Hyppää pääsisältöön

M/S Romanticin ohjaaja Jani Volanen matkalla Ruotsiin ja takaisin - Löytyykö onni risteilyltä?

Kuvassa ohjaaja Jani Volanen.
Ohjaaja-käsikirjoittaja Jani Volanen teki yhteensä seitsemän täysipitkää risteilyä kuvausten aikana. Kuvassa ohjaaja Jani Volanen. Kuva: Kristiina Salmén Jani Volanen,M/S Romantic

Välkkyvät valot, herkkuja notkuva buffet-pöytä, kutkuttava mahdollisuuksien tunne. Risteilyltä lähdetään etsimään monia eri asioita – halpaa olutta, yhden illan juttuja, katkarapu-cocktaileja ja elämän rakkautta. Neliosaisen minisarja M/S Romanticin ruotsinlaivalle tiivistetystä maailmasta toivotaan onnen löytyvät pikakelauksella, mutta onko kohtaloa mahdollista jouduttaa?

Näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana tunnetulla Jani Volasella on vastaus kysymykseen, sijoittuuhan hänen uusin teoksensa risteilyalukselle. Yhdessä Tommi Korpelan kanssa käsikirjoitettu neliosainen minisarja M/S Romantic kertoo yhden illan, yön ja aamun tapahtumista useimmille suomalaisille tutulla maaperällä, ruotsinlaivalla.

Sarjan ohjaaja Jani Volanen on 1980-luvun nuori, ja elänyt aikaa, jolloin Ruotsin risteily oli erilainen kokemus mitä se nyt on. Laiva oli pullollaan tavaroita, makuja ja kokemuksia, joita maankamaralla ei ollut – tai siltä se ainakin tuntui.

– Nuorena risteilijänä se oli kuin moninkertaiseksi pidennetty Linnanmäen reissu, jota valmisteltiin kuukausia, jota odotettiin sydän pamppaillen, ja jota muisteltiin jopa vuosia, Volanen kertoo.

Siitä osaa jo tyhmempikin päätellä, että kusessa ollaan.

Seitsenosaisen sketsisarja Ihmebantunkin yhdessä käsikirjoittaneet Volanen ja Korpela lähtivät alunperin tekemään elokuvaa. Käsikirjoituksen ensimmäinen versio oli 270 sivua pitkä.

– Siitä osaa jo tyhmempikin päätellä, että kusessa ollaan, Volanen naurahtaa.

Teksti lojui pitkään pöytälaatikossa, koska Volanen kieltäytyi tekemään nimenomaan elokuvaksi tarkoitetusta tekstistä minisarjaa.

– Tuottaja Marko Talli ystävällisesti selitti, että sellainen sarja käsikirjoituksesta olisi mahdollista saada aikaiseksi. Minä sanoin ettei ole. Taisin jopa sanoa, että ei missään nimessä, Volanen muistelee.

Jotain kuitenkin muuttui, Volanen pehmeni ajatukselle, ja käsikirjoitus nostettiin takaisin työpöydälle.

– Sarjaksi se lähti muotoutumaan kun lopulta sain yhtäkkiä jonkinlaisen oivalluksen, että se voisikin olla mahdollista jakamalla kokonaisuuden dramaturgisesti hieman haastavampaan muotoon.

Kuvassa näyttelijöitä sarjasta M/S Romantic.
M/S Romanticin matkustajat etsivät onnea kukin omalla tavallaan. Kuvassa näyttelijöitä sarjasta M/S Romantic. Kuva: Yellow Film TV Oy Santeri Kinnunen,M/S Romantic

M/S Romanticin maailma on täynnä erilaisia ihmiskohtaloita, toiveita ja odotuksia. Rakkauden ja hyväksynnän tavoittelu eri muodoissaan yhdistää kuudesta juonesta koostuvaa tarinaa. Itsensä voi tunnistaa joka tarinan jostain henkilöstä, parhaimmillaan monesta hahmosta yhtä aikaa.

Mutta miksi teemaksi valikoitui nimenomaan ruotsinlaiva? Syytä tarinan tapahtumapaikalle ei Volanen osaa tarkkaan sanottaa.

– Risteilyssä itsessäänhän ei ole mitään selvää teemaa valmiina, se on vain kattaus, jonne sijoittaa periaatteessa mitä haluaa, Volanen pohtii, mutta myöntää kuitenkin, että risteily tapahtumapaikkana tarjoaa omat uniikit puitteensa.

– Risteily on herkullinen johtuen juuri sen lyhyestä kestosta, ja suljetusta tilasta, josta ei pääse kesken pois. Koska ilmassa on liikaa odotuksia ja liian vähän aikaa niiden täyttymiseen, se luo draaman kannalta hyvän tiivistymän asioiden edetä nopeammin kuin vastaavat asiat etenisivät ihmisten arkielämässä.

Onni näyttää eristetyssä tilassa löytyvän lähempää, haluttuun lopputulokseen yritetään päästä oikoreittiä, itse matkan yli hypäten. Laivalle tullaan takki auki väljästä ja yksinäisestäkin maailmasta.

– Jos jotain asiaa odottaa liian pitkään tapahtuvaksi, mieli ehtii laukata positiivisissakin mielikuvissa niin mahdottomuuksiin, ettei todellisuus enää kykene niitä mielikuvia vastaamaan, Volanen miettii.

Hannu-Pekka Björkman seisoo nyrpeännäköisenä radiopuhelin kädessään.
Jocke (Hannu-Pekka Björkman) on M/S Romanticin perfektionismiin pyrkivä risteilyisäntä ja entertainment-vastaava. Kuva: Yellow Film TV Oy Hannu-Pekka Björkman seisoo nyrpeännäköisenä radiopuhelin kädessään. Hannu-Pekka Björkman,yle draama

Muuallakin maailmassa harrastetaan risteilyjä innokkaasti. Miten meidän suomalaisten oma tuttu Ruotsin risteilymme eroaa niistä?

– Jos Lemmenlaiva-sarjaan on uskominen, muiden maiden risteilyillä asiat lutviutuu helpommin ja lopussa kaikki on onnellisia. Kotimaisten risteilyjen empiirisellä kokemuksella totean, että meillä se ei mene ihan aina niin.

Onko Ruotsin risteilyn rajoitetuissa tunneissa tarpeeksi aikaa onnellisen lopun saavuttamiseen?

– Onni ei löydy pakottamalla, ja risteilyllä on armoton deadline. Jos siinä lyhyessä ajassa jotain mullistavaa pitäisi tapahtua, todennäköisesti ei tapahdu, Volanen toteaa.

Mutta se, mitä Volasen ja Korpelan fiktiivisellä risteilyllä ehtii tapahtua, onkin sitten asia erikseen.

Neliosainen draamasarja M/S Romantic Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 24.2.2019 alkaen.

Sarjan rooleissa nähdään mm. Hannu-Pekka Björkman, Anna Paavilainen, Tommi Korpela, Santeri Kinnunen, Iivo Tuuri, Antti Luusuaniemi, Antti Tuomas Heikkinen, Vilma Sippola, Amos Brotherus, Annika Aapalahti ja Sami Ahonen.

Sarjan Ylelle tuottaa: Yellow Film TV Oy / Marko Talli

Lue myös: M/S Romantic kertoo kuusi tarinaa onnesta ja onnettomuudesta - Minisarja lipuu ruotsinristeilyllä suomalaiseen sielunmaisemaan