Hyppää pääsisältöön

Äänestä! Kirja vs. Leffa: Tie

Kuvassa Tie - The Road -kirjan kansi sekä kuva samannimisestä elokuvasta.
Kuvassa Tie - The Road -kirjan kansi sekä kuva samannimisestä elokuvasta. Yle Puhe,Tie,John Hillcoat,Cormac McCarthy

Hienoja kirjoja ja upeita elokuvia on maailma täynnä. Mutta monestako upeasta kirjasta on onnistuttu tekemään hieno elokuva? Sitä selvittää Yle Puheen ohjelmasarja Kirja vs. Leffa.

Cormac McCarthyn romaani Tie - The Road vuodelta 2006 on yksi karuimpia ja tehokkaimpia maailmanlopun liepeille sijoittuvia kuvauksia. Pulitzer-palkinnon voittanut kirja ei sorru selittelyyn, vaan näyttää, miten eri tavoin ihminen ääriolosuhteissa voi käyttäytyä. Kirjan suomensi tuoreeltaan Kaijamari Sivill.

John Hillcoatin sovitus The Road vuodelta 2009 mukailee onnistuneesti romaanin tunnelmia. Post-apokalyptinen draama taiteilee tunteisiin vetoavasti toivottomuuden ja toivon rajamailla.

Jarmo Laitanevan kanssa teoksista ovat keskustelemassa torstaina 7.3. klo 14 alkaen Nuori Voima-lehden päätoimittaja Vesa Rantama ja vapaana kulttuuritoimittajana työskentelevä, informaatikko Niina Holm Keskustakirjasto Oodista.

Kirja vs. Leffa torstaisin klo 14-15 Yle Puhe ja Yle Areena.

Tie - kirja vai leffa?

Kumpi puhuttelee sinua enemmän, Cormac McCarthyn kirja (2006) vai John Hillcoatin ohjaama leffa (2009)? Mihin perustat valintasi? Kerro mielipiteesi, parhaat kommentit otetaan mukaan ohjelmaan.

Keskustele
 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Uhrilampaat

  Kirja vs. Leffa: Uhrilampaat, kirja vai leffa?

  Jarmo Laitanevan toimittamassa Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjassa sukelletaan sarjamurhaajasta kertovaan kauhudraamaan. Thomas Harrisin toinen Hannibal Lecter -kirja Uhrilampaat oli jo ilmestyessään vuonna 1988 menestys. Jonathan Demme teki vuonna 1991 Uhrilampaista mukaansatempaavan ja lajityyppiä kunnioittavan elokuvasovituksen. Anna äänesi kumpi on parempi - kirja vai leffa?

 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Ronja Ryövärintytär

  Kirja vs. Leffa: Ronja ryövärintytär, kirja vai leffa?

  Jarmo Laitanevan toimittamassa Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjassa samoillaan syvälle Matiaksenmetsän uumeniin ja opetellaan varomaan Helvetinkuiluun putoamista, ajattaroita, männiäisiä ja kakkiaisia. Puheissa on vuonna 1981 ilmestynyt Astrid Lindgrenin yksi suosituimmista teoksista Ronja, ryövärintytär. Ronjasta kertoo myös vuonna 1984 Tage Danielssonin ohjaama elokuva. Anna äänesi kumpi on parempi - kirja vai leffa?

 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Emmanuelle

  Kirja vs. Leffa: Emmanuelle, kirja vai leffa?

  Jarmo Laitanevan toimittamassa Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjassa pureudutaan pehmopornon merkkiteokseen eli Emmanuelleen. Vuonna 1957 Emmanuelle Arsan julkasi tämän yhden tunnetuimmista eroottisista romaaneista. Emmanuellen teki kuitenkin kuuluisaksi siitä vuonna 1974 Just Jaeckinin ohjaama elokuvasovitus. Sinun mielipiteesi on myös tärkeä. Anna äänesi kumpi on parempi - kirja vai leffa?