Hyppää pääsisältöön

Käytätkö vaatteisiin ja herkkuihin rahaa enemmän kuin muut? Kokeile laskuriamme!

Nuori nainen pitelee karkkipusseja.
Nuori nainen pitelee karkkipusseja. Kuva: Unsplash (CC0) Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta,makeiset

Onko muilla enemmän vai vähemmän rahaa käytettävissä kuin sinulla? Entä onko säästöjesi määrä suuri vai pieni verrattuna muihin samassa elämäntilanteessa oleviin? Käytätkö keskimääräistä suomalaista enemmän vai vähemmän rahaa herkkuihin kuukaudessa? Kokeile Ylen vertaiskonetta!

HUOM. 26.10.2022 : Valitettavasti laskuri ei enää toimi. Podcast on sen sijaan edelleen kuunneltavissa.

Suomessa on 2 677 000 kotitaloutta, ja keskimäärin yhdessä kotitaloudessa asuu 2,01 ihmistä. Vuonna 2016 keskimääräinen kotitaloudella oli käytettävissä verojen jälkeen vuodessa 38 300 euroa, eli noin 3190 euroa kuussa.

Tämä ei kuitenkaan vielä kerro koko totuutta, sillä kotitalouksien koot ja tulot vaihtelevat. Kerro ensin, millaisessa kotitaloudessa asut ja paljonko rahaa sinulla tai teillä on käytettävissä, niin näet, miten vertaudut muihin samankaltaisiin ihmisiin.

Testiin syötettyjä tietoja ei tallenneta. Testin vertailuluvut perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Kuuntele podcast rahakateudesta!

Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén kävi luokkakokouksessa ja alkoi kadehtia vanhojen koulukavereidensa tuloja. Bloggaaja ja yrittäjä Natalia Salmela taas aloitti koko bloginsa puhtaasta kateudesta – ja nykyään moni kadehtii hänen tulojaan. Mutta kannattaako kadehtiminen ja itsensä vertailu muihin? Julia ja Nata paljastavat myös, miten he ovat päässeet pahimmista rahakateuden tunteistaan eroon.

Ylen rahaan keskittyvä podcast Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta ruotii tuloja ja menoja, rahan jakamista parisuhteessa ja ystävien kesken, säästämistä ja sijoittamista sekä tarjoaa aiheisiin uusia, kiinnostavia näkökulmia. Podcastia voit kuunnella Areenasta tai tilata sen Spotifysta.

Muokkaukset:
Laskuria korjattu 13.3. klo 9.50 yksinhuoltajaperheiden osalta. Ennen korjausta laskuri laski yksinhuoltajaperheisiin 0.5 kulutusyksikköä liikaa.
13.3. Otsikkoa muutettu.
14.3. Artikkeliin lisätty maininta Tilastokeskuksesta ja siitä, että tietoja ei tallenneta.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.