Hyppää pääsisältöön

Love Parade kasvoi piskuisesta mielenosoituksesta maailman suurimmaksi teknomusiikkitapahtumaksi

Ihmisiä tanssimassa Love Parade -tapahtumassa Berliinissä vuonna 2000.
Ihmisiä tanssimassa Berliinin Love Parade -tapahtumassa vuonna 2000. Ihmisiä tanssimassa Love Parade -tapahtumassa Berliinissä vuonna 2000. Kuva: Zöllner/Ullstein Bild/AOP Love Parade,Berliini,2000,festivaalit

Maailman suurin teknomusiikkitapahtuma Love Parade järjestettiin ensimmäisen kerran Berliinissä vuonna 1989. Virallisesti poliittinen mielenosoitus muuntui vuosien myötä huvitilaisuudeksi, johon osallistui parhaimmillaan yli miljoona ihmistä. Vuosien saatossa Ylen uutiset on raportoinut tanssikansan keskeltä useaan otteeseen.

Rakkauden ja suvaitsevaisuuden ilosanomaa levittävä festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Tuolloin Berliinissä järjestettyyn pienimuotoiseen rakkauden paraatiin osallistui parisensataa juhlijaa. Vuosien varrella tapahtuma on laajentunut maailmanlaajuiseksi juhlaksi, jota on vietetty muun muassa Australiassa, Yhdysvalloissa sekä monissa Etelä-Amerikan maissa. Useimmiten juhlakaupunkina on toiminut Berliini.

Varhaisin Ylen arkistoista löytyvä materiaali "rakkauden paraatista" on tv-uutinen vuodelta 1997. Yhdeksättä kertaa järjestetyltä festivaaleilta raportoi toimittaja Yrjö Lautela. Valitettavasti insertin saksankielisiin haastatteluihin ei löydy käännöstekstejä.

Suomessa tv-uutisissa on vierailtiin festivaalin keskiössä muutama vuosi myöhemminkin. Vuonna 2001 uutisissa kerrottiin festivaalin järjestettävän ensimmäistä kertaa huvitilaisuutena eikä mielenosoituksena.

Korvia huumaavasta teknomusiikista ja silmänilosta ei tule puutetta tänäkään viikonloppuna.

"Maailman suurimmassa teknotapahtumassa" vierailtiin uutisissa myös vuonna 2002. Jälleen Berliinissä järjestetyssä Love Paradesta kerrottiin muun muassa, kuinka sen suosio on laskussa. Syynä tähän kerrottiin olevan huhut pommiuhkista, kaupallistuminen ja väsymys teknomusiikkiin.

Katujuhla sai tuolloin kritiikkiä alkuperäisen, suvaitsevaisuuden aatteen katoamisesta. Soraääniä kuului myös osalta kaupungin asukkailta. Heidän mielestään tapahtuma on "maailman suurin huumekauppa ja pisuaari, puistojen tuhoaja sekä suuri meluhaitta".

Toisaalta kaupunki halusi olla mukana järjestelyissä, koska sen koetaan olevan hyväksi kaupungin imagolle ja oiva rahanlähde, kerrotaan uutisissa.

Festivaalitunnelma tipahti kuin veitsellä leikattuna, kun alueen ylle ilmaantui pelastushelikoptereita.― Toimittaja Katariina Laurila

Vuoden 2010 Love Parade järjestettiin Saksan Duisburgin kaupungissa. Tapahtuma sai traagisen käänteen, kun lähes 1,5 miljoonan ihmisen joukossa syntyi paniikki, ja 21 ihmistä kuoli sekä yli 500 loukkaantui.

Alueen tupaten täynnä olleessa sisääntulotunnelissa oli syntynyt paniikki ja ihmiset olivat jääneet puristukseen ja tukehtuneet väkijoukon keskellä. Väenpaljous esti pelastustyöntekijöiden pääsyn onnettomuuspaikalle.

Vuoden 2010 Love Paraden jälkeen festivaali on jäänyt tauolle.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto