Saattaa kuulostaa tylyltä, mutta seksi on hyvin itsekästä ilottelua. Pitää osata pyytää nautintoa ja antaa sitä toiselle. Näin täräyttää seksologi Tarja Santalahti, jolla on monta suorasukaista neuvoa seksihalujen heilahtelujen kanssa eläville pareille.
Aluksi seksi on sujunut, on ollut paljon halua, mutta pikkuhiljaa se, joka haluaa vähemmän, alkaa johtaa tilannetta. Kumppanille seksi ei sen sijaan ole enää ollut omannäköistä. Hän on se, joka joutuu valppaana odottamaan, milloin se toinen haluaa.
On ollut myönnytyksiä, on ollut riitaa. Toinen jää puuhastelemaan keittiöön muka jotain, kun toinen menee nukkumaan. On välttelyä, suuttumusta, turhautumista, vihaa, ja lopulta vetäydytään kokonaan vaivaamasta toista.
Pariterapeutti kuulee samankaltaisia tarinoita vastaanotollaan.
Kun toinen ei halua, niin pitääkö heti ensi kerrasta huolestua?
Psykoterapeutti, seksologi Tarja Santalahti Väestöliiton terapiapalveluista sanoo, että ihmiset usein säikähtävät, kun toinen kieltäytyy, vaikka ei tarvitsisi säikähtää.
Hän sanoo, että jos suhde on hyvällä pohjalla, niin se kestää satunnaisen haluttomuuden.
– 45:n ikävuoden jälkeen ihmisillä alkaa olla ymmärrystä, että se halun puute on tavanomaista. Vastamäki, joka yhdessä koetaan ja yhdessä läpikäydään – ja yhdessä selvitään siitäkin, Santalahti sanoo Radio Suomessa.
Puolen vuoden sääntö toimii tässäkin
On luonnollista, että alkuhuuma ei kestä ikuisuuksia, mutta jossain vaiheessa toisen haluttomuus parisuhteessa voi muuttua ongelmaksi, johon pitäisi tarttua.
Tähän Santalahdella on selvä sääntö.
– Puolen vuoden sääntö sopii yllättävän moneen asiaan. Jos puoli vuotta on mennyt ja jatkuvasti vastaus on toiselta tai molemmilta on “ei”, tai puoli vuotta toinen on yrittänyt lämmitellä toista, niin silloin yleensä tilanne koetaan kriisiksi. Silloin pitää tehdä jotain, hän sanoo tiukasti.
– Peräänkuulutan loppumattoman ymmärtämisen tilalle tukemista ja toisen kannattelua. Mennään yhdessä sen vaikean ajan lävitse.
Vastaanotolle saapuvat parit eivät ole Santalahden neuvoa kuulleet.
– Parit eivät tule vastaanotolle puolen vuoden kohdalla vaan kolmen vuoden päästä! Santalahti parahtaa.
Millaisia syitä haluttomuuden taustalta löytyy?
Santalahti sanoo, että erilaisia syitä haluttomuuteen löytyy kymmeniä, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Seksuaalisuutta ei voi irrottaa omaksi alueekseen.
Pitkät työpäivät, stressi, väsyminen ja masennus karsivat seksihaluja kaikilta. Haluttomuuden takana voi olla ahdistusta ja vihaa, läheisyyden ja sitoutumisen vaikeutta, etenkin miehillä. Naisilla yksi salatuimpia seksihalujen kadottajia on runsas alkoholin käyttö.

Mies haluaa enemmän kuin nainen
Erilaisia seksuaalisia tarpeita ja haluja tai eritahtisuutta voi olla hankala sovittaa yhteen.
– Se on selvästi yksi aikamme suuri ongelma: eritahtisuus on tyypillistä, ei kummallista. Jossakin vaiheessa suhdetta toinen haluaa enemmän kuin toinen, Santalahti toteaa.
Mies haluaa enemmän kuin nainen, kertovat kaikki tutkimukset. Miesten ja naisten ero näkyy selvästi tuoreimmassa FINSEX-selvityksessä vuodelta 2015.
Noin 30 prosentissa parisuhteista puolisot halusivat seksiä yhtä usein. Yli 50% pareista oli sellaisia, joissa mies oli halukkaampi osapuoli ja 15% sellaisia, joissa nainen oli halukkaampi.
Lue tuloksista lisää FINSEX halu: Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset.
Miesten halu on siis suurempi, ja pariterapeuttien vastaanotolla näkyy turhautuneita kumppaneita.
Puhukaa, sillä ongelma ei itsekseen parane
Rakastumisen alkuhuumassa ei välttämättä tule ajatelleeksi, että seksuaalisuus ja halukkuus ovat sellaisia asioita, joista pitäisi erikseen puhua, kun tuntuu että peitto heiluu ja kaikki toimii.
Omasta seksuaalisuudesta kumppanille kertominen on Tarja Santalahden mukaan hyvä neuvo.
Puhua voi jo silloin, kun suhde on tuore. Puhumalla selviää, mitä seksuaalisuus molemmille merkitsee, ja keskustelussa voi sopia, miten seksielämää yhdessä vietetään. Ja mitä tehdään, kun tulee se hetki, kun joutuu sietämään pettymyksen, kun toinen sanoo “ei, rakas, en jaksa tänään”.
– Ei ole haluttomuutta eikä huonoja rakastajia, on vain luvattoman huonoa kommunikointia kahden ihmisen välillä, Santalahti toistaa vanhaa viisautta.
“Ei” voi sanana olla hirveää myrkkyä.
– Ihmiset on myös aika herkkiä. Kun tulee ensimmäinen “ei”, niin pettymys on niin iso, että ylireagoidaan.
