Hyppää pääsisältöön

"Haluan maan, jossa viranomaiset saavat palkkansa veroista" - Romaniassa kansa vaatii kaduilla korruptiolle loppua, mutta hallitus ajaa rötösherroille armahdusta

Mielenosoitus Romaniassa elokuussa 2018
Mielenosoitus Romaniassa elokuussa 2018 Mielenosoitus Romaniassa elokuussa 2018 mielenosoitukset,ulkolinja: romania - korruptio tappaa

Romanian hallitus ei piittaa mielenosoituksista, vaan vainoaa syyttäjiä ja haluaa lieventää korruptiosta langetettuja tuomioita, kirjoittaa Ulkolinjan ohjaaja Minna Pye.

- Tässä on Alexandru, harmaatukkainen mies sanoo ja koskee valokuvaa, jossa pitkätukkainen nuorimies katsoo kameraan. Alexandrun kuva on kiinnitetty kymmenien muiden valokuvien kanssa muovilla päällystetylle valkoiselle pahville.

Valokuvat ovat omaisten ja ystävien pystyttämä muistomerkki Colectiv-klubin tulipalossa menehtyneille nuorille. Rock-klubilla lokakuussa 2015 syttyneen tulipalon seurauksena menehtyi kaikkiaan 64 ihmistä.

Eugen Iancu osoittaa poikansa kuvaa muistotaulussa
Eugen Iancu näyttää poikansa kuvan muistotaulusta Eugen Iancu osoittaa poikansa kuvaa muistotaulussa Kuva: Jouni Soikkeli / Yle Romania,ulkolinja: romania - korruptio tappaa

Eugen Iancu menetti tulipalon takia poikansa. Palovammojen ja myrkyllisten savukaasujen lisäksi Alexandrun kohtaloksi koitui sairaalahoito.

- En tuolloin tajunnut, millainen riski sairaalan likaisuus oli enkä osannut vaatia Alexandrulle parempaa hoitoa, Eugen Iancu kertoo. Vasta myöhemmin potilasasiakirjoista selvisi, että Alexandru oli saanut myös sairaalabakteerin.

Mikään ei ole muuttunut

Nyt Colectiv rock-klubin nimikyltistä on pudonnut o-kirjain pois. Rakennuksen ikkunassa on kyltti, jossa varoitetaan, että tilat eivät ole paloturvallisia. Silti ihmisiä menee sinne sisään.

- Pahinta on, että samanlainen onnettomuus voisi tapahtua milloin tahansa uudelleen. Kyse ei ole vain yksittäisestä virheestä, vaan tavasta, millä tässä maassa toimitaan, Eugen Iancu painottaa.

Eugen Iancu
Eugen Iancu Eugen Iancu Kuva: Jouni Soikkeli / Yle Romania,ulkolinja: romania - korruptio tappaa

Eugen Iancu ei ole ainoa, joka on saanut tarpeekseen joka paikkaan tunkeutuneesta korruptiosta. Kesällä kymmenet tuhannet romanialaiset osoittivat mieltään maan sosiaalidemokraattista hallitusta vastaan, kun se oli onnistunut erottamaan korruptionvastaisen viraston syyttäjän.

Romania sitoutui oikeuslaitoksen uudistamiseen ja korruption vastaiseen taisteluun liittyessään Euroopan unioniin vuonna 2007. Sen jälkeen satoja viranomaisia, yritysjohtajia, ministereitä ja kansanedustajia on tuomittu lahjuksista, petoksista ja muusta korruptiosta.

Hallitus vainoaa syyttäjiä

Korruption vastainen taistelu alkoi yskiä vuoden 2016 vaalien jälkeen, jotka voitti Romanian kommunistipuolueen perillinen, sosialidemokraattinen puolue PSD. Valtaannousunsa jälkeen puolue on vainonnut syyttäjiä ja halunnut lieventää korruptiosta annettuja tuomioita.

Korruptiota vastaan taistelevan kansalaisjärjestön, Expert Forumin, tutkija Sorin Ioniță sanoo, että Romanian hallitus ei pelkää yhteenottoa Brysselin kanssa. Hallitus on rohkaistunut siitä, että Unkarille ja Puolalle ei ole tullut vakavia seurauksia oikeusvaltion murentamisesta.

Sorin Ioniță
Tutkija Sorin Ioniță Sorin Ioniță Kuva: Jouni Soikkeli / Yle Romania,ulkolinja: romania - korruptio tappaa

- Jos tuolle porukalle ei kerran tapahdu mitään, miksi meidän pitäisi mennä vankilaan? Meillähän on enemmistö parlamentissa. Ei ole mitään järkeä, että ensin voittaa vaalit ja sitten joutuu vankilaan. Olemmeko Euroopan tyhmimpiä poliitikkoja?, näin Ioniță kuvailee hallituspuolueen poliitikkojen ajattelua.

Sosiaalidemokraattisen puolueen kärkipoliitikkoja on tuomittu korruptiosta, vaalivilpistä ja virka-aseman väärinkäytöstä. Nyt puolue ajaa rikoslain muutoksia ja yrittää vaihtaa tärkeimpiin syyttäjänvirkoihin sille mieluisat henkilöt.

Tutkija Sorin Ionițăn mukaan vallanpitäjien tavoitteena on, että uudet syyttäjät olisivat paremmin poliitikkojen ohjauksessa. Näin Romaniassa olikin ennen maan EU-jäsenyyttä.

- Entisissä kommunistimaissa syyttäjälaitos on vaikein uudistaa. Jos on kyse tuomioistuimen päätöksestä, sen oikeellisuus voidaan jälkikäteen tarkistaa asiapapereista. Mutta syyttäjän tapauksessa on vaikea todistaa, että syyttäjä ei ole nostanut kannetta tapauksesta, josta se olisi pitänyt nostaa. Miten sellaisen todistaa?, Sorin Ioniță selittää.

Korruptio tappaa

Colectiv-klubin ulkopuolella Eugen Iancu kerää valokuvien alle laitettuja, loppuunpalaneita hautakynttilöitä. Alexandrun kuolemasta on yli kolme vuotta, mutta syyllisyys ei hellitä.

- Tunnen syyllisyyttä siitä, etten huutanut silloin julkisuudessa. Hyväksyin viranomaisten kertoman enkä ottanut itse selvää asioista. Minua kaduttaa, etten mennyt vetämään ministeriä turpaan, jotta hän olisi pelastanut nuoret, Iancu sanoo.

Nyt hän johtaa Colectivin uhrien omaisten järjestöä, joka yrittää taistella väärinkäytöksiä vastaan muistuttamalla romanialaisia, että pahimmillaan korruptio jopa tappaa ihmisiä.

Romanian yökerhopalossa kuolleiden nuorten muistomerkki
Romanian yökerhopalossa kuolleiden nuorten muistomerkki Romanian yökerhopalossa kuolleiden nuorten muistomerkki Kuva: Minna Pye / Yle Romania,muistomerkki,ulkolinja: romania - korruptio tappaa

- Colectiv-nimi nostattaa kaikissa romanialaisissa vaikeita tunteita. Klubin tulipalo oli koko maamme syy. Sen pitäisi olla nollapiste, jonka jälkeen pääsisimme vihdoin eroon väärinkäytöksistä, Iancu toivoo.

Toiveikkuutta on kuitenkin vaikea ylläpitää, sillä ketään ei ole tuomittu Colectivin tulipalosta, vaikka siitä on jo yli kolme vuotta. Tutkimuksissa on jo aikoja sitten selvinnyt, että klubin omistajien ja viranomaisten piittaamattomuus paloturvallisuudesta lisäsi tulipalon tuhovoimaa ja uhrien määrää.

- Haluaisin elää maassa, jossa on kuri ja järjestys. Maassa, jossa viranomaiset saavat palkkansa veroista ja ajavat kansalaisten etua. Täällä Romaniassa verorahat menevät omia etujaan ajavien ihmisten pusseihin, Iancu valittaa.

Sisällissota korruptiosta

Romania on kuitenkin jakautunut. Kaupungeissa ihmiset ovat kaduilla vaatimassa korruptiotapausten tutkintaa ja oikeusvaltion kunnioittamista. Maaseudulla monet ihmiset äänestävät kommunistien perillisiä sosiaalidemokraatteja.

Expert Forumin Sorin Ioniță korostaa, että Romaniassa taisteltiin pitkään monia muita maita tehokkaammin korruptiota vastaan. Romaniassa syytteeseen ei asetettu pelkkiä pikkuvirkailijoita, vaan myös vaikutusvaltaisia liikemiehiä ja poliitikkoja.

- Kun valtaapitäviä alkoi jäädä kiinni, he aloittivat vastaiskun. He eivät vain ostaneet mainoksia tiedotusvälineistä, vaan kokonaisia sanomalehtiä ja televisioasemia. He alkoivat vainota syyttäjiä ja arvostella tuomareita, Sorin Ioniță kertoo.

Kaikki politiikassa on sidoksissa korruptioon.

Romaniassa vahva kansalaisyhteiskunta toimii hallituksen vastavoimana. Vaikka hallituksella on parlamenttienemmistö, se ei ole onnistunut saamaan läpi kaikkia haluamiaan lakimuutoksia.

- Romaniassa on jo yli vuosikymmenen ajan käyty ikään kuin sisällissotaa korruptiosta. Kaikki politiikassa on sidoksissa korruptioon. Onpa kyse sitten hallituksen muodostamisesta tai vaaleista, kaikki tiivistyy vain yhteen kysymykseen - korruptioon, Sorin Ioniță sanoo.

Nyt Romania elää kohtalon hetkiään. Maa voi ottaa askeleita taaksepäin vaikeuttamalla korruptiotapausten tutkintaa tai lieventämällä niiden tutkintaa. Kansa on toistaiseksi jaksanut jalkautua kaduille vaatimaan oikeusvaltion kunnioittamista.

Sorin Ionițăn mukaan romanialaisille kansalaisaktivisteille Euroopan unionin tuki on tärkeää, koska se auttaa kriittisinä hetkinä.

- Uskon Romanian parempaan tulevaisuuteen, jos Euroopan unioni pysyy kasassa. Jos Eurooppa kaatuu, meillä täällä idän uusissa jäsenmaissa ei ole mitään toivoa. Me tarvitsemme yhtenäisen Euroopan, joka perustuu oikeuden kunnioittamiseen, maltilliseen politiikkaan ja yhteisiin sääntöihin.

Teksti: Minna Pye

Ulkolinja: Romania - Korruptio tappaa Yle TV1 to 28.2. klo 22.05. Yle Areenassa jo nyt.

  • Dokkarifestivaali! Areenassa! Jihaa!

    Yle Areena ylpeänä: Dokkarifestivaalin ohjelmisto!

    Lost Boys, Aalto, Self Portrait, Feels Good Man, Minding the Gap, Maddy The Model ja Chef Flynn plus muut rujonkauniit dokkarienskarit Yle Areenassa! Elämää yhteiskunnan laitamilta, kehopositiivisuutta, unelmien tekemistä todeksi, cheerleadereita, sammakkomeemejä, isoja suomalaisia vaikuttajia ja selviytymistarinoita. Haasta itsesi mukaan todellisten tarinoiden maailmaan. Areenassa dokumenttielokuvia sekä dokkareita ensiesityksinä 15.3.2021 alkaen. Puhetta riittää Ylen somessa, sekä tv-kanavilla. Dokkarisuosittelijoina Ina Mikkola, Susani Mahadura ja Sami Kieksi. Sekä Riku ja Tunna Docventuresista.