Hyppää pääsisältöön

Historia: Banaanivalta

Palkittu ranskalaisdokumentti on kertomus taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta.
Palkittu ranskalaisdokumentti on kertomus taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta. Palkittu ranskalaisdokumentti on kertomus taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta. Yle TV1,Historia: Banaanivalta

TV1 maanantaina 25.2.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 2.3. klo 8.05, Areenassa

Banaani – tuttu hedelmä, jota on saatavilla kaikkialla maailmassa, ympäri vuoden.

Banaani ohjasi kehitystä Keski-Amerikan maissa kuten Costa Ricassa. Maa alkoi vuonna 1871 rakennuttaa rautatietä Karibianmeren rantaan. Urakoitsijana toimi yhdysvaltalainen liikemies Minor Cooper Keith.

Costaricalaisille banaani oli arkiruokaa, mutta Yhdysvalloissa se oli ylellisyyttä. Keith alkoi vuosisadan vaihteessa kuljettaa hedelmiä Pohjois-Amerikkaan.

Vuonna 1899 Keith liittoutui kahden bostonilaisen kauppiaan kanssa. Keski-Amerikassa tuotetun banaanin varaan rakentui kokonainen imperiumi, monikansallinen jättiyhtiö nimeltään United Fruit Company.

Yhtiön menestys perustui uskoon rajattomasta kapitalismista. Yritys hääti alkuperäisiä asukkaita mailtaan, ajoi pienviljelijöitä ahdinkoon sekä orjuutti ihmisiä ja korruptoi hallituksia yli 100 vuoden ajan. Yhtiölle koko Latinalainen Amerikka oli yhtä suurta banaaniplantaasia.

Banaanista tuli symboli Yhdysvaltain kapitalismin kaikille epäkohdille.

Palkittu, ranskalainen dokumentti Banaanivalta on kertomus taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta. Samalla se kuvaa monikansallisten yhtiöiden tuottoisaa liiketoimintamallia, joka on tänä päivänä käytössä esimerkiksi monissa teknologiayhtiöissä.

La loi de la banana. When Banana Ruled. Ohjaus: Mathilde Damoisel. Tuotanto: Quark Productions / ARTE France, Ranska, 2017. Lukijana on Jaana Pesonen.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.