Hyppää pääsisältöön

Seitsemän kuolemansyntiä — tunnistatko omasi?

Tuntemattoman maalarin teos: Inferno
Tuntemattoman maalarin teos: Inferno Kuva: Tuntemattoman maalarin teos 1500-luvulta/ Marco Peretto taideteos,kuolemansynnit,merkkien salat

Seitsemän kuolemansyntiä oli suosittu aihe keskiajan kuvataiteessa. Nykyään tämä syntilista nousee esille niin elokuvissa ja dekkareissa kuin mangassa ja animessakin. Tunnistatko sinä kaikki seitsemän syntiä? Oletko itsekin ehkä langennut niihin?

Ylpeys, ahneus, himo, kateus, ylensyönti, viha ja laiskuus. 500-luvulla paavi Gregorius I laittoi synnit järjestykseen ja laati seitsemän kohdan listan kuolemansynneistä eli ns. pääsynneistä.

Nämä seitsemän syntiä kun olivat Gregoriuksen mukaan alkusyynä moniin muihinkin synteihin.

Populaarikulttuurissa varhaiskeskiajalta peräisin oleva syntilista nousee esille tämän tästä.

Nykyraamattu korostaa kuolemansyntien sijasta kristillisiä hyveitä ja armoa, mutta populaarikulttuurissa tämä varhaiskeskiajalta peräisin oleva syntilista nousee esille tämän tästä.

Nykypäivän elokuvissa ja dekkareissa sarjamurhaajat valikoivat uhrejaan kuolemansyntien perusteella. Mangassa ja animessa taas seikkailevat syntien nimikaimat, joiden kohtaloa määrittää — mikäpä muukaan kuin joku näistä kohtalokkaista synneistä.

Joudutko itsekin myöntämään langenneesi ainakin johonkin seitsemästä synnistä?

Keskiajalla kuolemansynnit olivat suosittu aihe kuvataiteissa. Tämä tuntemattoman maalarin 1500-luvulla maalaama teos on nimeltään Inferno. Siinä kuvataan millaiset piinat odottavat kuolemansynteihin langenneita kuoleman jälkeen.

Kuolemansynnit ovat siis olleet kulttuurituotteiden hittiaihe jo 1500 vuotta. Mutta tunnistatko sinä kaikki seitsemän syntiä? Joudutko ehkä itsekin myöntämään langenneesi niihin?

Symbolitutkija Liisa Väisänen poimi Inferno-maalauksesta kaikki kuolemansynnit.