Hyppää pääsisältöön

Historia: Britannian vanhin mies – tutkijat paljastavat brittien esi-isän salaisuudet

Britannian vanhin, kokonainen ihmisfossiili saa kasvot.
Lontoon luonnontieteellisen museon tutkijat professori Ian Barnes ja tohtori Selina Brace tutkivat vanhinta Britanniassa löydettyä luurankoa. Britannian vanhin, kokonainen ihmisfossiili saa kasvot. Yle TV1,Historia: Britannian vanhin mies

TV1 maanantaina 4.3.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 9.3. klo 8.05, Areenassa 90 päivää

Lontoon luonnontieteellisen museon kokoelmiin kuuluu ällistyttävät 80 miljoonaa esinettä ja näytettä. Yksi kallisarvoisimmista on vanhin Britanniasta löydetty täydellinen luuranko. Sillä on ikää peräti 10 000 vuotta.

Luurankoa kutsutaan Cheddarin mieheksi (Cheddar Man). Hän oli ensimmäisiä ihmisiä Britanniassa jääkauden jälkeen.

Mesoliittiselta aikakaudelta löydetään hyvin harvoin mitään, ja täydellisen luurangon löytyminen oli suoranainen ihme. Brittien esi-isä löydettiin vuonna 1903 Cheddarin rotkossa sijaisevasta Goughin luolasta Somersetista.

Dokumentti Historia: Britannian vanhin mies seuraa kunnianhimoista yritystä kartoittaa muinaisen ihmisen geeniperimää. Tieteilijät analysoivat Britannian vanhimman, täydellisen luurangon dna:ta ja saavat uutta, yllättävää tietoa.

Tiede on nyt paljastamassa, mistä britit ovat peräisin ja keitä he todella ovat. Mitä brittiläisyys oikeasti tarkoittaa? Samalla maailman etevimmät ennallistajat antavat luurangolle kasvot. Miltä vanhin tunnettu britti oikein näytti? Minkälainen on lopputulos, kun tuodaan yhteen taiteilijat, anatomia ja dna?

Secrets of The 10 000 Year Old Man. Käsikirjoitus ja ohjaus: Steven Clarke. Tuotanto: Plimsoll Productions, Britannia, 2017. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.