Hyppää pääsisältöön

Levyllinen ongelmatonta kauneutta?

Erica Nygård soittaa huilua Vaasan kaupunginorkesterissa ja Niels Burgmann soittaa urkuja Helsingin Matteuksen seurakunnassa. Yhdessä he ovat jo pari vuotta kartoittaneet huilu-urku-duon repertuaaria, ja nyt valikoineet uutuuslevylle lähes yksinomaan kaunista musiikkia. Ratkaisu sopii soitinyhdistelmälle ja muusikoiden ominaislaadulle, mutta entä kuulijalle?

Momentum / Nygård & Burgmann
Momentum / Nygård & Burgmann Uudet levyt

Kauneuden painottaminen 1900-luvun musiikissa on vaatinut lievää kikkailua. Poulencin sonaatin ja Widorin sarjan piano-osuudet Niels Burgmann on sovittanut uruille, että ohjelmassa olisi jotain tunnettua. Muilta osin ohjelmisto painottaa suomenruotsalaista sävellysperinnettä, jossa tonaalisuuden arvo on pysynyt korkeana. Jack Mattsonin ja Niels Burgmannin pikkukappaleet ovat niin hempeitä, että Lars Karlssonin uustonaalinen romantiikka tuntuu niiden rinnalla jämäkältä.

Erica Nygårdin huilussa on kantava ja miellyttävä ääni. Vibrato on kiinteämpi ja kauniimpi kuin monella vanhan polven huilutähdellä ja intonaatio rikkeetön. Virtuoositekniikkaa Nygård ei pääse juuri esittelemään, paitsi ehkä Poulencin prestossa, jonka diskanttihelinä tehoaa. Oikeastaan täyteläisten melodialinjojen kontrolliakin voi pitää huiluvirtuositeettina, ja se Nygårdilta luonnistuu.

Yhtä osaava on Niels Burgmann Laihian kirkon urkujen ääressä. Yhteispeli huilistin kanssa on oivallista sekä rytmisesti että rekisteröintien suhteen. Vankka yhteissoittokokemus kuuluu siinä, kuinka tarkasti Burgmann saa toteutettua sovituksensa atakkivetoisista pianostemmoista.

Levykokonaisuuden arvoa omissa korvissani kuitenkin alentaa esteettinen velttous. Pari modernimpaa tai särmikkäämpää pikkuteosta kaiken kauneuden seassa olisi antanut lisää ulottuvuuksia huilun sointiin ja pitänyt kuulijan mielenkiintoa yllä. Toisaalta antaumuksellisesta soitosta kyllä kuulee, että nimenomaan tällainen musiikki resonoi Erica Nygårdin ja Niels Burgmannin sieluissa, miksei siis kuulijankin.

"Momentum". Francis Poulenc (sov. Niels Burgmann): Sonaatti huilulle ja pianolle. Jack Mattson: Cavatina e vivace. Niels Burgmann: Diptyque. Lars Karlsson: Recitativo et aria. Jehan Alain: Aria. Charles Marie Widor (sov. Kortmann & Burgmann): Sarja huilulle ja pianolle. - Erica Nygård, huilu, ja Niels Burgmann, urut. (Alba, ABCD 439)

Kuuntele Uudet levyt 26.2.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua