Hyppää pääsisältöön

Love Parade kasvoi piskuisesta mielenosoituksesta maailman suurimmaksi teknomusiikkitapahtumaksi

Ihmisiä tanssimassa Love Parade -tapahtumassa Berliinissä vuonna 2000.
Ihmisiä tanssimassa Berliinin Love Parade -tapahtumassa vuonna 2000. Ihmisiä tanssimassa Love Parade -tapahtumassa Berliinissä vuonna 2000. Kuva: Zöllner/Ullstein Bild/AOP Love Parade,Berliini,2000,festivaalit

Maailman suurin teknomusiikkitapahtuma Love Parade järjestettiin ensimmäisen kerran Berliinissä vuonna 1989. Virallisesti poliittinen mielenosoitus muuntui vuosien myötä huvitilaisuudeksi, johon osallistui parhaimmillaan yli miljoona ihmistä. Vuosien saatossa Ylen uutiset on raportoinut tanssikansan keskeltä useaan otteeseen.

Rakkauden ja suvaitsevaisuuden ilosanomaa levittävä festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Tuolloin Berliinissä järjestettyyn pienimuotoiseen rakkauden paraatiin osallistui parisensataa juhlijaa. Vuosien varrella tapahtuma on laajentunut maailmanlaajuiseksi juhlaksi, jota on vietetty muun muassa Australiassa, Yhdysvalloissa sekä monissa Etelä-Amerikan maissa. Useimmiten juhlakaupunkina on toiminut Berliini.

Varhaisin Ylen arkistoista löytyvä materiaali "rakkauden paraatista" on tv-uutinen vuodelta 1997. Yhdeksättä kertaa järjestetyltä festivaaleilta raportoi toimittaja Yrjö Lautela. Valitettavasti insertin saksankielisiin haastatteluihin ei löydy käännöstekstejä.

Suomessa tv-uutisissa on vierailtiin festivaalin keskiössä muutama vuosi myöhemminkin. Vuonna 2001 uutisissa kerrottiin festivaalin järjestettävän ensimmäistä kertaa huvitilaisuutena eikä mielenosoituksena.

Korvia huumaavasta teknomusiikista ja silmänilosta ei tule puutetta tänäkään viikonloppuna.

"Maailman suurimmassa teknotapahtumassa" vierailtiin uutisissa myös vuonna 2002. Jälleen Berliinissä järjestetyssä Love Paradesta kerrottiin muun muassa, kuinka sen suosio on laskussa. Syynä tähän kerrottiin olevan huhut pommiuhkista, kaupallistuminen ja väsymys teknomusiikkiin.

Katujuhla sai tuolloin kritiikkiä alkuperäisen, suvaitsevaisuuden aatteen katoamisesta. Soraääniä kuului myös osalta kaupungin asukkailta. Heidän mielestään tapahtuma on "maailman suurin huumekauppa ja pisuaari, puistojen tuhoaja sekä suuri meluhaitta".

Toisaalta kaupunki halusi olla mukana järjestelyissä, koska sen koetaan olevan hyväksi kaupungin imagolle ja oiva rahanlähde, kerrotaan uutisissa.

Festivaalitunnelma tipahti kuin veitsellä leikattuna, kun alueen ylle ilmaantui pelastushelikoptereita.― Toimittaja Katariina Laurila

Vuoden 2010 Love Parade järjestettiin Saksan Duisburgin kaupungissa. Tapahtuma sai traagisen käänteen, kun lähes 1,5 miljoonan ihmisen joukossa syntyi paniikki, ja 21 ihmistä kuoli sekä yli 500 loukkaantui.

Alueen tupaten täynnä olleessa sisääntulotunnelissa oli syntynyt paniikki ja ihmiset olivat jääneet puristukseen ja tukehtuneet väkijoukon keskellä. Väenpaljous esti pelastustyöntekijöiden pääsyn onnettomuuspaikalle.

Vuoden 2010 Love Paraden jälkeen festivaali on jäänyt tauolle.

Keskustele
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto