Hyppää pääsisältöön

Viikon 9 vinkit: Uusi, odotettu Muumilaakso, tuoretta brittidraamaa ja UMK-finaali!

Muumilaakson väki uudessa animaatiosarjassa.
Uusi, odotettu Muumilaakso alkaa maanantaina 25.2.! Muumilaakson väki uudessa animaatiosarjassa. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso,muumit

Viikko yhdeksän tuo mukanaan kauan odotetun uuden Muumilaakso-sarjan, Britanniassa suuren suosion saavuttaneen uutuusdraaman Eroja ja avioeroja sekä UMK19-finaalin, jossa selviää Suomen edustuskappale toukokuussa järjestettäviin Euroviisuihin.

Tove Janssonin rakastetut muumihahmot palaavat televisioon uudessa, taianomaisessa koko perheen animaatiosarjassa, jonka visuaalinen ilme on poikkeuksellisen korkeatasoinen. Sarjan kehityksessä on käytetty innovatiivista tekniikkaa, jossa upeat maalaukselliset elementit yhdistyvät 3D-animaatiohahmoihin. Muumihahmojen ääninäyttelijöinä kuullaan joukko suomalaisia huippunimiä, ja sarjan alkuperäisestä musiikista vastaavat säveltäjät Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen. Lisäksi sarjan jokaisessa jaksossa kuullaan musiikkia kansainvälisiltä huippuartisteilta.

Uudessa brittisarjassa Eroja ja avioeroja seurataan Defoen naisvaltaisen perheen draamaa ja elämänkiemuroita. Perheessä on juristeja joka lähtöön, jo toisessa polvessa. Äiti Ruthin perustama Defoen lakifirma on käynyt kuitenkin ahtaaksi perheen vanhimmalle tyttärelle Hannahille, joka on päättänyt siirtyä kilpailijan leipiin. Myös muut tyttäret Nina ja Rose ovat samalla alalla. Kilpailuasetelma tulee vastaan joka käänteessä, ja perheenjäsenet löytävät usein toisensa istumassa eri puolilla neuvottelupöytää. Kuvioita kiemuroittaa lähes 30 vuotta sitten omille teilleen lähtenyt perheen isä, joka nyt palaa kaupunkiin ja perheen elämään.

Jännitettävää riittää myös UMK19-finaalissa, jossa nähdään ensimmäistä kertaa Suomen Euroviisu-edustaja Daruden kolmen biisin lavashow't! Lähetyksessä esiintyy myös vuoden 2013 euroviisuvoittaja Emmelie de Forest. Puolitoistatuntisen suoran UMK19-lähetyksen juontaa timanttinen viisukolmikko Krista Siegfrids, Christoffer Strandberg ja Mikko Silvennoinen. Suomen viisuedustuskappale valitaan suoran lähetyksen aikana. Valinta perustuu yleisöäänien sekä kutsutun kansainvälisen raadin yhteispisteisiin. Suosikkia voi äänestää lauantaina 2.3. Yle.fi-sovelluksella, joka on ladattavissa maksutta sovelluskaupoista.

MAANANTAI 25.2.

Muumilaakso 1/13 - Muumit palaavat uudessa sarjassa!

Yle Areena/Yle Arenan vuorokauden vaihtuessa, Yle TV2 klo 20.00 ja Yle Fem 26.2. klo 17.25
Uusi taianomainen koko perheen Muumilaakso-animaatiosarja on täynnä elämää. Pääsemme tuttujen hahmojen mukana seikkailuille maailmaan, jossa ilo ja nauru, jännittävät kohtaamiset ja Muumien lempeä elämänasenne kietoutuvat toisiinsa ainutlaatuisella tavalla. Jaksojen teemat opettavat paljon myös inhimillisyydestä ja etenkin rakkaudesta.

Sarjan jokainen jakso on uusi adaptaatio Tove ja Lars Janssonin alkuperäisistä tarinoista. Sarja alkaa Muumipeikon herätessä yllättäen talviuniltaan. Pian saapuu kevään ensimmäisten muuttolintujen myötä Muumipeikon paras kaveri Nuuskamuikkunen - ja seikkailu voi alkaa! Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella pääsemme tutustumaan sekä Muumilaakson tuttuihin asukkaisiin että lähimetsissä asuviin, vähemmän tunnettuihin olentoihin. Tarina kuljettaa meitä läpi vaihtuvien vuodenaikojen uuteen talveen, jolloin Muumipeikko on taas vuoden vanhempi – ja hitusen itsenäisempi, itsevarmempi ja askeleen lähempänä sitä Muumia, joksi hän haluaa kasvaa.

Animaatiosarjan visuaalinen ilme on poikkeuksellisen korkeatasoinen ja sarjan kehityksessä on käytetty innovatiivista tekniikkaa, jossa upeat maalaukselliset elementit yhdistyvät 3D-animaatiohahmoihin. Muumihahmojen ääninäyttelijöinä kuullaan joukko suomalaisia huippunimiä, ja sarjan alkuperäisestä musiikista vastaavat säveltäjät Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen. Lisäksi sarjan jokaisessa jaksossa kuullaan musiikkia kansainvälisiltä huippuartisteilta.

Suomenkieliset ääninäyttelijät ovat: Muumipeikko: Joonas Nordman, Muumimamma: Satu Silvo, Muumipappa: Ville Haapasalo, Niiskuneiti: Alina Tomnikov, Pikku Myy: Kiti Kokkonen, Nuuskamuikkunen: Olavi Uusivirta ja Nipsu: Markku Haussila. Suomenruotsalaiset ääninäyttelijät ovat: Muumipeikko: Christoffer Strandberg, Muumimamma: Maria Sid, Muumipappa: Carl-Kristian Rundman, Niiskuneiti: Edith Holmström, Pikku Myy: Saga Sarkola, Nuuskamuikkunen: Paavo Kerosuo ja Nipsu: Andreas Af Enehielm.

Muumilaakso -animaatiosarjan äiti, luova johtaja ja vastaava tuottaja Marika Makaroff on aiemmin työskennellyt useiden palkittujen tv-sarjojen parissa Suomessa ja Ruotsissa. Sarjan on ohjannut Oscar®-palkittu Steve Box, joka tunnetaan muun muassa rakastetun animaatioelokuvan Wallace & Gromit: Kanin kirous ohjaajana. Palkittu käsikirjoittajakaksikko Mark Huckerby ja Nick Ostler sekä tuottaja John Woolley ovat puolestaan tunnetun Late Lammas -animaatiosarjan takana.

Sarjasta on myös kuvailutulkkaus. Yle Areena toistaiseksi

Muumipappa ja Muumimamma vilkuttavat. Kuva Muumilaakso-sarjasta.
Muumilaakso. Muumipappa ja Muumimamma vilkuttavat. Kuva Muumilaakso-sarjasta. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso,Muumimamma,Muumipappa

Sydämen asialla (7) - uusintasarja alkaa

Yle TV1 klo 10.00
(Heartbeat) Rakastettu 372-osainen brittisarja Sydämen asialla pyörähtää uusintakierrokselle aivan ensimmäisestä jaksosta asti. Sarjan avausjakso nähtiin meillä ensi kerran keväällä 2005. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Nainen ja mies katsovat jonnekin, pitävät toisistaan kiinni ja nojaavat valkoiseen autoon.
Sydämen asialla. Nainen ja mies katsovat jonnekin, pitävät toisistaan kiinni ja nojaavat valkoiseen autoon. Kuva: Yorkshire Television / Yle Sydämen asialla

Historia: Banaanivalta

Yle TV1 klo 19.00
(When Banana Ruled) 1800-luvun Keski-Amerikassa kourallinen yrittäjiä perusti yrityksen, joka orjuutti ihmisiä ja korruptoi hallituksia yli 100 vuoden ajan. United Fruit Companyn menestys perustui uskoon rajattomasta kapitalismista. Yle Areena 97 päivää

Lue lisää tästä

Vanha kortti, jossa banaaniplantaasin työntekijöitä banaanipuiden edessä.
Historia: Banaanivalta. Vanha kortti, jossa banaaniplantaasin työntekijöitä banaanipuiden edessä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Historiaohjelmat (Tv)

Matkalla Muumilaaksoon - Uusi dokumentti raottaa kansainvälisen suurtuotannon kulisseja

Yle TV2 klo 20.25
Muumifanit ympäri maailmaa ovat odottaneet kuumeisesti helmikuussa ensi-iltansa saavaa Muumilaakso-animaatiosarjaa. Matkalla Muumilaaksoon -dokumenttielokuva kertoo animaatiosarjan kiehtovasta syntyprosessista ja sarjan palkitusta tekijätiimistä, jolle tuotanto edustaa suurta ja erityislaatuista haastetta. Miten Suomesta käsin toteutetaan primetime-ohjelmapaikalle kansainvälinen animaatiosarja, joka on paitsi viihdyttävä ja taiteellisesti kunnianhimoinen, myös Toven muumikirjojen filosofiaa kunnioittava?

Muumilaakso-animaatiosarjan tuottaa suomalainen Gutsy Animations, jota luotsaa Marika Makaroff. Suomessa ennennäkemättömän suuri animaatiotuotanto on Marikan ponnistus tuoda rakastetut muumitarinat tähän päivään uusinta animaatioteknologiaa hyödyntäen. Moomin Charactersin taiteellinen johtaja ja Toven veljentytär Sophia Jansson valvoo, että uusi sarja noudattaa alkuperäisteosten henkeä.

Sarjan ohjaaja, Oscar ja BAFTA-palkittu Steve Box yrittää luovia oman taiteellisen visionsa ja tuotannollisten realiteettien ristipaineessa. Ääneen pääsevät myös sarjan ensimmäisen kauden tuottaja John Woolley ja käsikirjoittajat Nick Ostler ja Mark Huckerby, sekä muusikot Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen. Muumien fanikunnan näkökulmaa edustaa japanilainen Hiroko, jota Toven teokset ovat auttaneet vaikeiden elämäntilanteiden yli. Matkalla Muumilaaksoon -dokumenttielokuva matkaa tekijöiden kanssa takaisin Muumilaakson lähteille etsimään alkuperäisten muumitarinoiden sydämen ja arvot, jotka ovat yhä edelleen ajankohtaisia. Med svensk text på Arenan. Yle Areena toistaiseksi

Pekka Kuusisto soittaa viulua, Samuli Koskinen katsoo Kuusistoa taustallaan aukioleva tietokone.
Matkalla Muumilaaksoon. Pekka Kuusisto soittaa viulua, Samuli Koskinen katsoo Kuusistoa taustallaan aukioleva tietokone. Kuva: Ditte Uljas / Gutsy Media Oy / Yle dokumenttiohjelmat,Matkalla Muumilaaksoon

OSCARS 2019 Punainen matto ja OSCAR®-gaala 2019

Yle Teema klo 20.00 ja 22.33
OSCAR-gaala nähtiin tänäkin vuonna Teemalla suorana lähetyksenä Hollywoodista aamuyöllä Suomen aikaa maanantaina 25.2. Koko lähetys uusitaan suomeksi tekstitettynä maanantai-iltana kello 20 alkaen. OSCAR-gaala on myös katsottavana Areenassa suorana ja viikon ajan lähetyksen jälkeen. Mukana on myös punaisen maton tunnelmaa.

TIISTAI 26.2.

Eroja ja avioeroja 1/6 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV1 klo 19.00
(The Split, S1) Uudessa brittisarjassa Defoen naisvaltaisessa perheessä on juristeja joka lähtöön, jo toisessa polvessa. Äiti Ruthin perustama Defoen lakifirma on käynyt kuitenkin ahtaaksi perheen vanhimmalle tyttärelle Hannahille, joka on päättänyt siirtyä kilpailijan leipiin. Tätä ei äiti katso hyvällä, mutta minkäs teet? Kumpikin lakifirmoista on keskittynyt perheoikeuteen ja avioerojuttuihin, ja myös muut tyttäret Nina ja Rose ovat samalla alalla. Kilpailuasetelma tulee vastaan joka käänteessä, ja perheenjäsenet löytävät usein toisensa istumassa eri puolilla neuvottelupöytää.

Defoen perheen matriarkka on tiukka täti, ja siihen on syynsä. Hannah muistaa kyllä, kuinka isä häipyi yllättäen omille teilleen melkein 30 vuotta sitten, ja äidistä tuli rautarouva koko perheen puolesta. Ja nyt, mies jota ei kannata isäksi edes kutsua, suvaitsee tehdä paluun kaupunkiin ja perheen elämään. Mitä se tarkoittaa Ruthille ja hänen tyttärilleen - ammatillisesti ja yksilötasolla?

Sarja saavutti Britanniassa suuren suosion, ja siihen on tilattu myös toinen tuotantokausi. Pääosissa: Nicola Walker, Meera Syal, Stephen Mangan, Fiona Button, Deborah Findlay, Annabel Scholey, Anthony Head, Stephen Tompkinson, Barry Atsma. Idea ja käsikirjoitus: Abi Morgan. Tuotanto: Sister Pictures, BBC, Britannia 2018. Yle Areena 30 päivää

Lue lisää tästä

Uusi brittiläinen draamasarja Eroja ja avioeroja kuvaa huippujuristien elämää ja perhesuhteita.
Eroja ja avioeroja. Uusi brittiläinen draamasarja Eroja ja avioeroja kuvaa huippujuristien elämää ja perhesuhteita. Kuva: Steve Schofield / BBC Yle TV1,Eroja ja avioeroja

Jalkapallon Italian cup

Yle näyttää jalkapallon Italian cupin otteluita.
Viikolla yhdeksän nähdään kaksi ottelua, Lazio-Milan ja Fiorentina-Atalanta.
ti 26.2.2019 21.45 Yle TV2
Jalkapallon Italian cupin välieräottelun ensimmäinen osaottelu Lazio - Milan. Rooma, Italia. Selostus Matti Härkönen.
ke 27.2.2019 21.55 Yle Areena
Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Fiorentina - Atalanta, 1. osaottelu. Firenze, Italia. Selostus Matti Härkönen.

Kino Suomi: Säädyllinen murhenäytelmä (12)

Yle Teema klo 21.55
(1998) Kaisa Rastimon ohjaama porvarillinen avioliittodraama sijoittuu 1930-luvun viimeisiin vuosiin ja pohjautuu Helvi Hämäläisen romaaniin. Pääosissa: Ville Virtanen, Päivi Akonpelto, Kyllikki Forssell. Yle Areena 30 päivää

Ville Virtanen ja Päivi Akonpelto elokuvassa Säädyllinen murhenäytelmä (1998)
Kino Suomi: Säädyllinen murhenäytelmä. Ville Virtanen ja Päivi Akonpelto elokuvassa Säädyllinen murhenäytelmä (1998) Kuva: Yle Kuvapalvelu Ville Virtanen,Säädyllinen murhenäytelmä,Päivi Akonpelto,Kaisa Rastimo

KESKIVIIKKO 27.2.

Prisma: Ihmiskehon ihmeet 1/3

Yle TV1 klo 19.00
(Secrets of the Human Body) Ihmiskeho on kaikista elävistä organismeista kehittynein, mutta tiedämmekö siitä vieläkään kaikkea? Oivaltava grafiikka auttaa ymmärtämään, mitä kehossamme todella tapahtuu, kun ihminen vaikkapa kasvaa, oppii uusia taitoja ja kohtaa ympäröivän maailman aiheuttamia ärsykkeitä. Ensimmäisessä jaksossa Kasvua koko elämä tutustutaan siihen, miten kehomme muuttuu ja kasvaa koko elinikänsä ajan. Miksi ihmisen lapsuusvaihe on paljon pidempi kuin muilla lajeilla? Mikä laukaisee muutoksen, jossa lapsesta kehittyy aikuinen? Entä mitä hedelmöityshetkellä tapahtuu? Yle Areena 60 päivää

Lue lisää tästä

Poika istuu punaisten rumpujen takana ja hymyilee.
Prisma: Ihmiskehon ihmeet. Poika istuu punaisten rumpujen takana ja hymyilee. Kuva: Fleur Bone / BBC / Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat

Akuutti: Reumalla ei ole ikärajaa

Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena 25.2.
Jopa parisataa sairautta tai erilaista kehon toimintahäiriötä luokitellaan reumaperäisiksi. Osa näistä sairauksista on tulehduksellisia, osa ei-tulehduksellisia. Tavallisimmat reumatyypit ovat nivelreuma, selkärankareuma ja lastenreuma. Päinvastoin kuin usein oletetaan, reumasairauksia todetaan myös nuorilla. Tuki- ja liikuntaelimistön ohella eri reumatyypit saattavat aiheuttaa ongelmia myös luissa, sidekudoksissa, verisuonissa tai sisäelimissä

Kun vielä joitakin vuosikymmeniä sitten reuma oli hyvinkin invalidisoiva, nykyään tilanne on toinen. Reumalääkkeiden kehitys on ollut nopea, ja yhä useampi potilas voi reumasta huolimatta elää normaalia elämää. Erityisesti nivelreumaan kehitetty reuman kolmoishoito, eli kolmen lääkevalmisteen yhdistelmähoito, on osoittautunut tehokkaaksi. Lisäksi yhä useammin voidaan ottaa käyttöön myös pistoksina tai tiputuksessa annettavat biologiset reumalääkkeet.

Olli Mäkelän (32) lastenreuma löytyi alakouluiässä hammaslääkärin tekemien havaintojen perusteella. Sitä ennen äiti oli kuljettanut Ollia tutkimuksissa, tuloksetta. Olli otti asiakseen pärjätä muiden mukana. Lastenreuma hellitti otteensa useiksi vuosiksi, mutta parikymppisenä diagnosoitu selkärankareuma vaatii biologisen lääkkeen käyttöä. Sari Sainio (24) ei muista reumatonta aikaa. Lastenreuma todettiin Sarin ollessa vain puolitoistavuotias. Sari sanoo, että hänen kehonsa on täynnä vierasaineita, erilaisten hoitojen ja leikkausten jäljiltä. Koulussa Sari tunsi olevansa erilainen, kiusattukin, mutta ajan myötä Sari otti oman paikkansa. Hurtti huumori on ollut yksi Sarin selviytymiskeinoista. Yle Areena toistaiseksi

Kino: Tehran, tabu (12)

Yle Teema klo 22.00
(Saksa/Itävalta 2017) Tehran, tabu kuvaa lempeydellä ja huumorilla systeemin tekopyhyyttä, sen ristiriitoja ja niiden seurauksia. Yle Areena 31 päivää

Piirroshahmot, nainen ja mies, halaavat tai suutelevat, taustalla näkyy kerrostalon seinässä oleva "lakana", jossa ilmeisesti uskonnollisten johtajien kuvia.
Tehran, tabu. Piirroshahmot, nainen ja mies, halaavat tai suutelevat, taustalla näkyy kerrostalon seinässä oleva "lakana", jossa ilmeisesti uskonnollisten johtajien kuvia. Kuva: SAS CELLULOID DREAMS / Yle Kuvapalvelu animaatioelokuvat,Teheran, tabu

TORSTAI 28.2.

Kino Klassikko: Falstaff (12)

Yle Teema klo 21.00
(Chimes at Midnight, Sveitsi 1965) Orson Wellesin pääteoksiin lukeutuva tiivistelmä Shakespearen eri näytelmistä, joita yhdistää pulska ritari ja prinssi Halin ryyppykaveri John Falstaff. Pääosissa Orson Welles, Jeanne Moreau, John Gielgud ja Margaret Rutherford. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Orson Welles on Falstaff samannimisessä elokuvassa
Kino Klassikko: Falstaff. Orson Welles on Falstaff samannimisessä elokuvassa Orson Welles,Falstaff,teeman elokuvat

Ulkolinja: Romania - Korruptio tappaa

Yle TV1 klo 22.05
Romaniassa kansa on vaatinut kaduilla korruptiorikosten parempaa tutkintaa. Hallitus ei piittaa mielenosoituksista, vaan vainoaa syyttäjiä ja haluaa lieventää korruptiosta langetettuja tuomioita. Vaikka yritysjohtajia ja poliitikkoja on tuomittu vankeuteen korruptiosta, mikään ei ole muuttunut. Julkisia varoja käytetään yhä väärin, lahjonta on yleistä eikä säännöksistä piitata.

Ylen Ulkolinja-ohjelmassa tavataan ihmisiä, jotka menettivät perheenjäseniään ja ystäviään vuoden 2015 rock-klubin tulipalossa. Colectiv-klubin tulipalossa kuoli 64 ihmistä, koska klubin omistajat ja viranomaiset eivät piitanneet paloturvallisuudesta. Romania sitoutui korruption vastaiseen taisteluun liittyessään Euroopan unioniin 2007. Nyt unioni arvostellut voimakkaasti Romaniaa, koska maan oikeusjärjestelmän riippumattomuus on uhattuna. Romaniassa kansalaisyhteiskunta on herännyt puolustamaan demokraattisia arvoja. Tavalliset ihmiset osoittavat mieltään kaduilla. Kansalaisjärjestöt ja tutkivat toimittajat paljastavat puolestaan väärinkäytöksiä.

Romania on kuitenkin jakautunut. Köyhällä maaseudulla tuetaan yhä kommunistipuolueen perillisiä, sosiaalidemokraatteja ja haikaillaan vahvaa johtajaa. Kaupungeissa haaveillaan, että Romaniasta tulisi läntisten unionin jäsenmaiden kaltainen oikeusvaltio. Muun Euroopan tuki on Romanian uudistusmielisille tärkeää. Käsikirjoitus ja ohjaus: Minna Pye. Yle Areenassa toistaiseksi

Mielenosoitus Romaniassa elokuussa 2018
Ulkolinja: Romania - korruptio tappaa. Mielenosoitus Romaniassa elokuussa 2018 mielenosoitukset,ulkolinja: romania - korruptio tappaa

PERJANTAI 1.3.

Yleisurheilun halli-EM-kilpailut 1.-3.3.2019

pe 1.3. klo 12.00 alkaen Yle TV2 ja Areena
Joka toinen vuosi Euroopan yleisurheiluhuiput kokoontuvat mittelemään hallimestaruuksista. Tänä vuonna kisat järjestetään Glasgow’ssa Skotlannissa 1.-3.3. Kolmen päivän aikana kisataan 13 lajissa sekä miehissä että naisissa. Kisat selostaa Johannes Oikarinen ja asiantuntijana on Jarkko Finni.

Elokuva Jörn Donnerista

Yle Fem klo 18.30
Jörn Donner, joka tunnetaan piikikkäistä kommenteistaan ja ristiriitaisista lausunnoistaan, on 1950-luvulta lähtien ollut merkittävä kulttuurihenkilö Ruotsissa ja Suomessa.

Kirjailija, elokuvaohjaaja, tuottaja, toimittaja, kriitikko ja politikko. Jörn Donner tunnetaan Fanny ja Alexander -elokuvan Oscar-palkittuna tuottajana. Mutta hän on myös kuuluisa riitapukari ja riitaantuu myös elokuvaajien Alberto Herskovitsin ja Olavi Linnan kanssa, kun he yrittävät kuvata Donneria. Hän suuttuu erityisesti, kun kuvaajat pyytävät häntä tekemään jotain, mikä Donnerin mielestä on lapsellista. Hän ei halua enää huorata, vaan keskustella! Hänen kaipuunsa antaa avaimen nopeaälyisen ihmisen jatkuvaan levottomuuteen ja väittelyistä syntyy Donnerin kaipaamia keskusteluja.

Ohjaus: Alberto Herskovits ja Olavi Linna. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 90 päivää

Jörn Donner
Elokuva Jörn Donnerista. Jörn Donner Kuva: Anna Antsalo / Franckforstén / Yle Jörn Donner,Elokuva Jörn Donnerista

Kino: Tarujen taru (16)

Yle Fem klo 18.30
(Tale of Tales, Italia 2015) 1600-luvun satukokoelmaan perustuva aikuisten fantasiaelokuva kolmen kuningaskunnan valtiaista ja kolmesta eri-ikäisestä naisesta. Pääosissa Salma Hayek, Vincent Cassel ja Toby Jones. Ohjaus Matteo Garrone. Uusinta. Yle Areena 15 päivää

Nainen istuu valkoisen pöydän äärellä mustassa tuolissa naamassaan verta ja edessään lihakimpale.
Kino: Tarujen taru. Nainen istuu valkoisen pöydän äärellä mustassa tuolissa naamassaan verta ja edessään lihakimpale. Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvat,Tarujen taru

LAUANTAI 2.3.

Avara luonto: Irlanti, maailman reunalla

Yle TV1 klo 18.45
(Wild Ireland - the Edge of the World) Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä. Etelärannikolla valtavat ryhävalaat parveilevat ja pohjoisrannikon jyrkillä rannikkokielekkeillä kotkat opettavat poikasiaan lentämään. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Hylkeen poikanen ui vihertävän turkoosissa vedessä.
Avara luonto: Irlanti, maailman laidalla. Hylkeen poikanen ui vihertävän turkoosissa vedessä. Kuva: Crossing the Line Productions / Yle Kuvapalvelu Avara luonto,Avara luonto: Irlanti, maailman reunalla

UMK19: Etkot ja UMK19: Finaali

Yle TV2 klo 20.00 ja 21.00
Suomen euroviisuedustaja vuonna 2019 on Darude eli muusikko Ville Virtanen. Edustuskappale valitaan Uuden Musiikin Kilpailussa lauantaina 2.3. Turun Logomossa. Darude haluaa tuoda euroviisulavalle festari- ja klubikeikoiltaan fiiliksiä ja visuaalisuutta, jotka jäävät jokaiselle tv-katsojalle mieleen. Kaikki kolme kappaletta esitetään näyttävän lavashow’n kera suorassa lähetyksessä UMK19: Darude lauantaina 2.3. klo 21.00 Yle TV2:ssa. Show'ssa esiintyy myös vuoden 2013 euroviisuvoittaja Emmelie de Forest.

UMK-kappaleensa Darude esittää yhdessä vierailevan solistin, Sebastian Rejmanin, kanssa. Rejman tunnetaan yhtyeestä The Giant Leap. Hän on myös näyttelijä ja tuttu mm. tv-sarjoista Syke ja Ex-onnelliset.

Puolitoistatuntisen suoran UMK19-lähetyksen juontaa timanttinen viisukolmikko Krista Siegfrids, Christoffer Strandberg ja Mikko Silvennoinen. Suomen viisuedustuskappale valitaan suoran lähetyksen aikana. Valinta perustuu yleisöäänien sekä kutsutun kansainvälisen raadin yhteispisteisiin. Suosikkia voi äänestää lauantaina 2.3. Yle.fi-sovelluksella, joka on ladattavissa maksutta sovelluskaupoista.

UMK-artisti ja juontajat
UMK19. UMK-artisti ja juontajat Kuva: Yle / Anton Sucksdorff Uuden Musiikin Kilpailu 2019,juontajat

Teemalauantai: Natsien unelmatehdas

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Babylon Berlinin jälkinäytös. Näin elokuvateollisuus palveli natsiaatetta.

Harvinaisia elokuvanäytteitä runsaasti esittelevä Rüdiger Suchslandin dokumenttielokuva Hitlerin Hollywood kertoo natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta 1933–45, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Sen jälkeen esitetään pahamaineisen Jud Süssin ohjaajan Veit Harlanin värielokuva Opfergang eli Muuttolintu. Uhrautumisen ja kuoleman teemoja käsittelevä melodraama oli natsi-Saksan viimeisiä elokuvia. Se sai ensi-iltansa joulukuussa 1944. Pääosaa, pohjoisen tyttöä Älsklingiä näyttelee Kristina Söderbaum. Teemalauantai on uusinta syksyltä 2017.

Hitlerin Hollywood
(Hitlers Hollywood: Das deutsche Kino im Zeitalter der Propaganda 1933–1945, Saksa 2017) Rüdiger Suchslandin dokumenttielokuva kertoo natsi-Saksan elokuvateollisuudesta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Muuttolintu
(Opfergang, Saksa 1944) Sodan loppuvaiheissa natsi-Saksassa valmistuneen, hehkuvin Agfacolor-värein kuvatun melodraaman teemoja ovat kuoleman kaipuu ja rakkauden tähden tehdyt uhraukset. Pääosissa Kristina Söderbaum, Carl Raddatz. Ohjaus Veit Harlan. Uusinta. Ei Areena-oikeuksia

Keimaileva valkopukuinen nainen istuu karvalankamatolla. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang)
Muuttolintu. Keimaileva valkopukuinen nainen istuu karvalankamatolla. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang) Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Teemalauantai,teeman elokuvat

SUNNUNTAI 3.3.

Radioteatteri esittää: Puputyttö

Yle Radio 1 klo 15.00
Uusinta vuodelta 2014. Upea povipommi televisiossa, hunajapupu, täydellinen nainen! Saara Turusen kirjoittama räiskyvä menestysnäytelmä on muuntunut sarjakuvamaiseksi musiikkikuunnelmaksi, jossa katsotaan maailmaa vain yksien vaaleanpunaisten lasien lävitse - sisäisistä hälytysäänistä välittämättä. Kohti täydellisyyttä hinnalla millä hyvänsä! Ohjaus ja musiikki: Maija Ruuskanen. Sovitus: Saara Turunen ja Maija Ruuskanen. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Rooleissa mm. Annika Poijärvi, Kristiina Halttu, Juhani Rajalin ja Paavo Kerosuo. Tuottaja: Erja Manto, Radioteatteri.

Radio Variaatio: Tie kotiin - romaninaisten matkassa

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena
Ensilähetys. Radiodokumentissa kolme romaninaista kertoo elämästään. He edustavat viimeistä Suomen romanien sukupolvea, joka on elänyt kiertolaiselämää. Vieno sijoitettiin pienenä tyttönä valkolaisperheeseen ja koki kiertolaiselämää vasta aikuisena aloittaessaan elämän tulevan kumppaninsa rinnalla. Irtolaislain nojalla hänet määrättiin pakkotyöhön.

Seijan perhe kulki talosta taloon pyytämässä leipää ja yösijaa. 12-vuotiaana Seija lähti tätinsä matkassa Etelä-Suomeen leipää tienaamaan ja monien aikalaistensa tavoin myymään käsitöitä ovelta ovelle. Hulda kulki edesmenneen miehensä kanssa talosta taloon. Ensimmäisen, oman talon perhe sai hankittua Kekkosen edistämän erityislainan turvin.

Elämänkohtaloita värittävät kipeät menetykset ja puute, mutta myös sinnikkyys sekä kyky rakastaa ja pitää omiensa puolta. Käsikirjoitus ja ohjaus: Aija Kuparinen. Äänisuunnittelu: Katja Kostiainen. Tuottaja: Hannu Karisto.

Puutarhakausi 1/7 - Uusi kausi alkaa!

Yle Fem klo 18.30
Puutarha huippukuntoon - työntäyteinen tehtävä. Kauden ensimmäisessä jaksossa pääsemme Pernilla Månsson Coltin ja puutarhamestari John Taylorin mukana inspiraatiomatkalle Englannin upeisiin puutarhoihin. Yhdessä kokki Tareq Taylorin ja sisustaja Malin Perssonin kanssa he aikovat saada skånelaisen puutarhan kukkimaan täydessä loistossaan kesän loppuun mennessä. Tavoitteena on päästä englantilaiseen The Yellow Book -puutarhaluetteloon, jonka sivuilla kunnianhimoiset puutarhaihmiset pääsevät avaamaan puutarhojensa portit yleisölle.

Penny Snell edustaa The National Garden Scheme -järjestöä, joka on vuosittain julkaistavan The Yellow Bookin taustalla. Sarjan lopuksi tehdään lopullinen testi, jolloin pikkutarkka rouva Snell arvioi puutarhan. Unelma The Yellow Book -luetteloon pääsemisestä toimii porkkanana kaikelle puutarhaporukan tekemiselle. Ruusut eivät ole koskaan olleet suurempia tai lehtimajat runsaampia kuin tällä kaudella. Selviytyvätkö he tehtävästään luoda koko Puutarhakauden historian ainutlaatuisin puutarha?

Tuotanto: SVT, 2017 / Nordvision. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 90 päivää

Mies ja nainen seisovat vehreän puutarhan keskellä.
Puutarhakausi. Mies ja nainen seisovat vehreän puutarhan keskellä. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Eva Robild asiaohjelmat,puutarhakausi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua