Me suomalaiset heitämme vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Suomessa ruokahävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa (noin 30 prosenttia kaikesta ruokahävikistä).
Määrät ovat murskaavia, mutta hyvä uutinen on, että ruokahävikkiä voi ennaltaehkäistä, säästäen samalla rahaa ja ympäristöä.
Strömsön kokki Anders Samuelsson puhuu luovuudesta. Hänen mielestä se on tärkein ominaisuus ruokahävikin vähentämisessä.
– Näe jääkaappisi ja ruokakomerosi mahdollisuudet ja käy yhtenä päivänä viikossa läpi jääkaapin tai pakastimen sisältö.
Kolme faktaa ruokahävikistä Suomessa
- Joka kotitaloudessa heitetään vuosittain ruokaa pois noin 125 euron arvosta. Ruokahävikin vähentäminen on siis taloudellisesti järkevää.
- Eniten heitämme pois vanhentuneita vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.
- Kaiken Suomessa roskiin päätyvän ruoan tuotannosta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt vastaavat noin 400 000 henkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.
Tässä muutamia Andersin suosikkivinkkejä tavoista, joilla voi hyödyntää usein hävikiksi päätyviä elintarvikkeita.
Kolmen viikon salaatti lantusta ja porkkanasta
Keitä liemi, johon tulee yksi osa viinietikkaa, yksi osa öljyä, sokeria ja suolaa.
Raasta lanttua, porkkanaa ja halutessasi hieman paprikaa ja/tai chiliä ja laita raaste lasikannelliseen purkkiin.
Täytä purkki kuumalla liemellä piripintaan.
Raastesalaatti säilyy noin kolme viikkoa.
Ricotta vanhentuneesta maidosta
Hapantuneesta maidosta voi hyvin valmistaa kotitekoista ricottaa.
Sekoita puoli litraa maitoa ja purkki kermaa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.
Kun massa juoksettuu, kaada se tiheäsilmäiseen siivilään.
Vanha juusto = juustokastike
Leikkaa pois home ja kovat reunat.
Raasta juusto.
Lämmitä kermaa tai täysmaitoa, lisää joukkoon juustoraaste ja sekoita sauvasekoittimella.
Juustokastike maistuu hyvältä jäähtyneenä leivän päällä tai keitetyn riisin ja kasvisten kanssa. Se sopii myös lihan tai kalan kastikkeeksi.
Purista vanhentuneet hedelmät mehuksi tai tee pikajälkkäri
Vanhoista hedelmistä voi aina puristaa tuoremehua. Ylikypsät banaanit ja omenat voi myös paistaa voissa ja sokerissa ja tarjota esimerkiksi ricottan kanssa.
Muita hyviä vinkkejä ruokahävikin välttämiseksi
- Käy läpi jääkaapin sisältö ennen ruokakauppaan lähtöä.
- Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – myös ruoanlaitossa. Hillitse sisäistä hamsteriasi.
- Älä tuijota sokeasti parasta ennen -päiväystä. Luota maku- ja hajuaistiisi.
- Säilytä ruoat läpinäkyvissä astioissa, niin sinulla on parempi käsitys siitä, mitä kotona jo on.
Ruokahävikkitunnelin päässä on valoa
Viime vuosina niin ravintolat, ruokakaupat, ruoantuottajat kuin tiedostavat kuluttajatkin ovat alkaneet aktiivisesti vähentää ruokahävikkiä.
ResQ Clubin ja Lunchien kaltaisten sovelluksien kautta voi pelastaa ravintoloista ja myös tietyistä ruokakaupoista hukkaan menevää ruokaa.
On olemassa myös verkkokauppoja, jotka myyvät edullisesti ruokaa, joka jäisi muutoin myymättä esimerkiksi ylituotannon takia.
Joillekin paikkakunnille on perustettu myös niin sanottuja hävikkiruokakaappeja, joihin kuka tahansa voi tuoda ylimääräiseksi jäänyttä ruokaa.
Oletko sinä ruokahävikin Master Chef? Kerro vinkeistäsi
Anders peräänkuuluttaa enemmän luovuutta keittiössä – sitä saa mitä tilaa.
Mikä on sinun paras vinkkisi ruokahävikin vähentämiseksi? Mitä loihdit melkein tyhjästä jääkapista ? Jaa vinkkisi kommenttikentässä. Vähennetään yhdessä ruokahävikkiä!
Lähde: Luonnonvarakeskus Luke