Hyppää pääsisältöön

“Rahat saa takaisin jos ei naurata" – Roope Salminen ja Ernest Lawson pursuavat itseluottamusta, mutta kaipaavat arvostusta oman alan sisältä

Roope Salminen ja Ernest Lawson
Roope Salminen ja Ernest Lawson Kuva: Joonas Josefsson / Johanna Aulén Roope Salminen,Ernest Lawson

Roope Salminen ja Ernest Lawson ovat kaikille tuttuja tv-kasvoja. Tänä keväänä he kiertävät Suomea viihdeimprokiertueen kanssa, jonka toteutuminen oli heidän sitkeytensä varassa. Luottamus omaan tekemiseen on vienyt pitkälle, vaikka taidepiireissä arvostusta ei aina tule.

– Kuinka monella teistä ei oo mitään hajua mitä te ootte tulleet katsomaan?

Näyttelijä-muusikko Roope Salminen avaa Putoillaan-kiertueen viidennen keikan Lappeenrannan Nuijamies-salissa. Käsiä nousee reippaasti ilmaan.

Se kuuluu asiaan. Improvisoidussa illassa esiintyjätkään eivät tiedä mitä seuraavan kahden tunnin aikana tulee tapahtumaan.

Mainoksessa puhutaan ylivoimaisen hauskasta komediasta ja hysteerisestä huutonaurusta.

Roope Salminen on julkisesti luvannut maksaa rahat takaisin sille, joka ei viihdy.

Suuria puheita riitti vielä tuntia ennen keikkaa.

“15 sekunnin välein tulee naurut. Ottakaa vaikka aikaa.”
“Jokainen keikka on hyvä. Lupasin Iikka Kivelle Twitterissä 5000 euroa, jos hän näkee multa yhdenkin huonon keikan.”
“Olemme varmoja, että jos haluaa nähdä komedia-illan, niin tästä nauttii.”
“Yhtään huonoa palautetta ei ole tullut.”
“Tulevaisuudessa tehdään tää vielä isommin.”

Tällaisena kansa tuntee Salmisen. Itsevarmana, hauskana, provosoivana, vähän ärsyttävänä.

Mutta se toteutuvatko lupaukset nähdään kohta, ja nyt ei puhuta pelkästä Salmisesta. Lavalle nousevat kohta myös näyttelijä Ernest Lawson ja muusikko Olli Äkräs.

Putoillaan
Ernest Lawson löysi improvisaation yliopisto-opintojen kautta. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Ernest Lawson

Kahden tunnin show on tämän kolmikon raadannan tulos ja pitkäaikainen unelma.

Lappeenrannassa yleisö mylvii ennen ensimmäistäkään vitsiä. Tämä yleisö on Putouksensa opiskellut. Vaikka keikan suositusikäraja on 12, näyttää yleisössä olevan myös enintään 5-vuotiaita Ansa Kynttilä -faneja. Ansa Kynttilä on Ernest Lawsonin suosittu hahmo sketsiohjelma Putouksesta.

Minuuttia ennen keikkaa sisään tulee kaksi iäkkäämpää naista toppahaalareissa kahvikupit kädessä. Tämä on selkeästi koko kansan ilta.

Lappeenranta oli yksi ensimmäisistä kaupungeista, joka myi salinsa loppuun heti kun liput tulivat joulukuussa myyntiin. Lähes kaikki kiertueen 19 keikasta ympäri Suomen on myyty täyteen jo ennakkoon.

Lawson ja Salminen ovat monelle entuudestaan tuttuja, mutta muusikko Olli Äkräs on vieraampi hahmo. Siitä huolimatta, että hän on mukana Salmisen Roope Salminen & koirat -yhtyeessä ja tuttu muun muassa Vedetään Hatusta -viihdeohjelmasta. Äkräs tekee työkseen myös musiikkia suomalaisille eturivin artisteille kuten Jukka Pojalle ja Tuure Boeliukselle.

Putoillaan
Olli Äkräs luo show'n äänimaailman. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Roope Salminen & Koirat

Kiertueen markkinointikärjeksi on valittu tunnetuimmat kasvot, mutta:

– Keikan jälkeen jokainen haluaa nimmarin myös Ollilta, sanoo Salminen.

Putoillaan-kiertue saattaa näyttäytyä ulospäin osana Salmisen ja Lawsonin ympärillä pyörivää hypeä, mutta todellisuudessa pohjatyötä on tehty yli kymmenen vuotta.

Salminen ja Äkräs löysivät toisensa yläasteella. Silloin he äänittivät itsekeksimiään dubbauksia Harry Potter-elokuviin ja Star Wars-videopeleihin. Komiikka kiinnosti.

Molemmat ovat jäseniä myös Salmisen perustamassa improryhmä Kolinassa, joka nousi harrastajaporukasta ammattimaiseksi kiertäväksi ryhmäksi. Lawson päätyi Salmisen kokoaman Kipinä-improryhmän kautta lopulta myös Kolinaan. Hän on löytänyt teatterin ja impron vasta “aikuisiällä”, yliopistossa. Lawson on koulutukseltaan luokanopettaja.

– Erkku on hyvä esimerkki self made -näyttelijästä, joka antaa sydämensä, aikansa, näkee vaivaa, pääsee lopulta ammattikeikoille, ja on parempi kuin ammattilaiset, ylistää Salminen.

Salmisen vinkistä Lawson kutsuttiin myös pari vuotta sitten Putouksen koekuvauksiin.

Putoillaan
Roope Salminen on tehnyt improa jo vuosia. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Roope Salminen

Teatterikorkeakoulu ei ole ollut näille esiintyjille väylä lavoille. Se on saattanut vaikuttaa myös siihen, minkälaista viihdettä he tällä hetkellä tekevät. Yhdistävä tekijä on ollut alusta lähtien pyrkimys naurattamaan, ei vakavan taiteen tekeminen.

Ja se ei ole ollut kaikkien mielestä pelkästään hyvä asia.

Se, miten vähän oman alan porukkaa käy katsomassa viihdeimproiltoja, tai miten väheksyvästi jotkut suhtautuvat lajiin, ärsyttää Salmista ja Lawsonia.

Kritiikkiä ei näy niinkään esitysten palautteessa, vaan kynnyksessä tulla katsomaan. Jotkut kokevat koomikoiden mukaan, ettei tällainen “kevyt” vitsiviihde ole heitä varten.

Yksi koko kolmikon missio onkin viihteen arvostuksen nostaminen.

Äkrään mukaan viihdeimprossa ja popmusiikissa on paljon samaa. Molemmat näyttävät ulospäin helpoilta, mutta ovat lopulta vaikeita tehdä hyvin. Yksinkertaisilta vaikuttavat asiat ovat usein jotain muuta kuin yksinkertaisia.

Salminen sanoo heidän olevan hyvin tietoisia siitä, ettei arvostusta tällä tyylilajilla kaikilta tule. “Kontakti-impro, jossa soi freejazz taustalla” voisi olla taiteilijoiden silmissä uskottavampaa, mutta se ei ole Salmisen, Lawsonin ja Äkrään juttu.

Putoillaan
Keikkaa ennen bäkkärillä on rauhallinen tunnelma. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Roope Salminen

Viihdyttäminen tulee sydämestä eikä sen tekeminen Salmisen mukaan ole yhtään helpompaa kuin draaman tekeminen. Laatu on tärkeintä.

– Ihmiset maksaa 30 euroa lipusta. He haluavat nähdä korkealuokkaista tavaraa. Se, että se pyrkii naurattamaan koko ajan ei tee siitä yhtään vähempiarvoista.

Tähän mennessä ainoastaan yksi “rahat takaisin” -pyyntö on tullut ja sekin osoittautui kaveriporukan vedonlyönniksi. Kun Salminen vastasi palautteeseen, sai hän kunnioittavan viestin, jossa kirjoittaja myönsi oikeasti nauttineensa illasta.

Paikoittain keskustelu koomikkojen kanssa muistuttaa mainosmiehen ulkoa opeteltua litanjaa. Salminen, Lawson ja Äkräs ovat tottuneet puhumaan myyvästi. Epävarmuuksia tai julkisen työn aiheuttamia paineita ei ainakaan tässä hetkessä saa kaivettua irti. Ilman tällaista itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen tässä tuskin istuttaisiin.

Ennen keikkaa esiintyjät latautuvat takahuoneessa. Salminen makaa sohvalla ja katsoo puhelimesta amerikkalaista versioita komediasarja Officesta. Äkräs kuuntelee koneeltaan musiikkia. Lawson leikkaa paperista lappuja esityksen tekniikkaan, jossa yleisö kirjoittaa lapuille lauseita.

– Sit mä tiedän, et oon huipulla, kun joku muu leikkaa nämä, hymyilee Lawson.

Putoillaan
Takahuonetarjoilut ovat vaatimattomia. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Roope Salminen,Ernest Lawson

Esiintyjät keskustelevat illan rungosta. Mikään ilta ei ole samanlainen. Yhteisesti käsitellään esimerkiksi, mikä on kanta samalla viikolla menehtyneeseen Olli Lindolmiin.

“Too soon.” Aihetta päätetään olla käsittelemättä vaikka joku yleisöstä sen huutaisikin.

Roope Salmisen voimat tuntuvat olevan niin vähissä, että on vaikea uskoa, että hän olisi 40 minuutin päästä parhaassa vedossa naurattamaan täyttä Nuijamiehen salia. Hyvä kun hän jaksaa vastailla kavereidensa kysymyksiin.

Viimeisen puolen tunnin aikana bäkkäri hiljennetään ulkopuolisilta. Silloin tapahtuu ”salainen rituaali, jonka johdosta kaikki keikat ovat menneet hyvin.” Ei voi muuta kuin uskoa, että näin on.

Esitys alkaa. Lavalle juoksee kolme esiintyjää hyvissä energioissa. Improvisoitujen kappaleiden esittäminen alkaa heti. Lappeenrannassa kuullaan muun muassa aikuisopiskelija-reggae ja varastomies-aiheinen heavy-kappale.

Putoillaan
Keikkavaatteet vaihdetaan päälle vasta 15 minuuttia ennen show'ta. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Ernest Lawson

Putoillaan-show koostuu erilaisista improtekniikoista, joista osa on tuttuja esimerkiksi Putouksesta tai muista impro-ohjelmista. Esitys on rakennettu niin, että kohtaukset ovat lyhyitä ja mukaansatempaavia.

Mutta minkälaista viihdettä täällä syntyy?

Kaksi miestä rakastuu. Hitler päättää ajella viiksensä ja pelätään, että hän pilaa senkin tyylin. Ei alapääjuttuja. Ei stereotypiolle leikittelyä.

Miten raikasta viihdettä!

Keikan aikana kantaa otetaan myös ahtaisiin sukupuolirooleihin. Eräässä sketsissä mies pelkää miehuutensa puolesta, koska vaimo tekee kaikki lumityöt. Syntyy emansipoiva laulu, jossa lauletaan, miten miehuus ei enää tälle sukupolvelle ole kiinni fyysisistä töistä.

Onko kantaaottavuus suunniteltua?

Salminen ja Lawson sanovat keikan jälkeen, että tavallaan.

Putoillaan
Esiintyminen on intensiivistä työtä. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Roope Salminen,Ernest Lawson

Koomikot ovat mielellään normalisoimassa asioita. Se, mille lavalla naureskellaan, voi vaikuttaa monen käsitykseen siitä, mikä on hauskaa ja mikä ei. Erityisesti nuorempi yleisö on altis vaikutteille.

– Kiva olla luomassa sitä kuvastoa. Me ollaan sosiaalisia eläimiä, toistetaan sitä mitä me nähdään, sanoo Salminen.

Musiikki on olennainen osa tunnelmaa. Äkrään laitteista löytyy ääniä koiranhaukunnasta laukauksiin. Kahden tunnin show on tämän kolmikon käsissä.

Ja ne naurut, kyllä ne taitavat melkein 15 sekunnin välein tulla.

Lappeenrannassa yleisön avustuksella mukaan tulevat luonnollisesti perinneruoat vety ja atomi, jääkiekkojoukkue SaiPa sekä vuosittain järjestettävä tapahtuma Sataman Valot.

Tämä yleisö on ainakin saanut sitä, mitä on tullut hakemaan. Väliajalla ja poislähtiessä toistellaan lavalla kuultuja vitsejä.

– Tää oli enemmän ku mitä ootin, sanoo eturivissä istunut nainen.

Putoillaan
Kaikki mitä lavalla tapahtuu, syntyy hetkessä. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Roope Salminen,Ernest Lawson

Pienten kaupunkien kiertäminen selvästi kannattaa. Monet sanovat ostaneensa liput heti kun kuulivat, että Salminen ja Lawson tulevat Lappeenrantaan.

Jos Lawson ja Salminen olisivat kuunnelleet muiden neuvoja, kiertue tuskin olisi tänä iltana täällä. Monet suosittelivat esityksen testaamista 4-6 suurimmassa kaupungissa. Epäilyksiä herätti Salmisen mukaan myös “tuotteen epämääräisyys”, huono ajankohta (hiihtolomat ja alkuvuoden rahapula) ja esiintymispaikat.

– Ne oli, että miten olisi vaikka ravintolat, siellä voisi olla valmiiksi porukkaa? Me sanottiin, että ei ei, me otetaan konserttisalit.

Kysymys on myös jonkinlaisesta taloudellisesta riskistä. Palkka ei juoksisi, jos esityksiä tehtäisiin tyhjille saleille. Rahaa viihdeimprokiertueesta tulee “vähemmän kuin Putouksesta”. Takahuoneen tarjoilut on supistettu hedelmiin ja vesipulloihin.

Putoillaan
Lavalla ehtii tapahtua kahden tunnin aikana yllättävän paljon. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Roope Salminen,Ernest Lawson

Jostain riitti luottoa ja uskoa siihen, että sana kiirii ja ihmiset tulevat katsomaan show’n. Sitä tekijät eivät olisi arvanneet, että kiertue myisi lähes kokonaan loppuun jo ennen ensimmäistä keikkaa.

Se hymyilyttää tyytyväisen näköisiä koomikoita. Salminen sanoo, että improon liittyy usein harha siitä, että ostaa sian säkissä.

– Mutta jos menee katsomaan ihmisiä, joilla on kymmenen vuoden kokemus, se ei ole sika säkissä.

Tietty taso täyttyy tekijöiden mukaan joka kerta. Lawson sanoo, ettei lavalla tarvitse jännittää sitä, meneekö esitys hyvin. Se menee hyvin, jos kaikki ovat hereillä ja tekevät parhaansa.

Keikan jälkeen aulassa järjestetään fanitapaaminen, johon muotoutuu heti selfie- ja nimikirjoitusjono. Jotkut pysähtyvät kyselemään neuvoja omalle uralleen. Toiset hädin tuskin uskaltavat katsoa idoleitaan silmiin.

Olli Äkräs jakelee Lawsonin ja Salmisen kanssa nimikirjoituksia, aivan kuten ennustettiin.

Putoillaan
Nimikirjoitusten jakaminen kuuluu jokaiseen keikkaan. Rasmus ja Salla tapaavat ensi kertaa idolinsa. Putoillaan Kuva: Joonas Josefsson/Yle Roope Salminen,Ernest Lawson

Keikan jälkeisessä euforiassa esiintyjät hehkuttavat Lappeenrantaa ja yleisön osallistumista. Selviää myös syy Roope Salmisen flegmattisuudelle.

– Mun on pakko mennä sellaiseen moodiin ennen keikkaa. Oon vähän niinku karhu, joka herää talviunilta metsästämään.

Tämän illan metsästys on sujunut suunnitelmien mukaan. Huomenna Lohja, perjantaina Turku ja lauantaina Tampere. Kiertue jatkuu maaliskuun alkuun asti. Keväällä alkaa Putouksen yhdestoista tuotantokausi, jossa Lawson ja Salminen molemmat ovat mukana. Sitten on bänditouhuja ja muita prokkiksia. Ainakaan tekemisestä ei ole puutetta.

Eikä itseluottamuksesta.

– Joku päivä me täytetään Hartwall Arena tällä show’lla, sanoo Salminen.

Muokattu 25.2. klo 14:04 kuvia vaihdettu

Keskustele