Hyppää pääsisältöön

Alina Tomnikov: “Niiskuneiti on parhaimmillaan optimisti ja ennakkoluuloton voimamimmi”

Kuvassa näyttelijä Alina Tomnikov. Hän irvistää kameralle.
Alina Tomnikovin mukaan hänen hahmostaan, Niiskuneidistä, tullaan näkemään uusia puolia. Kuvassa näyttelijä Alina Tomnikov. Hän irvistää kameralle. Kuva: Jussi Nahkuri Muumilaakso (tv-sarja),Alina Tomnikov

Muumilaakso-sarja tuo jälleen seuraamme Niiskuneidin, Muumipeikon ihastuksen ja ikätoverin, jonka nokkeluus ja optimismi pelastaa kaverukset usein pinteestä. Äänensä Niiskuneidille antaa Alina Tomnikov. Hän näkee itsessään ja Niiskuneidissä yhteisiä piirteitä.

Alina Tomnikov kertoo nauttineensa toden teolla Niiskuneidin ääniroolin tekemisestä.

– Aina kun astun pois äänityskopista äänitysession jälkeen, olo on kevyt, lämmin ja täynnä toivoa. On kunnia saada antaa ääni uuden ajan Niiskuneidille, rohkealle voimamimmille, joka ei pelkää mennä omia unelmiaan kohti ja sanoa ääneen, mitä ajattelee, Alina kertoo.

Muumilaakso-sarjassa ystävykset Muumipeikko ja Niiskuneiti eivät ole enää pieniä lapsia vaan pikemmin teini-ikäisiä nuoria. 30-vuotias Alina näkee itsessään paljon samanlaisia piirteitä kuin Niiskuneidissä.

– Molemmat olemme itsenäisiä nuoria naisia, joilla on unelmia, joita kohti menemme. Välillä kuitenkin iskee epävarmuus – ajatus siitä, että olenko ihan luuseri. Silloin on oma rakas Muumipeikko kullan arvoinen. Niiskuneiti on parhaimmillaan optimisti ja ennakkoluuloton voimamimmi.

"Näkymätön lapsi kuvastaa hienosti, miten ihmisen voi nujertaa sarkasmilla"

Muumit tulivat Alinalle hyvin tutuksi jo hänen lapsuudessaan. Tarinat opettivat hänelle paljon elämästä ja tarinankerronnasta sekä tarjosivat iloa ja jännitystä.

Alina sanoo ajatelleensa usein, että hänessä on kolmasosa suomalaista, toinen kolmasosa venäläistä ja vielä yksi kolmasosa muumia.

– Muumit yhdistivät koko meidän perheen. Äidin kanssa pohdiskelimme Nuuskamuikkusen viisauksia: ”Minä omistan kaiken, minkä näen ja kaiken mistä pidän. Minä omistan koko maailman.” Venäläinen isäni taas opiskeli kanssani suomen kieltä muumeista.

Suomessa asuu kaikenlaisia ihmisiä, kuten Muumilaaksossakin.

Alinan mielestä muumit kuvastavat hyvin suomalaista kansanluonnetta.

– Täällä asuu kaikenlaisia ihmisiä, kuten Muumilaaksossakin. Suomalaiset ovat keskenään erilaisia ja kirjava kansa. Välillä me ollaan "Mörköjä", välillä "Muumimammoja" tai "Pikku Myitä". On upeaa, että voi fiiliksen mukaan samaistua siihen hahmoon, joka tuntuu parhaalta.

Monet muumitarinoista ovat Alinalle tärkeitä, kuten Vaarallinen juhannus, mutta etenkin Näkymätön lapsi on tehnyt häneen suuren vaikutuksen.

– Siinä käsitellään tosi hienosti sitä, kuinka ihmisen voi pahimmillaan hajottaa ironisella sarkasmilla, kun ei sano suoraan, mitä ajattelee vaan lytistää toisen oman epävarmuutensa takia. Suomessa on varmasti paljon ihmisiä, jotka ovat yksinäisiä ja kokevat itsensä näkymättömiksi tietyllä tavalla. Itsellenikin tulee sellaisia päiviä.

Niiskuneitikin on käynyt läpi psykologisen analyysin

Edellisestä sarjasta Muumilaakson tarinoita on kulunut jo yhden sukupolven verran aikaa. Yle alkoi esittää sarjaa vuonna 1991. Muumilaakso-sarjassa hahmojen luonne näyttäytyy katsojille nyt uudella tavalla, vaikka ikiajaton Muumilaakso onkin ennallaan.

Muumipeikko ja Niiskuneiti. Niiskuneidillä kukkia kädessään.
Kekseliäs Niiskuneiti ei pelkää ottaa ohjaksia käsiinsä tiukan paikan tullen. Muumipeikko ja Niiskuneiti. Niiskuneidillä kukkia kädessään. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso (tv-sarja),Muumipeikko,Niiskuneiti

Sarjan vastaava tuottaja Marika Makaroff kertoo, että hahmot ovat käyneet läpi tarkan psykologisen anaylyysin. Persoonat ovat ennallaan ja sellaiset, joiksi Tove Jansson on ne luonut, mutta hahmojen heikkoudet ja motivaatiot tulevat selvemmin esiin. Tomnikovin mukaan Niiskuneidistäkin nähdään paljon uusia puolia.

– Muumipeikon pelätessä vaaroja Niiskuneiti ottaa ohjat käsiinsä ja keksii nopeaälyisenä ratkaisut tilanteeseen kuin tilanteeseen. Hän on parhaimmillaan vahva oman tiensä kulkija, jolle välillä iskee epävarmuus omasta itsestään, että riitänkö tällaisena. Niinhän käy jokaiselle ihmiselle ja muumille, joka elää täysillä.

Tomnikovin mielestä Muumien tarinat ovat universaaleja eivätkä ne koskaan vanhene. Hän nostaa esiin yhden opetuksen, jota oma arkimaailmammekin tarvitsee.

– Se ettei tuomitsisi toista niin nopeasti ja lokeroisi johonkin muottiin. Muumitaloon on tervetullut kuka tahansa: Piisamirotta, näkymätön Ninni, Tuutikki, Vilijonkka, Taikuri ja vieraat tallaajat. Muumit antavat kaikille mahdollisuuden olla oma itsensä.

Muumilaakso-sarjan uudet jaksot maanantaisin klo 20.00 TV2:ssa, Areenassa jo klo 00.01.

Lue lisää:

Muumilaakson hahmot heräävät henkiin tunnettujen näyttelijöiden äänillä – tältä ne kuulostavat

Muumipeikon, Pikku Myyn ja muiden rakastettujen muumihahmojen äänet täyttävät taas Muumilaakson, kun muumit heräävät talviuniltaan. Miltä Nuuskamuikkunen kuulostaa Olavi Uusivirran tulkitsemana? Kuuntele kaikki äänet!

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Muumilaakso