Hyppää pääsisältöön

Äänestätkö vaaleissa vai jätätkö äänestämättä? Kerro miksi

Äänestätkö vaaleissa vai jätätkö äänestämättä?
Äänestätkö vaaleissa vai jätätkö äänestämättä? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle äänestäminen

Onko perheessäsi äänestetty vai ei? Miten perheesi esimerkki on vaikuttanut sinun äänestyskäyttäytymiseen? Mikä sinua motivoi äänestämään? Mitkä asiat vaikuttavat äänestyspäätökseesi? Koetko voivasi vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vai et?

“Jos perheessä ei ole koskaan äänestetty niin on epätodennäköistä, että lapsikaan aikuisena äänestää”, sanoo sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta.

Äänestämättä jättämisen taustalla on kokemus siitä, että asioihin ei pysty vaikuttamaan. Tottumuksella ja perheen esimerkillä on suuri vaikutus. Lapsuudenperheen vaikutus ulottuu keski-ikäiseksi saakka.

“Äänestäminen siirtyy hyvin konkreettisesti mallioppimisen kautta”, sanoo sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta.

Lapsuudenkodin esimerkki vaikuttaa

Lapsuudenkodin esimerkki vaikuttaa myös siihen, että ajatteleeko ihminen voivansa vaikuttaa yhteiskuntaan. Poliittinen osallistuminen on yhteiskunnallisen osallisuuden yksi tärkeä mittari.

“Me voidaan ajatella, että se on yhteiskunnallisen hyvinvoinnin tai huono-osaisuuden mittari myöskin”, sanoo Erola.

Hyväosaiset äänestävät vaaleissa, mutta eivät välttämättä tunne huonommassa asemassa olevien maailmaa. Kun köyhät ja vähemmän koulutetut eivät äänestä, niin silloin kaikkien ääntä ei kuulla yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

“Silloin se ei ole kaikkien demokratiaa. On iso kysymys, että millä saadaan ihmiset osallistumaan”, sanoo sosiologian professori Jani Erola.

Äänestämättä jättäviä ei pidä syyllistää

Erolan mukaan äänestämättä jättäviä ei pidä syyllistää vaan keksiä keinoja mistä voisi saada myönteistä esimerkkiä äänestämiseen.

“Kyllähän voisi ajatella, että yhteiskunnallisten epäkohtien kokeminen voisivat ajaa äänestämään”, pohtii Erola.

Erola tutkii sosiaalista periytyvyyttä. Koulutus, varallisuus ja myös äänestäminen ja puoluekanta siirtyvät sukupolvelta toiselle. Arvot ja asenteet siirtyvät perheessä eteenpäin. Perheellä on asemien takia yhteisiä intressejä.

“Jos perheessä on aina negatiivisesti aina puhuttu jostain poliittisesta suuntauksesta, se nostaa lapsen kynnystä äänestää sellaista puoluetta ja toisin päin tietysti myös”, kertoo Erola.

Äänestäminen on aina yhteiskunnallista vaikuttamista huolimatta lopputuloksesta.

“Poliittinen toiminta kehystetään nykyään niin, että kuka voittaa ja kuka häviää vaaleissa. Pitäisi ajatella, että kaikki voittaa riippumatta lopputuloksesta. Vaikka äänestäisit oppositioon joutuvaa puoluetta, se on itsessään jo yhteiskunnallista vaikuttamista”, sanoo Jani Erola Turun yliopistosta.

Äänestätkö vai et? Onko perheessäsi äänestetty vai ei? Miten perheesi esimerkki on vaikuttanut sinun äänestyskäyttäytymiseen? Mikä sinua motivoi äänestämään? Mitkä asiat vaikuttavat äänestyspäätökseesi? Koetko voivasi vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vai et?

Täytä lomake.
 • Taiteilijoiden rohkeus rakentaa tilan poliittiselle vapaudelle

  Book Forum Mosul -radioessee Yle Areenassa 13.7.2019 alkaen

  Radioessee Book Forum Mosul kertoo taiteen vapauttavasta voimasta ja siitä, miten ihmisyys säilyy myös totalitarismin keskellä. Siinä kuuluvat Irakin Mosulissa Isis-hallintoa arjessaan vastustaneiden ihmisten äänet. Book Forum on taidekahvila, jollaiseen voisi törmätä minkä tahansa eurooppalaisen kaupungin boheemissa korttelissa.

 • Hartauspuhujat syyskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat syyskuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset elokuussa

  Jumalanpalvelukset elokuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset elokuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.