun nuorisoteatterissa, jossa esitettiin näytelmiä myös ruotsiksi, Anderssonin äidinkielellä.

Lukutottumukset muuttuivat täysin politiikkaan astumisen myötä. Aiemmin tietokirjojen lukeminen rentoutti Anderssonia, mutta tätä nykyä hän lukee työn vastapainoksi pääosin kaunokirjallisuutta. Haastattelupäivänä kotisohvalla odottaa Doris Lessingin teos

Kirjastot ovat aina olleet Anderssonin lempipaikkoja. Kotikaupungissa Turussa kirjasto on kovassa käytössä niinä päivinä, kun hän ei ole työpaikallaan eduskunnassa Helsingissä. Kirjasto korvaa työhuoneen, ja Andersson istuu siellä kirjoittamassa läppärillään.

Turkulaiset ovat ylpeitä vuonna 2007 valmistuneesta pääkirjastostaan. Andersson sanoo sen olevan kuntalaisten olohuone, aivan kuten upouusi helsinkiläisten Oodi.

Keskustakirjasto Oodissa ihmiset ovatkin kuin olohuoneessa: rupattelevat, lukevat, räpläävät kännykköitään, lojuvat sohvilla. Anderssonkin riisuu kenkänsä ja istuu toimittajan viereen toisen kerroksen rappusille.

Kirjastojen muuntuminen on hänestä hyvä asia. Aina luovan työn tekeminen ei vaadi yksinäisyyttä ja hiljaisuutta.

– Luovuutta voidaan edistää myös kohtaamispaikoilla ja tiloilla, joissa voi kokeilla, tehdä ja olla.

Politiikkaan liittyy paljon luovaa työtä

Andersson kirjoittaa kaikki poliittiset tekstinsä ja puheensa itse. Rapmusiikin ystävänä hän intoutuu miettimään rapin ja politiikan yhtäläisyyksiä, koska kummassakin sanojen merkitykset ovat tärkeitä. Myös rivien väleissä ilmaistaan paljon.

Poliitikon pitää osata paitsi kirjoittaa myös puhua vetoavasti. Pitää osata sanoilla innostaa ihmisiä, kertoa millainen maailma on ja millainen sen pitäisi olla.

Klassinen musiikki ja ooppera ovat alkaneet maistua Anderssonille vasta aikuisena, kun hän pääsi irti “ajatusmöröistään”. Hän oli pelännyt, ettei tiedä, kuinka oopperassa tai konsertissa pitää pukeutua tai käyttäytyä. Nyt hän pitää näitä ennakkoluuloja turhina.

Toivemusiikiksi hän valitsi kappaleen Tuottelias viime vuoden tulokkaan Vestan esikoislevyltä (2018).

Vesta hymyilee leveästi Weekend Festivalin lavalla.
Vesta esiintymässä elokuussa 2018 Weekend Festivalin lavalla. Vesta hymyilee leveästi Weekend Festivalin lavalla. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Vesta,Weekend Festival

Taide saa tuottaa myös pahaa mieltä

Entä mitä kulttuurin pitäisi tuottaa: elämyksiä, hyötyä vai rahaa? Andersson painottaa näistä elämyksiä.

Hänen mielestä kulttuurin arvo ei ole ensi sijassa rahassa mitattava, vaikka sen avulla voi saa myös rahallista tuottoa.

– Jokainen vapaa demokraattinen yhteiskunta pitää olla sellainen, että siellä on tilaa taiteelle. Jopa sellaiselle, joka tuntuu vaikealta, haastaa tai saa voimaan pahoin. Taiteen ensisijainen tehtävä ei ole tuottaa hyvinvointitaidetta.

Taiteilijat haastavat työllään myös poliitikkoja. Andersson kävi katsomassa Teemu Mäen Koivuryhmän Jouluevankeliumin viime vuodelta. Esitys sai Anderssonin kiusaantumaan ammattikuntansa puolesta.

– Näytelmä toi esille, kuinka hukassa päättäjät ovat isojen yhteiskunnallisten kysymysten kanssa. Heiltä menee sormi suuhun, kun pitäisi pohtia suuria ihmisyyteen, talouskasvuun ja talousjärjestelmän kestävyyteen liittyviä asioita.

Vasemmistoliitto ajaa kulttuurin prosenttiiliikettä valtion budjettiin

Kulttuuri ei Anderssonin mielestä elä markkinatalouden logiikalla. Luovat alat eivät hänestä mahdu markkinoiden muottiin, vaikka kaupallisesti menestyvää musiikkia ja kirjallisuutta on olemassa.

Vasemmistoliitto haluaa prosentin valtion budjetista kulttuurille ja taiteelle. Sitä puolue ajaa hallitusneuvotteluissa, jos pääsee vaalien jälkeen oppositiosta ja toivoo muita puolueita prosenttiliikkeeseen mukaan.

– Sadalla miljoonalla eurolla paikattaisiin tehtyjä leikkauksia ja saataisiin lisärahoitusta kulttuurin valtionosuusuudistukseen ilman, että tarvitsisi vähentää rahoja nykyisistä kohteista. Ja vielä jäisi rahaa taiteilija-apurahoihin ja -eläkkeisiin, Andersson haaveilee.

Rahat otettaisiin muilta aloilta.

– Oiva kohde, josta leikata nämä rahat, olisi suuryritysten tuet, hän sanoo.

Kuuntele Paula Jokimiehen toimittama haastattelu kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

Puoluejohtajien kulttuurikartan jaksot kuullaan torstaisin Radio Suomessa klo 20.15: Pekka Haavisto 31.1., Jussi Halla-aho 7.2., Anna-Maja Henriksson 14.2., Li Andersson 21.2., Petteri Orpo 28.2., Sampo Terho 7.3., Sari Essayah 14.3., Juha Sipilä 21.3. ja Antti Rinne 28.3.

Lue lisää:
Pekka Haavisto rakastui suomalaiseen designiin jo teininä – tällainen on vihreän puoluejohtajan kulttuurikartta
Jussi Halla-ahon mielestä kirjastoissa pitäisi olla hiljaa niin kuin ennen – tällainen on perussuomalaisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Elämä ilman Abbaa olisi synkkää – tällainen on RKP:n puoluejohtajan kulttuurikartta
Petteri Orpo kasvoi mieheksi Suomi-rockin pauhatessa – tällainen on kokoomuslaisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Kulttuurikonservatiivi, joka rakastaa progea, fantasiaa ja Tuulen viemää – tällainen on sinisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Rakkaus kirjoihin syntyi äidin nauhoittamien äänikirjojen myötä – tällainen on kristillisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Politiikan murheet haihtuvat seikkailuelokuvia katselemalla – tällainen on keskustalaisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Elvis oli yksi esikuvista – tällainen on demarien puoluejohtajan kulttuurikartta

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi