Hyppää pääsisältöön

Laatua lapsille

Suomen sinfoniaorkesterit tekevät lastenkonsertteja minkä ehtivät, mutta isolle orkesterille kunnolla työstetyt, sopivan dramatisoidut ja ammattilaisten liidaamat projektit ovat harvassa. Yksi niistä on dramatisoitu konsertti Aave pyykkinarulla, jonka Tapiola Sinfonietta kantaesitti pari vuotta sitten. Tuula Korolaisen kummitusrunot, Timo Klemettisen sävellykset ja Jarkko Kiisken orkesterisovitukset ovat niin vetävä yhdistelmä, että konsertti on päätynyt muidenkin orkesterien käyttöön - ja saatu nyt myös levylle.

Aave pyykkinarulla
Aave pyykkinarulla Uudet levyt

Klemettilälle lastenrunojen säveltäminen on jo pitkään ollut sydämen asia ja Kiiski puolestaan on monialainen ammattisovittaja. Musiikin puolesta levy onkin miellyttävä jatkumo karaktääriltään vaihtelevia, popahtavia kummituskappaleita, joissa sinfoniaorkesterin sointia ei ole tukotettu rumpusetillä tai komppiryhmällä. Poppia lapset saavat kuulla muutenkin, joten hienoa että tällä levyllä Tapiola Sinfoniettan soitinryhmät pääsevät selvästi mutta akustisesti esiin. Jozsef Hars kapellimestarina pitää kyllä myös sen svengipuolen vetävänä.

Solisteista Tarja Luoma ja Ulla Piispanen välttävät ansiokkaasti kaikki lapsille laulamisen sudenkuopat, mutta ääniltään ja ilmaisultaan he ovat melko neutraaleja, jopa varovaisia. Sen sijaan Tapiola Sinfoniettan kontrabassorivistöstä solistiksi hypännyt Matti Tegelman laulaa karismaattisella, Kirka-vaikutteisella 70-luvun iskelmäpop-äänellä, ja vetelee bassolinjat ja näyttämötyön samalla. Loistavaa että tällainenkin osaaminen löytää nykyorkestereissa paikkansa.

Konsertin kevyt juoni ei levyltä hahmotu, eikä tarvitsekaan. Neljäntoista yksittäisen kummituskappaleen rikkaat soinnit ja jännittävät sanat riittävät pitämään pienen kuulijan mielenkiintoa yllä, vaikka kunnon kertosäkeitä ei oikein ota löytyäkseen. Levyn loppuun luettu musiikkitarina on siis oikeastaan turha, etenkin kun Tuula Korolainen lukee sen kömpelösti eikä äänityskään ole luonteva.

Aave pyykkinarulla, san. Tuula Korolainen, säv. Timo Klemettinen, sov. Jarkko Kiiski. - Tarja Luoma ja Ulla Piispanen, laulu, Matti Tegelman, laulu, sähköbasso ja kontrabasso, ja Tapiola Sinfonietta/Jozsef Hars. (Alba, ABACD 20)

Kuuntele Uudet levyt 26.2.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua