Hyppää pääsisältöön

Historia: Banaanivalta

Palkittu ranskalaisdokumentti on kertomus taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta.
Palkittu ranskalaisdokumentti on kertomus taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta. Palkittu ranskalaisdokumentti on kertomus taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta. Yle TV1,Historia: Banaanivalta

TV1 maanantaina 25.2.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 2.3. klo 8.05, Areenassa

Banaani – tuttu hedelmä, jota on saatavilla kaikkialla maailmassa, ympäri vuoden.

Banaani ohjasi kehitystä Keski-Amerikan maissa kuten Costa Ricassa. Maa alkoi vuonna 1871 rakennuttaa rautatietä Karibianmeren rantaan. Urakoitsijana toimi yhdysvaltalainen liikemies Minor Cooper Keith.

Costaricalaisille banaani oli arkiruokaa, mutta Yhdysvalloissa se oli ylellisyyttä. Keith alkoi vuosisadan vaihteessa kuljettaa hedelmiä Pohjois-Amerikkaan.

Vuonna 1899 Keith liittoutui kahden bostonilaisen kauppiaan kanssa. Keski-Amerikassa tuotetun banaanin varaan rakentui kokonainen imperiumi, monikansallinen jättiyhtiö nimeltään United Fruit Company.

Yhtiön menestys perustui uskoon rajattomasta kapitalismista. Yritys hääti alkuperäisiä asukkaita mailtaan, ajoi pienviljelijöitä ahdinkoon sekä orjuutti ihmisiä ja korruptoi hallituksia yli 100 vuoden ajan. Yhtiölle koko Latinalainen Amerikka oli yhtä suurta banaaniplantaasia.

Banaanista tuli symboli Yhdysvaltain kapitalismin kaikille epäkohdille.

Palkittu, ranskalainen dokumentti Banaanivalta on kertomus taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta. Samalla se kuvaa monikansallisten yhtiöiden tuottoisaa liiketoimintamallia, joka on tänä päivänä käytössä esimerkiksi monissa teknologiayhtiöissä.

La loi de la banana. When Banana Ruled. Ohjaus: Mathilde Damoisel. Tuotanto: Quark Productions / ARTE France, Ranska, 2017. Lukijana on Jaana Pesonen.

Keskustele