Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Levytysten kautta uran luonut kapellimestari Osmo Vänskä amerikkalaistui – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Osmo Vänskästä.
Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Osmo Vänskästä. Kuva: Lassi Rajamaa Osmo Vänskä,Lassi Rajamaa

Helmikuun 28. päivänä syntynyt Osmo Vänskä on ainoa suomalainen kapellimestari, jonka tie kansainväliseen menestykseen on käynyt äänilevyjen kautta. Lahdesta aloittanut, tarkkana harjoittajana tunnettu Vänskä on toiminut Minnesotan orkesterin musiikillisena johtajana vuodesta 2003 ja aikoo jäädä Yhdysvaltoihin.

Kapellimestari Osmo Vänskän (s. 28. helmikuuta 1953 Sääminki) ja Lahden kaupunginorkesterin yhteinen nousu kohti kansainvälisyyttä alkoi 1985, jolloin Vänskä kiinnitettiin orkesterin päävierailijaksi.

Taiteellisena johtajana Vänskä ehti toimia 1988-2008 eli kahdenkymmenen vuoden ajan, joiden kuluessa orkesteri alkoi kahmia kansainvälisiä levytyspalkintoja erityisesti Sibelius-levyillään.

Tiiviissä yhteistyössä kapellimestarin kanssa toimivat vuosien varrella orkesterin aikaansaavat intendentit, aluksi Tero-Pekka Henell ja hänen jälkeensä Tuomas Kinberg.

Yksinoikeudella Sibeliusta

Sinfonia Lahden ensimmäinen menestyslevy tuli markkinoille 1991. Orkesteri oli hankkinut Sibeliuksen perikunnalta yksinoikeuden harvinaisuuksien tallentamiseen. Ensimmäisenä äänitettiin Sibeliuksen viulukonserton kaksi eri versiota, alkuperäinen sekä lopullisen asun saanut teos.

Menestyslevyn solistina soitti suomalaisten lemmikki, kreikkalainen Leonidas Kavakos, Sibelius-viulukilpailuvoittaja vuodelta 1985.

Gramophone-palkinnon ja kultamyynnin rajan saavuttaneen levyn takana oli myös BIS-levy-yhtiön omistaja ja äänitteiden tuottaja, värikäs Robert von Bahr, jolle myönnettiin 2011 International Classical Music Awards -palkinto Jean Sibeliuksen tuotannon kokonaislevytyksestä.

Bahrin kerrotaan perustaneen kolmekymppisenä levy-yhtiönsä, koska hänen silloinen huilistivaimonsa Gunilla von Bahr halusi levyttää. Säästäväinen Robert kuljetti levyjä kauppoihin lastenvaunuissa, koska Tukholmassa näin pääsi ilmaiseksi raitiovaunuissa.

Pullman-mersuja keräilevän levymiljonäärin kerrotaan myös poimineen levysession jälkeen muusikoiden jättämät tyhjät pullot ja palauttaneen ne panttirahojen toivossa kauppaan.

Mutta palkitun viulukonserttolevyn myötä Osmo Vänskällä oli alkanut urakka, orkesterin soinnin ja teknisten valmiuksien kehittäminen, jossa kapellimestarille riitti töitä vuosikausiksi.

Klarinetistista kapellimestariksi

Oman muusikkouransa Osmo Vänskä aloitti Turun kaupunginorkesterin klarinetin äänenjohtajana ja jatkoi sitä varaäänenjohtana Helsingin kaupunginorkesterissa.

Kapellimestariopinnot Vänskä aloitti Jorma Panulan luokalla Sibelius-Akatemiassa 1977. Valmistuminen 1979 ei vielä muuttanut Vänskän klarinetistin elämää. Ensimmäisen huomion kapellimestarina hän sai voitettuaan kilpailun Ranskan Besançonissa 1982.

Voitostaan Vänskä on todennut, ettei sekään mikään ponnahduslauta ollut. Hänelle tasainen, rauhallinen eteneminen on ollut sopivampaa.

Kansainvälinen ura alkaa

Sinfonia Lahden levymenestysten myötä myös Osmo Vänskän maine alkoi kasvaa. Kevättalvella 1999 orkesteri vieraili Birminghamissa, missä yleisö joutui Lahti-huuman valtaan.

Jo 1996 Vänskä oli nimitetty BBCn Skotlantilaisen sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi. Nimityksen yhteydessä kapellimestari osoitti osan gloriasta Lahteen kertoen, ettei hänen uransa olisi ollut mahdollista ilman yhteistyötä loistavien muusikoiden kanssa.

Väliaikainen ero ja uusi miljoonasopimus

Britannian Vänskä jätti 2002. Ura Yhdysvaltoissa Minnesotan sinfoniaorkesterin kapellimestarina alkoi 2003 ja on pienten kuhmujen jälkeen jatkunut tähän päivään asti. Kuhmuja aiheutti työsulkuun johtanut muusikoiden palkkakiista­. Vänskä laittoi koko arvovaltansa peliin ja ilmoitti irtisanoutuvansa tehtävästään, mikäli riitaa ei saataisi sovituksi.

Riitaa ei sovittu, ja Vänskä alkoi lentää johtamassa ympäri maailmaa, esimerkiksi Minneapolisista Helsinkiin, Shanghaihin, edelleen Guang Zhohon, Pariisiin ja vielä Helsingin kautta Ouluun. Vänskä tarttui myös välillä unohtuneeseen klarinettiin.

Sitten kapellimestari pyydettiin takaisin Minnesotaan. Vänskä suostui, vaikka hän ja muusikot joutuivat taipumaan 15 prosentin palkanalennuksiin.

Yllättäen palkkaneuvottelut saivat uutta vauhtia Yhdysvaltojen avattua diplomaattisuhteet Kuubaan. Minnesotan orkesteri ehti ensimmäisenä länsimaisena sinfoniaorkesterina paikalle ja sen Havannan konsertti kuultiin myös Yle Radio 1:ssä 2015.

Tästä tempauksesta intoutuneena mesenaatit myönsivät orkesterille melkoisia summia ja Vänskä muusikoineen sai mukavat palkankorotukset, kapellimestari uuden miljoonasopimuksen.

Vänskä jättää orkesterin ja aikoo jäädä Yhdysvaltoihin

Nyt Osmo Vänskä hän on ilmoittanut jättävänsä orkesterin 2022, mikäli se löytää uuden johtajan, ja aikovansa jäädä Yhdysvaltoihin.

Vänskän puoliso on vuodesta 2015 ollut yhdysvaltalainen viulisti Erin Keefe, jonka kanssa romanssi alkoi Minnesotan orkesterin työsulun aikana. Nyt Keefe toimii Minnesotan orkesterin konserttimestarina.

Yli 30-vuotinen avioliitto ensimmäisen puolison Pirkon kanssa päättyi 2009. Vänskällä on kolme aikuista lasta ensimmäisestä avioliitosta.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Katso RSO Musiikkitalossa 14.12.2016. Johtajana Osmo Vänskä, solistina mezzosopraano Lilli Paasikivi, kertojana näyttelijä Jussi Nikkilä.

Lue myös Da Kaapo. Osmo Vänskä valokuvaaja Kaapo Kamun mallina.

Lähteet ja linkit
Lampila, Hannu-Ilari: Vänskä, Osmo kirjassa Suomen musiikin historia. Esittävä säveltaide. WSOY. Jyväskylä 2002.
Görman, Petri: Minnesotan orkesteri etsii uutta musiikillista johtajaa – Suomalaiskapellimestari Osmo Vänskä jättää orkesterin. Yle Uutiset 7.12.2018.
Kuosmanen, Ilkka: Konserttimestarin ja kapellimestarin suhde oli pakko tehdä työpaikalla julkiseksi - häihin tuli iloinen yllätys. Etelä-Suomen Sanomat 6.7.2017.
Nurmio, Satu: Osmo Vänskä jättää Minnesotan orkesterin. Yle Uutiset 1.10.2013.
Pirilä, Marjo: Taloussotkut painettiin villaisella – Lahti hakee ryvettyneelle intendentilleen arvonimeä. Yle Uutiset 18.1.2017.
Rintala, Heli: Vänskä tarttui taas klarinettiin. Oulu-lehti 19.3.2015.
Sirén, Vesa: Dallas maksoi kapellimestarille maailman suurimman vuosipalkkion – myös suomalaisella Osmo Vänskällä suuret tulot. Helsingin Sanomat 24.6.2016.
Sirén, Vesa: Osmo Vänskälle uusi miljoonasopimus. Helsingin Sanomat 21.5.2015.
Sirén, Vesa: Voitti kuoleman, selätti Sibeliuksen. Helsingin Sanomat 8.4.2011.
Kapellimestari Osmo Vänskän pitkä avioliitto kariutui. Etelä-Suomen Sanomat 31.3.2009.