Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Irlanti, maailman reunalla – munkkien saari Tähtien sota -elokuvien näyttämönä

Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä.
Tarunomaiset Skelligin saaret sijaitsevat Irlannin lounaisrannikolla. Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä. Kuva: George Karbus / Crossing the Line Productions Yle TV1,Avara luonto: Irlanti maailman reunalla

TV1 lauantaina 17.8.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 18.8. klo 19.40, Areenassa Areenassa

Tarunomaiset Skelligin kalliosaaret sijaitsevat Irlannin lounaisrannikon edustalla. Suurempi saarista, Skellig Michael on ainutlaatuinen paikka, jonne varhaiset kristityt perustivat luostarin 1500 vuotta sitten. Luostari seisoo yhä saaren huipulla.

Munkit rakensivat huipulle johtavat kiviportaat, joita pitkin he pääsivät pienten kirkkojensa ja mehiläispesiä muistuttavien kammioidensa luokse. Yhteisö eli merellisessä linnakkeessaan tiettävästi jopa 600 vuotta. Luostari rakennettiin mahdollisimman lähelle maailman reunaa, jotta Jumala olisi lähellä.

Munkit jättivät Skelligin taakseen noin 800 vuotta sitten. Siitä saakka saari on ollut lähinnä eläinten valtakuntaa. Aina huhtikuussa muun muassa tuhannet lunnit lehahtavat paikalle kuin tyhjästä.

Maailmanmaineeseen kalliosaaret nosti Tähtien sota -elokuvasaagan seitsemäs osa, The Force Awakens, jonka loppukohtaus kuvattiin jyrkänteillä kiemurtelevilla portailla ja luostarissa. Samoilta sijoilta alkaa The Last Jedi -elokuvan tarina.

Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä.
Lunni. Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä. Kuva: Crossing the Line Productions Yle TV1,Avara luonto: Irlanti maailman reunalla
Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä.
Maakotka. Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä. Yle TV1,Avara luonto: Irlanti maailman reunalla
Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä.
Hylkeitä Great Blasketin rannalla Lounais-Irlannissa. Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä. Yle TV1,Avara luonto: Irlanti maailman reunalla
Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä.
Irlanti on vihreä jalokivi. Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä. Yle TV1,Avara luonto: Irlanti maailman reunalla
Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä.
Ryhävalas. Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä. Yle TV1,Avara luonto: Irlanti maailman reunalla

Irlanti on aina ollut oma lukunsa – kuin vihreä smaragdi Euroopan reunalla. Se on viimeinen kallioranta ennen aavaa Atlantin valtamerta. Etuvartiona seisova saari, joka on täysin merenmahdin armoilla.

Myrsky voi taittaa matkaa jopa 3000 kilometriä ennen kuin se purkaa raivonsa ensimmäiseen vastaantulevaan rantaan. Villi valtameri jättää jälkensä jokaisen Irlannin länsirannikolla elävän luontokappaleen elämään.

Eurooppalaiset eivät tuhansiin vuosiin tienneet, mitä läntisen horisontin takana oli. Tuohon salaiseen maahan matkasivat ainoastaan valaat, kalat ja linnut, jotka tulivat ja menivät omassa tuntemattomassa rytmissään. Ennen läntisen meren taakse katoamista ne kävivät viimeisenä tällä villillä rannalla, Irlannin länsirannikolla – maailman reunalla.

Avaran luonnon palkittu luontodokumentti Irlanti, maailman reunalla näyttää, miten saarivaltion karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä. Etelärannikolla valtavat ryhävalaat parveilevat ja pohjoisrannikon jyrkillä rannikkokielekkeillä kotkat opettavat poikasiaan lentämään.

Wild Ireland. Tuotanto: Crossing the Line Productions, Irlanti, 2017. Lukijana on Tuija Westerholm. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran maaliskuussa 2019.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.