Hyppää pääsisältöön

Isä meidän – isän ja hyväksikäytetyn pojan koruton jälleennäkeminen

Martti Katajisto ja Hannu Kiviojaa elokuvassa Isä meidän.
Martti Katajisto ja Hannu Kiviojaa elokuvassa Isä meidän. Kuva: Yle Kuvapalvelu Veikko Aaltonen,Hannu Kivioja,Martti Katajisto,Isä meidän

Mitä tapahtuu, kun maailman merien karhentama mies palaa tapaamaan vanhaa, dementoitunutta isäänsä, lapsuutensa painajaista? Elokuva palkittiin kolmella Jussi-patsaalla vuonna 1993.

Veikko Aaltosen elokuvaohjaajan ura alkoi poikkeuksellisella nosteella: sekä esikoiselokuva Tuhlaajapoika että sitä seurannut Isä meidän saivat kiitosta ja palkintoja niin kotimaista kuin muualtakin. Molempien teemat pyörivät maskuliinisen vallankäytön, poikkeavan seksuaalisuuden ja miesten välisen luottamuksen ympärillä.

Isä meidän kertoo Juhanista, joka palaa aikuisena meriltä autioituvaan kotikyläänsä. Kotitalo on tyhjillään ja dementoitunut isä istuu hoitolaitoksessa pyörätuolissa. Juhani haluaa tasoittaa tilit isän kanssa: isä on käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen lapsena, eivätkä muistot jätä Juhania rauhaan. Holhottavan isän uusavuttomuus vertautuu lapsi-Juhanin avuttomuuteen, valtasuhteet kieppuvat kovuuden ja herkkyyden aallokossa.

Aaltosen valitsemat aiheet olivat rankkoja, ja ne olivat nousseet 1990-luvun alussa vahvasti esiin lehdistössä ja kirjallisuudessa. Aaltonen oli ensimmäinen kotimainen elokuvaohjaaja, joka käsitteli pedofiliaa, sadomasokismia ja seksuaalista alistamista uskottavasti ja moralisoimatta.

Hannu Kivioja, joka oli näytellyt rankkaa roolia myös Tuhlaajapojassa, sai Juhanin roolista ansaitsemansa Jussi-palkinnon. Vähintään yhtä hienon roolityön tekee isä-Einoa esittävä Martti Katajisto, jonka edellisestä suuresta elokuvaroolista oli kulunut jo yli 30 vuotta. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Elina Hurme ja Heikki Kujanpää.

Psykologisesti ja visuaalisesti vaikuttava elokuva on kuvattu väkevin piirroin mustavalkofilmille: kuvaaja Olavi Tuomi palkittiin myös Jussilla. Tuotannon kolmannen Jussin sai Veikko Aaltonen ohjauksesta. Hän vastaa myös elokuvan käsikirjoituksesta ja leikauksesta.

Isä meidän on nähty televisiossa viimeksi vuonna 2003.

Martti Katajisto elokuvassa Isä meidän.
Martti Katajisto on elokuvan isä. Martti Katajisto elokuvassa Isä meidän. Kuva: Yle Kuvapalvelu Martti Katajisto,Veikko Aaltonen,Isä meidän
 • Isä meidän (1993) Pääosissa Hannu Kivioja, Martti Katajisto, Elina Hurme, Heikki Kujanpää, Matti Onnismaa, Aino Aaltonen, Vieno Saaristo, Elli Castren. Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus Veikko Aaltonen. Tuotanto Villealfa Filmproductions.
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema