Hyppää pääsisältöön

Huijari, pelastaja, parantaja, vakooja — tutkittavana Tapaus Felix Kersten

Käsikirjoittaja John Bernstein
Käsikirjoittaja John Bernstein Kuva: Pauline Taubach Felix Kersten

Käsikirjoittaja John Bernstein kuuli kiehtovan tarinan Himmlerin suomalaisesta hierojasta. Oliko hän löytänyt Oskar Schindleriäkin suuremman sankarin?

”Kuulin Felix Kerstenistä viisi vuotta sitten ystävältäni ja kollegaltani Arto Koskiselta pitseriassa Tampereella. Joimme hyvää suomalaista olutta, kun Arto alkoi kertoa lumoavaa tarinaa arvoituksellisesta miehestä, jonka huhuttiin olevan joko “suuri humanitaarinen pelastaja” tai “ovela huijari”. Felix Kerstenin urotyöt ja tarinat ennen ja jälkeen toisen maailmansodan ja sen aikanakin kuulostivat samantasoisilta kuin itse Paroni von Münchhausenin seikkailut.

Olin kiinnostunut.

Käsikirjoitan työkseni näytelmiä ja elokuvia, joten tunnistin heti, että tässä tarinassa on draamallista potentiaalia. Muistutin itseäni siitä, että tämä on aihe, jota minun olisi vielä tutkittava. Kun kaksi vuotta myöhemmin tapasin Arton jälleen, tällä kertaa Münchenissä, päätimme, että nyt meidän on aika tarttua Felix Kerstenin mysteeriin.

Voittajat kirjoittavat historian uudelleen.

Aloitin katsomalla Arton dokumenttielokuvan “Kuka oli Felix Kersten?“ (1998). Elokuvan jälkeen kävin läpi Kerstenin muistelmat ja sekalaisia hänestä kirjoitettuja artikkeleita, sekä journalistisia että akateemisia. Tutustuin kirjoihin, monografioihin, dokumenttielokuviin ja jopa YouTubessa olevaan runoon, joka on kirjoitettu Felix Kerstenistä.

Tein myös mielenkiintoisen löydön – tajusin, että vuosia sitten olin itse tavannut kolme ihmistä, jotka olivat kohdanneet Kerstenin kanssa toisen maailmansodan aikoihin: Hillel Storchin ja Norbert Masurin, jotka olivat Ruotsin edustajat kansainvälisessä juutalaisten kongressissa, ja Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Elie Wieselin. Storch ja Masur neuvottelivat Kerstenin kanssa mahdollisuudesta vapauttaa juutalaisia vankeja keskitysleireiltä, etenkin Ravensbrückista, ja siksi Masur tapasi Himmlerin ja Walter Schellenbergin vuonna 1945. Tämän kuuluisan tapaamisen aikana Himmler sanoi, että hän ”haluaa solmia rauhan meidän ja juutalaisten välille”.

Keskitysleireiltä selvinnyt amerikan-juutalainen kirjailija Elie Wiesel oli puolestaan tavannut Felix Kerstenin Tukholmassa sodan jälkeen ja havainnut, ettei voi luottaa tähän mieheen.

Arto Koskinen ja John Bernstein kävelevät Gut Harzwalden bunkkerialueella
John Bernstein ja Arto Koskinen kävelemässä Kerstenin entisellä kotitilalla Gut Harzwaldessa. Arto Koskinen ja John Bernstein kävelevät Gut Harzwalden bunkkerialueella Kuva: Pauline Taubach Felix Kersten,Arto Koskinen,John Bernstein

Artolle dokumenttielokuvan tekeminen tarkoitti hyppäämistä syviin tuntemattomiin vesiin, jotka olivat täynnä mysteerejä, väärennöksiä ja loputtomia kaksinaamaisuuksia. Nämä herättivät hänessä uusia ja yhä uusia kysymyksiä, joihin ei ollut vastauksia. Minä puolestani yritin selvittää, mikä materiaaleista oli historiaa ja mikä ennemminkin Felix Kerstenin väärentämää historiaa, jossa Kersten esittää itsensä unohdettuna sankarina.

Winston Churchill sanoi aikoinaan, että “voittajat kirjoittavat historian uudelleen.” Felix Kersten käänsi ovelasti ympäri tahriintuneen ja värikkään yhteytensä kolmanteen valtakuntaan ja loi tilalle uuden, toisenlaisen kertomuksen, joka teki menneisyyden tarpeettomaksi. Tässä uudessa, itsekehuisessa käsikirjoituksessa Kersten esiintyy suurempana kuin Oskar Schindler, Raoul Wallenberg ja Chiune Sugihara yhteensä.

Goethe on sanonut, että "totuus tai valhe, kaikki voi olla ristiriidassa". Kun ruotsalainen diplomaatti ja kreivi Folke Bernadotte kuvaili julkaisussaan Slutet vuoden 1945 Valkoiset bussit -operaatiota, hän mainitsi Kerstenin vain pikaisesti. Uskon, että tämä oli Kerstenille nöyryyttävä kokemus. Niinpä hän päätti kostaa Bernadottelle ja kirjoittaa niin sanotut muistelmat, jotka saisivat lukijan rakastamaan ja ihailemaan häntä. Samalla Kersten saisi anteeksi tiiviin suhteensa Heinrich Himmleriin, joka oli SS:n ja Gestapon päällikkönä vastuussa miljoonien juutalaisten murhista.

Emme näe koko totuutta.

Yrityksemme paljastaa totuus Felix Kerstenistä (vai onko hän Felix Huberti?) on ollut pitkä, työläs, yllättävä, valaiseva ja ajoittain vaarallinen ja turhauttava koitos. “Totuus” selviää vasta kun kaikki virheet on poissuljettu.

Pystymmekö siihen? Tuntuu, että olemme jo niin lähellä, mutta siltikään emme näe koko totuutta. Niinpä jatkamme.

Toivon, että te kuulijat pysytte mukana tässä jääräpäsessä seikkailussa, jossa yritämme selvittää Felix Kerstenin salaisuudet.”

Kirjoittaja John Bernstein on toinen 'Tapaus Felix Kersten' -podcastin käsikirjoittajista. Hän on kirjoittanut useita palkittuja elokuvia ja näytelmiä, ja työskentelee professorina Bostonin yliopistossa.

Kuuntele podcast Tapaus Felix Kersten Yle Areenassa.