Hyppää pääsisältöön

Felix Kerstenin tarina on pitänyt Arto Koskista otteessaan 20 vuotta

Ohjaaja Arto Koskinen
Ohjaaja Arto Koskinen Kuva: Pauline Taubach Felix Kersten

Felix Kersten oli SS-valtakunnanjohtajan Heinrich Himmlerin henkilääkäri, joka kertoi pelastaneensa kymmeniä tuhansia ihmisiä keskitysleireiltä. ”Hänen tarinansa on liian hyvä ollakseen totta”, ohjaaja ja käsikirjoittaja Arto Koskinen sanoo. Siksi salaperäinen Felix Kersten on vaivannut häntä 90-luvulta lähtien. Kuinka Felix Kersten on vaikuttanut Arto Koskisen omaan elämään?

"Felix Kerstenin tarina tipahti syliini 90-luvun puolivälillä, kun ystäväni näytti minulle Ultra-lehden artikkelia 'Felix Kersten — Suomen unohdettu lahja ihmiskunnalle'. Suhtauduin juttuun varauksella, sillä kyseinen lehti on tunnettu rajatietoaiheista. Kun kävi ilmi, että Kersten oli todellinen henkilö, kiinnostuin.

Kun tutustuin Felix Kersteniin tarkemmin, suuri ihmetyksen aiheeni oli, miksei kukaan ole kertonut aiemmin tästä miehestä. Ensin ajattelin, että kysymyksessä on todellakin jokin tyypillinen suomalaisuuden dilemma: teet sankaritekoja, jotka jäävät jonnekin historian hämärään, kun joku muu vie kunnian. Pidin Felix Kersteniä siis hyvänä hierojana ja unohdettuna sankarina, jonka tarina oli fantastinen!

Niinpä aloin tehdä dokumenttielokuvaa Kuka oli Felix Kersten? (1998).

Oli jaksoja, jolloin minua pelotti.

Lopulta en kyennyt käsittelemään Himmlerin henkilääkärin tarinaa pelkästään minä tahansa dokumenttina jostakin kiinnostavasta aiheesta. Kerstenin tarinasta muodostui minulle eräänlainen takiaispallo, jota en enää pystynyt ravistelemaan irti. Mitä enemmän ravistelin, sitä tiukempaan se tuntui tarttuvan minuun. Kysymykset herättivät uusia kysymyksiä.

Olen usein miettinyt, että miksi tämä kummallinen hahmo sattui juuri minun kohdalleni. Ystäväni ja podcastin toinen käsikirjoittaja John Bernstein kutsuukin tätä aihetta leikillisesti kohtalokseni.

Ymmärsin, että kyseinen herra oli tuottanut suunnattoman määrän valheellista materiaalia ja dokumentteja. Samasta aiheesta saattaa olla erilaisia versioita muistelmien eri kieliversioissa. Vertailemalla dokumenttien päivämääriä sekä keskenään että Felix Kerstenin muistelmiin, aloin ymmärtää taustalle punoutuneen valheen kuvion. Jos haluaa valehdella, on oltava hyvä työssään, sillä muuten jää yksityiskohtia, joista kyhäelmä alkaa paljastua. Näin on käynyt Felix Kerstenillekin.

Oli jaksoja, jolloin minua pelotti. Ei mikään varsinainen uhka, vaan epätietoisuus siitä, millaisia voimia kaikkiin näihin salaisuuksiin mahtoi kätkeytyä. Ja täytyy myöntää, että nuo asiat tulivat välillä myös uniin.

Kun tajusin, että Kerstenin juonet olivat saattaneet osaltaan johtaa myös Ruotsin kuninkaan serkun murhaan Palestiinassa 1948 YK:n lähettilään tehtävissä, ymmärsin, että tähän ”kristallilasikauppaan” ei voi rymistellä sisään perinteisellä kuvausryhmäasenteella. Tuskin kyseinen herra itsekään aikoinaan ymmärsi, millaista kudelmaa hän on ollut synnyttämässä.

Tämä podcast voisi olla myös hulvaton, vainoharhainen sekoilu, ellei kaikki tapahtunut olisi totta.

Arvoitus ei ole vielä kokonaan ratkennut

Jokainen tarina tahtoo kertoa meille ihmisille jotain olennaista meistä itsestämme ja maailmasta, jossa elämme. Sen vuoksi jokainen tarina myös päättyy jossain vaiheessa. Mutta arvoitus ei ole vielä kokonaan ratkennut. Onko Kerstenin identiteetin takana joku toinen henkilö? Vai oliko hän todellakin se vaatimaton poika Viron Tartosta? Mitä tämän arvoituksellisen hahmon ympärille kytkeytyy?

Felix Kersten ei ole vain hahmo menneisyydestä. Jos kuvittelimme, että toinen maailmansota on jo aikoja sitten jätetty taakse, niin se ei pidä paikkaansa. Monet arkistoista säilyttävät salaisuuksiaan vielä kymmeniä vuosia tämänkin hetken jälkeen. Felix Kerstenissä kulminoituu monia toisen maailmansodan aaveita, jotka ovat yhä läsnä tämän päivän politiikassa.

Arto Koskinen ja John Bernstein äänittämässä Gut Harzwaldessa
Ystävykset ja podcastin käsikirjoittajat Arto Koskinen ja John Bernstein Felix Kerstenin entisellä maatilalla Gut Hartzwaldessa Saksassa vuonna 2018. Arto Koskinen ja John Bernstein äänittämässä Gut Harzwaldessa Kuva: Pauline Taubach Felix Kersten,Arto Koskinen,John Bernstein

Toinen maailmansota, kansallissosialismi, natsismi, fasismi, rotuopit ja eugeniikka eivät olleet vain yhden ihmisryhmän päähänpisto, vaan kyse oli koko ihmiskunnasta. Ihmiskunta jakoi tuona aikana kokemukset siitä, mitä on olla kiduttaja tai uhri, sivustakatsoja tai osallinen, murhaaja tai murhattu.

Minulle Felix Kersten, tai alun perin Felix Huberti, mikäli joskus näin osoitetaan, oli ihminen, joka yritti tasapainoilla noiden valtavien voimien välissä ja elämällään esitti ihmiskunnalle kysymyksen: Voiko samaan aikaan kaveerata sekä hyvyyden että pahuuden kanssa? Olla yhtä aikaa sekä ystävä että vihollinen?

Ehkä siinä on tämän tarinan opetus. Jos näin on, niin se riittää minulle."

Kirjoittaja Arto Koskinen on sarjojen 'Tapaus Felix Kersten' ja 'The Felix Kersten Files' ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja. Hän on tehnyt sekä fiktiota että dokumenttielokuvia.

Kuuntele podcast suomeksi ja englanniksi Yle Areenassa.