Keskustelun startiksi Väestöliitto on tehnyt erilaisia testejä, joiden avulla voi selvittää, mitä kumppani seksuaalisuudesta ajattelee.
Santalahti painottaa, että onnellisuuden ytimessä on yhtenä asiana tunne, että toinen haluaa minua. Jos seksi ei toimi joko suhteen alkuvaiheessa tai joskus myöhemmin, niin kannattaa muistaa, ettei se siitä itsekseen parane, vaan asiaan on tartuttava.
Mitä pariterapiassa tapahtuu?
Selvitysten mukaan pariterapiasta on hyötyä. Pariterapia auttaa Santalahden mukaan kolmea neljästä pariskunnasta.
– Vaikuttavuus on samaa luokkaa kuin ohitusleikkauksen, Santalahti vertaa.
Tulemalla pariterapiaan tai seksologin puheille pariskunta viestittää toisilleen, että tilanteeseen etsitään muutosta.
Santalahti vinkkaa, että terapiaan voi mennä yksinkin, jos kumppani ei halua lähteä. Se voi selvittää omia ajatuksia ja tuntemuksia, mutta voi samalla saada kumppanin havahtumaan.
– Olen niin tärkeä, että toinen menee yksin, koska haluaa pitää kiinni parisuhteesta, Santalahti kuvaa kieltäytyjän ajatuksen juoksua.
Seuraavalla kerralla kumppani saattaa sitten lähteä mukaan.
Vähemmän haluava määrää yleensä tahdin
– Vähemmän seksiä haluavalla on aina enemmän valtaa. Hän päättää, milloin seksiin ryhdytään, täräyttää Santalahti.
Kun seksin määrä taantuu, niin vähemmän haluava saa, mitä haluaa. Hän pääsee siis helpommalla kuin enemmän haluava, joka joutuu myöntymään tilanteeseen.
Kumpikin voi silti pitää tilannetta huonona. Vähemmän haluava voi tuntea syyllisyyttä ja voi pelätä, että toinen kyllästyy ja lakkaa rakastamasta.
Toisaalta seksillä ei pidä kiristää eikä satuttaa toista, sillä jokaisella on valta itse määrätä kehostaan.
Jos haluttomuuden taustalla on käsittelemättömiä seksuaalisia traumoja, niin silloin Santalahden mukaan puhutaan myös eri asiasta kuin arkipäivän paineiden aiheuttamasta halun puutteesta.
Stressi ja ikä alentavat miehen halua ja kykyä
Halun puute voi toki koskea miehiäkin. Santalahden mukaan omista seksihaluistaan huolestuneet yli 35–45 -vuotiaat miehet tulevat myös terapeutin pakeille yhä useammin.
Kun miehen ei tee mieli seksiä, niin taustalla voi paljastua stressi tai iän tuomat muutokset hormonitoiminta. Kumpikin laskee testosteronin määrää veressä ja voi heikentää sekä halua että kykyä.
Vapaan testosteronin pitoisuus alkaa laskea miehillä 45-vuotiaasta lähtien. Se tapahtuu hitaasti ja tasaisesti ja tuntuu erektiohäiriöinä.
Naisetkaan eivät tahdo muistaa hormonien vaikutusta omaan kehoon.
Santalahti muistuttaa myös, että iän myötä kaikkien vartalot muuttuvat myös ulkoapäin. 25-vuotiaana ei pysytä ikuisesti. Hän toivoo, että kumppanit olisivat armollisia toisiaan kohtaan.
Herättele kumppanin haluja rakkaudentunnustuksilla ja kosketuksella
Halu on iso arvo, yksi tärkeimmistä asioista parisuhteen onnellisuuden kannalta. Se on onnellisuuden ytimessä, siksi Tarja Santalahden mielestä puhuminen kannattaa ihan itsekkäistäkin syistä.
– Kuulostaa tylyltä ja tympeältä, mutta seksi on hyvin itsekästä ilottelua. Pitää osata pyytää nautintoa ja antaa sitä toiselle.
Omaa ja toisen halua voi herätellä kotikonstein.
Santalahden mukaan voi työntää syrjään sen negatiivisen tunteen, joka vie kiihotuksen mennessään. Ei keskity siihen negatiiviseen vaan keskittyy seksiin.
Hän uskoo petiongelmien vähenevän, jos yhtä paljon kuin vatvotaan haluttomuutta puhuttaisiin siitä, kuinka ihanaa on haluta.
Kokeneella terapeutilla on muutama hyvä neuvo säkenöivän suhteen ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi.
- Kerro kumppanille, että rakastat häntä ja haluat tehdä seksissä hyvää. Kerro tämä silloin, kun hän sitä vähiten odottaa,
- Osoita sitoutumista joka ainoa päivä.
- Kosketa toista aina, kun se tuntuu hyvältä ja luonnolliselta. Kosketus on tärkeä osa seksuaalista vuoropuhelua.
- Viesti eri tavoilla, että 'ajattelen juuri sinua'.
Kuuntele Sanna Pirkkalaisen toimittama keskustelu kokonaisuudessaan Areenassa: Mikä on kun seksi ei kiinnosta.
Lisää ohjelmasta
- Mitä sinä haluaisit tietää puutarhan syystöistä ja sadosta – Radio Suomessa upotamme kädet multaan ja kaivamme vastaukset esiin
- Miten sinä olet pärjännyt korona-aikana? – Kerro meille tuntemuksistasi ja etsitään yhdessä keinoja jaksamiseen.
- Mitä sinä haluaisit tietää Ylen ohjelmista tai toiminnasta? – Lähetä kysymyksesi meille Radio Suomen Kysy Ylestä -iltaan