Hyppää pääsisältöön

Jos sydänsymboli tarkoittaisi kondomia, lähettäisitkö niitä somessa?

San Gimignano Italia, Pyhä Katariina Sienalainen antaa sydämensä Jeesukselle. Tuntemattoman tekijän seinämaalaus 1400-luvun lopusta.
San Gimignano Italia, Pyhä Katariina Sienalainen antaa sydämensä Jeesukselle. Tuntemattoman tekijän seinämaalaus 1400-luvun lopusta. San Gimignano Italia, Pyhä Katariina Sienalainen antaa sydämensä Jeesukselle. Tuntemattoman tekijän seinämaalaus 1400-luvun lopusta. Kuva: Marco Peretto maalaukset,symbolit,Sydän (symboli),merkkien salat

Sydänsymboli lienee yksi suosituimpia kuvakkeita. Sillä ei ole mitään tekemistä anatomisen sydämemme mallin kanssa. Sydämen symbolimalli on kehittynyt ehkäisyyn käytettävän kasvinsiemenestä.

Sydänsymboli on ollut erilainen eri kulttuureissa aina sen mukaan, mitä sydämessä ajateltiin olevan. Lopulta rakkaus voitti.

Ihmisen sydän muistuttaa läsnäolostaan päivittäin ja mitä moninaisemmissa tilanteissa. Sydän pamppailee pelosta, ihminen voi olla sydämetön tai sydämellinen.

Kultainen sydän on hassu sanonta. Sillä kultahan on jokseenkin kylmää, kovaa ja kiiltävää. Silti kullan arvon kautta kultaista sydäntäkin on pidetty arvossa. Sydän voi särkyä monessa mielessä, sairastumalla tai henkisesti. Sydämen olo rinnassa on taatusti ollut tiedossa jo varhaisilla ihmisillä. Sen läsnäolo on voimakkaasti läsnä elämässämme.

Kultainen sydän on hassu sanonta.

Kun ihmiseen tulee paha haava, veren purkautumisen näkee tulevan suonista sydämen tahdista. Silti virallisesti lääketieteen historiassa sydämen ajateltiin pitkään pumppaavan ilmaa. Vasta Tohtori Harvey 1600-luvulla vahvisti virallisesti sydämen pumppaavan verta.

Antiikin Egyptiläiset ajattelivat sydämeen liittyvän kuitenkin tunteita ja tekojakin. Siksi heidän symbolinsa oli vaasi. Se kätki sisäänsä ihmisen elämän vaiheita.

Sydän ja rakkaus

Sydän on liitetty hyvin varhain jo rakkauteen ja tunteisiin varsin ymmärrettävistä syistä. Sydämessä tunteet tuntuvat niin konkreettisesti.

Taiteessa jo silloin, kun suurin kuvataiteen tilaaja oli kirkko, sydän teki tulonsa maalauksiin. Jeesus tarjoaa sydäntään kirkossa kävijöille. Hän on siis kovinkin sydämellinen.

Oman sydämen antaminen toiselle on sekin ensimmäisen kerran esitetty kirkollisessa taulussa. Artikkelin ylin kuva on 1400-luvulla maalattu. Se on Italian San Gimignianossa sijaitsevassa Pyhän Augustuksen kirkon seinämaalaus. Siinä Katariina Sienalainen ojentaa sydämensä Jeesukselle. Kyse on kertakaikkisesta rakkaudesta. Katariina Sienalainen halusi pyhimys legendan mukaan jo lapsena Kristuksen morsiameksi. Taustalla oleva kuiva puu versoo ihmeellisesti. Sitä se rakkaus saa aikaan, uuden elämän.

Sydän on liitetty hyvin varhain jo rakkauteen ja tunteisiin

Yhä edelleen rakastaessamme sanomme antavamme sydämemme rakkauden kohteellemme. Samoin Katariinan suuri rakkaus Jeesus on painanut jälkensä Katariinan sydämeen. Hänen sydämessään erottuu risti ja kärsimystien välineet aina miekasta hapanimeläsieneen.

Sydämellä voi rakastaa aatetta, jumaluuksia, lapsia, ihmisiä tai jotain aivan erityistä, jotakuta joka täyttää sydämemme ilolla.

Miksi sydänsymboli on kaksi ympyrää ja kolmio?

Sydänsymboli on sympaattinen. Se on suositun symbolikielisen sanan, merkin salaisuus. Mikään kummallisuus ei jää elämään. Kukapa sitä haluaisi rumia sanoja toistella edes merkein. Sydän muodostuu kahdesta ympyrästä ja niiden alla olevasta kolmiosta. Se on sympaattista.

Kädet piirtävät sydämen.
Kädet piirtävät sydämen. sydän

Sen lisäksi, kun sydän vahvistuu nimenomaan vahvana rakkauden symbolina, merkki on myös tulkintaa tukevaa. Alapuolen kolmio yhdistää kaksi maailmaa eli kaksi ympyrää toisiinsa. Rakastavaiset ovat löytäneet toisensa.
symboli on kauniimpi kuin rinnassamme oleva anatominen sydän

Ehdottomasti sydämelle annettu symboli on kauniimpi kuin rinnassamme oleva anatominen sydän. Sehän on kuin, mikä tahansa lihas tai elin, verinen, suonikas, tylsä ja epämääräisen mallinen

Kaikki alkoi laserjuurensiemenistä

Nykyisin jo sukupuuttoon kuollut laserjuuri kasvoi Afroditen eli rakkauden jumalattaren saareksi kutsutulla Kyproksella. Ennen kemiallisten lääkkeiden keksimistä rohdot etsittiin luonnosta, niin sairauksiin, hyvinvointiin kuin ehkäisyyn tai aborttiinkin. Antiikin ihmiset keksivät, että laserjuuren siemen estää raskauksia. Tai jos vahinko oli jo tapahtunut, sitä saattoi käyttää katumuspillerinä.

Antiikin Rooma oli kuulu portoistaan. Heidän ammattitaitoonsa kuului olla tulematta raskaaksi. Kyprokselta vietiin laivalasteittain laserjuuren siemeniä Roomaan. Niitä vietiin niin paljon, että lopulta kasvi katosi luonnonvaraisena jo 500 jKr mennessä. Pitkään kyproslaisten suurin tulonlähde oli laserjuuren siemen. He painoivat laserjuuren siemenen mallin jopa rahaansa. Kyproslaisten rahoissa pääsemme kurkistamaan jo kadonneen kasvin biologiseen maailmaan. Laserjuuri-pensaan siemen oli kuin olikin juuri sydänsymbolin mallinen.

Vaikea on kuvitella e-pillerin tai kierukankaan koskaan tosissaan kilpailevan sydämen symbolimerkkinä.

Rakkaus tuntuu sydämessä. Maallisen, seksuaalisen rakkauden symboli liitettiin jo varhain rinnassamme olevaan elimeen, ajalla ennen kuin ruumiinavauksia tehtiin ja ihmisen anatomiaa pidettiin kiinnostavana. Egyptin ajan ruukkusymboli sai jäädä.

Vaikka kondomeja tehtiin jo keskiajalla luonnonsuolesta, ei sen malli ollut riittävän kiehtova korvaamaan sydämen vakiintunutta symbolia. Vaikea on kuvitella e-pillerin tai kierukankaan koskaan tosissaan kilpailevan sydämen symbolimerkkinä.

Kirjoittaja Liisa Väisänen on FT, tietokirjailija ja symbolien perässä seikkaileva taiteen ja kulttuurin tutkija.