Hyppää pääsisältöön

Love Parade kasvoi piskuisesta mielenosoituksesta maailman suurimmaksi teknomusiikkitapahtumaksi

Ihmisiä tanssimassa Love Parade -tapahtumassa Berliinissä vuonna 2000.
Ihmisiä tanssimassa Berliinin Love Parade -tapahtumassa vuonna 2000. Ihmisiä tanssimassa Love Parade -tapahtumassa Berliinissä vuonna 2000. Kuva: Zöllner/Ullstein Bild/AOP Love Parade,Berliini,2000,festivaalit

Maailman suurin teknomusiikkitapahtuma Love Parade järjestettiin ensimmäisen kerran Berliinissä vuonna 1989. Virallisesti poliittinen mielenosoitus muuntui vuosien myötä huvitilaisuudeksi, johon osallistui parhaimmillaan yli miljoona ihmistä. Vuosien saatossa Ylen uutiset on raportoinut tanssikansan keskeltä useaan otteeseen.

Rakkauden ja suvaitsevaisuuden ilosanomaa levittävä festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Tuolloin Berliinissä järjestettyyn pienimuotoiseen rakkauden paraatiin osallistui parisensataa juhlijaa. Vuosien varrella tapahtuma on laajentunut maailmanlaajuiseksi juhlaksi, jota on vietetty muun muassa Australiassa, Yhdysvalloissa sekä monissa Etelä-Amerikan maissa. Useimmiten juhlakaupunkina on toiminut Berliini.

Varhaisin Ylen arkistoista löytyvä materiaali "rakkauden paraatista" on tv-uutinen vuodelta 1997. Yhdeksättä kertaa järjestetyltä festivaaleilta raportoi toimittaja Yrjö Lautela. Valitettavasti insertin saksankielisiin haastatteluihin ei löydy käännöstekstejä.

Suomessa tv-uutisissa on vierailtiin festivaalin keskiössä muutama vuosi myöhemminkin. Vuonna 2001 uutisissa kerrottiin festivaalin järjestettävän ensimmäistä kertaa huvitilaisuutena eikä mielenosoituksena.

Korvia huumaavasta teknomusiikista ja silmänilosta ei tule puutetta tänäkään viikonloppuna.

"Maailman suurimmassa teknotapahtumassa" vierailtiin uutisissa myös vuonna 2002. Jälleen Berliinissä järjestetyssä Love Paradesta kerrottiin muun muassa, kuinka sen suosio on laskussa. Syynä tähän kerrottiin olevan huhut pommiuhkista, kaupallistuminen ja väsymys teknomusiikkiin.

Katujuhla sai tuolloin kritiikkiä alkuperäisen, suvaitsevaisuuden aatteen katoamisesta. Soraääniä kuului myös osalta kaupungin asukkailta. Heidän mielestään tapahtuma on "maailman suurin huumekauppa ja pisuaari, puistojen tuhoaja sekä suuri meluhaitta".

Toisaalta kaupunki halusi olla mukana järjestelyissä, koska sen koetaan olevan hyväksi kaupungin imagolle ja oiva rahanlähde, kerrotaan uutisissa.

Festivaalitunnelma tipahti kuin veitsellä leikattuna, kun alueen ylle ilmaantui pelastushelikoptereita.― Toimittaja Katariina Laurila

Vuoden 2010 Love Parade järjestettiin Saksan Duisburgin kaupungissa. Tapahtuma sai traagisen käänteen, kun lähes 1,5 miljoonan ihmisen joukossa syntyi paniikki, ja 21 ihmistä kuoli sekä yli 500 loukkaantui.

Alueen tupaten täynnä olleessa sisääntulotunnelissa oli syntynyt paniikki ja ihmiset olivat jääneet puristukseen ja tukehtuneet väkijoukon keskellä. Väenpaljous esti pelastustyöntekijöiden pääsyn onnettomuuspaikalle.

Vuoden 2010 Love Paraden jälkeen festivaali on jäänyt tauolle.

Keskustele