Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Tomimonni seurasi nuorena Lahden räppiskenen "isoja poikia", mutta nyt hän esittelee oman kypsän tyylinsä

YleX:n Nosteessa-artistina Tomimonni.
Viikon Nosteessa-artisti Tomimonni! YleX:n Nosteessa-artistina Tomimonni. Kuva: Janina Pitkänen Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Tomimonni.

Tomimonni tekee melodista ja tunteellista räppiä.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Tomimonni kuuluu Lahtelaiseen Apexsound-kollektiiviin, josta aiemmin Nosteessa on ollut Eki & Ray -kaksikko. Vaikka Tomimonni on artistina tuore tuttavuus, paketti tuntuu valmiilta. Soundit on hiottu, sanat mietitty ja biiseissä on syvyyttä. Tomimonnin ääni ja flow on miellyttävä ja biisien rakenteissa on kiinnostavaa dynamiikkaa. Toki haikea trap-estetiikalla kuorrutettu melodinen rap on tällä hetkellä todella suosittu tyyli, joten toivomme että Tomimonni löytää yleisönsä ja tapansa erottua massasta, jottei hän jää muiden kaltaistensa artistien jalkoihin.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Nuorena kulmilla näkyi lökäpöksyisiä kundeja räppipäissään, “isoja poikia”. Myöhemmin tajusin heidän olevan 5th Elementin tyyppejä. Joku on saattanut kuulla esimerkiksi Cheekistä ja Brädistä. Samoihin aikoihin ystäväni kanssa täytimme ensimmäisiä riimivihkojamme. Uusi kulttuuri oli kasvamassa Lahdessa ja suomiräpin kehittymistä seurattiin samalla, kun uusia toinen toistaan kovempia levyjä valui jenkkilästä levykauppojen hyllyille, Tomimonni kertoo.

– Omat tekeleet pidettiin visusti riimivihkon kansien välissä. Täysi-ikäisinä aloimme yhdistää viikonloppurellestykseen räppisessioita. Antti “Räxä” Parkkilan luona tapasimme uusia tyyppejä, jotka olivat myös kiinnostuneita räppäämisestä. Siitä porukasta moni on heittänyt hanskat tiskiin musiikin suhteen, mutta kolme kaveria seisoo edelleen kanssani samassa rivissä Apexsound-kollektiivissa: Räxä, Eki ja Ray.

Mistä artistinimesi tulee?

"Välillä Tomi, välillä Monni, välil en tiiä sen nimee."

– Tomiksi minut nimettiin, mutta Monni oli ensimmäisiä junnuna räppipärinöissä keksittyjä nimiä, ja se jäi elämään kaveriporukassa. Tuntui loogiselta nitoa nämä kaksi tunnustamaani nimeä yhteen.

Miten kuvailet musiikkiasi?

– Pyrin tekemään aitoa ja rehellistä musiikkia. Se tarkoittaa sitä, että jos haluan purkaa olotilani tekstiksi ja soundeiksi, en ole vastuussa kenellekään muulle kuin itselleni lopputuloksesta. Puran elämääni kappaleiksi piittaamatta, mihin lokeroihin ne laitetaan. Teen rakkauslaulun, jos siltä tuntuu ja heti perään voin tehdä törkyisen bängerin täynnä raakaa energiaa.

Miten Bermudan 3h+k sai alkunsa?

– Biisi sai nimensä, kun remontin yhteydessä pyörin tyhjää kämppääni ympäri. Äänet kaikuivat ympärillä ja syntyi idea: "Täähän on ku bermudan kolmio, kolme huonetta ja keittiö".

– Remontin valmistumisen jälkeen sairastuin keuhkokuumeeseen, ja se vei kaikki voimat. Sängystä nouseminen tuntui kuin olisin köytetty kiinni. Olin remontin yhteydessä virittänyt RGB-ledejä valaistukseen ja ainoa väri, joka ei ärsyttänyt silmiäni oli punainen. Pimennysverhot pitivät huolen siitä, ettei ärsyttävä päivänvalo pääsisi tunkeutumaan verkkokalvoilleni. Ajattelin, että "tää on mun pimiö"!

– Nousin kirjoittamaan kappaletta, kun vihdoin kykenin tekemään muutakin kuin makaamaan vuorokaudesta toiseen ja pyörittelemään konseptia päässäni. Huomasin, että käsissäni on kappale, joka osui johonkin hermoon, niin kovaa, että tiesin sen olevan albumini selkäranka.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

– Kokopitkä debyyttialbumi Bermuda. Vihdoin lähtökynnys on ylitetty ja on vapauttavaa päästä julkaisemaan kokonaisuus.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään?

– Unelmani on tuoda esille omaa taidettani ja visiotani niin vaikuttavasti kuin vain mahdollista miettimättä sitä, kenen aktia ollaan lämmittelemässä. Ajatusleikkinä Kid Cudin ja Kanye Westin tai vaikka Tame Impalan lämppääminen olisi absurdia.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?

– Kasvaa ihmisenä ja löytää uutta. Musiikin suhteen tehdä omasta mielestäni överisiistejä projekteja ja päästä tarjoilemaan niitä ihmisille.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!