Hyppää pääsisältöön

Voces8 täyttää hempeilykiintiön

Brittiläinen a cappella -oktetti Voces8 nousi maailmanmaineeseen esittämällä renessanssin vokaalipolyfoniaa ja Bachin motetteja kauniisti, puhtaasti ja linjakkaasti. Viime vuosina yhtye on kuitenkin vastannut suuren yleisön makeannälkään sovitusvetoisilla levyillä, joiden musiikin sävykirjo ulottuu läpikuultavasta pastellivärien kautta valkoiseen. Sellainen on myös yhtyeen uutuus Enchanted Isle.

Voces8 / Enchanted Isle
Voces8 / Enchanted Isle Uudet levyt

Periaatteessa levy keskittyy Iso-Britannian kansanlauluihin ja kansallisrunouteen, mutta käytännössä tulos on sitä samaa valonhohtoista samettilaulantaa, jota melkein kaikki lauluyhtyeet tavoittelevat silloin, kun eivät yritä olla pop. Voces8 tekee valonhohtoisen samettilaulannan todella hyvin, mutta minun kiintiöni tuli tämän levyn myötä täyteen. Kansanmusiikki ja kansallisromantiikka on geneerisillä sovituksilla latistettu yhdeksi ja samaksi kuorohempeilyksi, listakärjestä on etsitty vierailijaksi hempeä etnopoppari ja kaikkeen on lisätty vielä hempeämpi sello-obligato.

Kenties Voces8 on aistinut asetelman ylettömyyden ja laittanut sekaan pari oikeaa sävellystä, mutta John Tavenerin mystinen minimalismi ja Samuel Barberin Adagio Agnus Dein sanoilla eivät onnistu lisäämään hempeilyyn ääriviivoja, värejä tai merkitystä.

Olisihan sitä ihana vain kuunnella, mutta sointiparatiisiin on luikerrellut käärme: kakkossopraanon ja baritonin muutamat soolot sujuvat kömpelösti, ja levyn harmonisesti haastavin kappale, Thomas Adesin O Albion on välillä sietämätön, kun höttöisiksi hempeytyneet äänet eivät löydä yhteistä intonaatiota diatonisuuden ulkopuolella.

Äänityksen päälle ronskilla kädellä kaadettu kaikukaan ei peitä sitä tosiseikkaa, että Voces8 kaipaa ryhtiliikettä. Jostain pitää löytyä tuoreempi ja sielukkaampi tapa tuoda kauneutta maailmaan. Voces8-yhtyeellä on niin paljon näkemystä ja taitoa, että olisi sääli jos he jäisivät ikiajoiksi veisaamaan lisäsävelsointuja matalien kvinttien päälle, vaikka se oli kuinka hienoa silloin kymmenen vuotta sitten.

"Enchanted Isle", kansanmelodiasovituksia ja sävellyksiä Iso-Britanniasta. - Voces8. (Decca, 483 4670)

Kuuntele Uudet levyt 26.2.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua