Hyppää pääsisältöön

Fanit ympäri maailmaa kertovat: muumit auttoivat avioerossa, lapsen sairaudessa ja itsensä hyväksymisessä

Kuvassa muumifaneja
Kuvassa muumifaneja Muumilaakso (tv-sarja)

Pyysimme tammikuussa ihmisiä kertomaan suhteestaan muumeihin uuden Muumilaakso-sarjan kunniaksi. Koskettavia vastauksia ja kertomuksia tuli useita kymmeniä Yhdysvalloista, Etelä-Amerikasta, Aasiasta ja eri puolilta Eurooppaa. Monet muumifanit kertoivat siitä, miten monin eri tavoin Tove Janssonin hahmot ja kirjat ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä myönteisesti ja ikimuistoisesti. Keräsimme juttuun muumikokemuksia ympäri maailmaa.

Lukemattomat ihmiset kertoivat muumeista olleen apua erilaisissa vaikeissa elämäntilanteissa. Yhdelle lempeät ja lohdulliset kirjat ovat tuoneet lohtua vaikeaan avioeroon ja toiselle syömishäiriöstä selviytymiseen. Brittiläinen Ted on ollut muumifani pitkään – hänellä on jopa Muumi-faniklubin virallinen jäsenkortti. Ted kertoo, että myös hänen edesmennyt vaimonsa, jonka kanssa hän oli aviossa yli 40 vuotta, rakasti muumeja.

– Meistä tuli molemmista innokkaita faneja, Ted muistelee.

Muumit olivat keskeisessä asemassa Tedin elämässä myös vaimon kuoleman jälkeen.

– Kun ystävystyin uuden naisen kanssa, muumit olivat ensimmäisiä meitä yhdistäviä tekijöitä.

Tove Janssonin tarinat antoivat luottamusta näyttää, että rakkaus on rakkautta.

Brittiläinen Claire kertoo olleensa muumien ystävä niin kauan kuin pystyy muistamaan. Kun hän vuonna 2017 sai tietää olevansa raskaana, hän maalasi tulevan lastenhuoneen seinille muumihahmoja. Kun tytär syntyi, hän kärsi refluksitaudista elämänsä ensimmäiset yhdeksän kuukautta ja itki suurimman osan ajasta.

– Mutta hän lopetti itkemisen, kun katseli hahmoja seinällä, Claire kertoo.

Äidin harrastus on periytynyt tyttärelle ja he katselevat Muumeja yhdessä. Mutta toisin kuin äitinsä, tytär ei pelkää Mörköä.

Saksalainen Franziska tarjoaa myös ammattimaisen näkökulman muumien vaikutuksesta hyvinvointiin. Hän työskentelee holistisena terapeuttina, ja suosittelee usein muumeja asiakkailleen.

– Muumilaaksossa on monenlaisia hahmoja, joista jokaisella on omat tarinansa ja ongelmansa. Muumilaaksossa kaikki ovat tasa-arvoisia, joten muumit auttavat parantamaan ihmisiä lapsista aikuisiin, Franziska kertoo.

Rakkaalla lapsella on muumin nimi

Joissain perheissä muumit ovat niin rakastettuja, että perheenjäseniä aletaan kutsua muumeiksi. 38-vuotias Lindsay Britanniasta kertoo alkaneensa faniksi 1980-luvulla katsottuaan lapsena Muumeja televisiosta. Muutama vuosi sitten hän synnytti kolmannen lapsensa, joka sai ristimänimen Emilia.

– Hän oli pieni, söpö ja pulleaposkinen, joten aloin hellitellä häntä kutsumalla häntä Muumiksi.

Nyt tytär on 3,5-vuotias, ja hänet tunnetaan paremmin Muumina kuin oikealla nimellään.

Muumitavaroita
Liikuttavia muumitavaroita keräilevät ihmiset ympäri maailman. Muumitavaroita Muumilaakso (tv-sarja)

Kirjat osataan ulkoa

Muumirakkaudestaan kertoivat useat suomalaiset muumien ystävät. Joidenkin intohimo Tove Janssonin kirjoihin on kestänyt jo vuosikymmeniä. Marianne kertoo lukeneensa kaikki muumikirjat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ensin itse, sitten lapsilleen ja vielä lapsenlapsilleenkin. Hänen mukaansa parempaa iltalukemista ei pienelle lapselle ole, kuin kappale tai pari jännittävästä, oikeasta muumikirjasta.

– Lapsi kuuntelee tarkasti ja katselee kuvat. Seikkailusta voidaan puhua vähän aikaa, sen jälkeen lapsi nukahtaa ja antaa mummun lukea omaa kirjaansa rauhassa.

Tokiossa on Muumi-kahvila

Myös Aasian suunnalta ilmoittautui monta muumifania: Kiinasta, Japanista ja Singaporesta. Japanilainen Jue kertoo asuneensa pitkään Muumi-kahvilan lähistöllä Tokiossa. Hän vieraili siellä usein perheensä kanssa ja nautiskeli suomalaista ruokaa muumihahmojen seurassa.

Saimme erityisen paljon yhteydenottoja myös Meksikosta, josta on monen fanin mukaan vaikea löytää Muumi-tavaroita. Enrique kertoo, että hänen vaimonsa villiintyi täysin, kun Meksikossa avattiin japanilainen kauppa, jossa myytävänä oli myös muumituotteita.

– Vaimoni tuli hulluksi ja osti Niiskuneiti-laturin ja muumiaiheisen kännykän suojan. Minun piti melkein raahata vaimoni ulos kaupasta, ettei hän käytä liikaa rahaa, Enrique naurahtaa.

Muumitatuointeja
Fanit ovat ikuistaneet rakastetut muumihahmot iholleen. Muumitatuointeja Muumilaakso (tv-sarja)

Tärkeimmät hahmot ikuistetaan iholle

Moni fani kertoi tatuoineensa merkityksellisiä hahmoja iholleen. Suomalainen Nelli kertoo, että hänelle on tatuoitu kolme muumihahmoa eri puolille vartaloa. Nellille ne symboloivat lohtua ja turvaa, ja muistuttavat tärkeistä asioista.

– Pikku Myy kuvastaa rohkeutta ja pippurista asennetta, jota minun täytyy joskus harjoitella, koska tahdon olla liian kiltti ja pelokas, kuten Nipsu.

Nellin tatuoitu Niiskuneiti puolestaan kuvastaa naisellista herkkyyttä. Mymmelin kuvan Nelli halusi ihoonsa ihan vain siksi, että kuva oli hänestä erittäin kaunis. Tulevaisuudessa Nelli haluaisi tatuoida itseensä Primadonnan hevosen, koska hahmon lausahdus kuvaa viisaasti rakkautta ja ihmisten ajattelua.

– Ensimmäistä rakkautta luulee aina viimeiseksi ja viimeistä ensimmäiseksi.

Myös 30-vuotias saksalainen Thomas kertoo teettäneensä muumitatuoinnin. Se on perinteisiin hahmoihin verrattuna hieman tuunattu. Thomas harrastaa moottoripyöriä ja niiden laittelua, ja hänen skenessään arvostetaan isokokoisia, parrakkaita ja tatuoituja kavereita. Siksi hänen muumitatuointinsa on tyylitelty ”prätkäjätkän” näköiseksi, ja tatuointimuumilla on myös tatuointeja.

Muumeista apua itsensä hyväksymiseen

Brasilialainen historioitsija Luis Rio de Janeirosta kertoo olevansa muumifani, vaikka se on hänen kotimaassaan melko haastavaa. Saadakseen muumikirjoja käsiinsä, pitää nähdä vaivaa.

– Olen lukenut ne kaikki, paitsi Muumipappa merellä – siihen minulla ei ole ollut vielä rohkeutta, koska se kuulostaa niin surulliselta!

Muumien luoja Tove Jansson on inspiroinut Luis'ta suuresti. Hän kertoo, että Janssonin työ on muuttanut jopa tavan, jolla hän näkee maailman – hän arvostaa muumien ansiosta luontoa, hiljaisia hetkiä, käsitöitä, perhettä ja ystäviä entistä enemmän.

– Muumit ovat inspiroineet minua kirjoittamaan, matkustamaan, näkemään kauneutta katkeransuloisissa asioissa ja pyrkimään eteenpäin elämässä.

Muumitarinat ovat auttaneet Luis'ta myös hänen henkilökohtaisessa elämässään.

– Olen oppinut ymmärtämään ja hyväksymään itseni. Elämä transsukupuolisena ei ole helpointa Brasiliassa, mutta olen varma, että muumiperhe olisi hyväksynyt minut.

Myös 23-vuotias tanskalainen Eli löysi Muumi-tarinoista rohkeutta tulla omaksi itsekseen. Ensimmäisen kerran Eli tutustui muumeihin kolme vuotta sitten, kun hän matkusti Helsinkiin ja näki lentokentällä Muumi-hahmoja.

– Kun silloinen tyttöystäväni näytti minulle muumiohjelmia, tunsin, että minussa heräsi kokonaan uusi puoli.

Eli koki samaistuvansa hahmoihin, varsinkin Muumipappaan, jonka seikkailullinen ja kirjoittava puoli vetosivat häneen suuresti. Mutta Tove Janssonin kirjoilla oli hänelle syvempikin henkilökohtainen merkitys – niiden kautta hän pääsi omaan maailmansa ja koki, että Jansson tukee häntä joka askeleella. Se oli tärkeää tilanteessa, jossa hän ei ollut vielä avoimesti kertonut seksuaalisuudestaan.

– Olin silloin vielä piilossa, mutta Janssonin tarinat antoivat minulle luottamusta näyttää, että rakkaus on rakkautta.

Etsintäkuulutus julkaistiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja sitä jaettiin sosiaalisessa mediassa Moomin.comin avustuksella. Kiitos kaikille tarinoiden lähettäjille!

Muumilaakso-animaatiosarja Areenassa ja Yle TV2:ssa maanantaisin klo 20.

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Muumilaakso