Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kaikki yhden puolesta – Hurja joukko ja muita nuortensarjoja nyt Areenassa

Sarjasta Hurja joukko. Neljä tyttöä nauraa. Yksi heistä on kaatunut maahan ja kolme nauraa hänen ympärillään.
Sarjassa Hurja joukko neljää ystävää näyttelevät Muusa Martikainen, Piia Peltola, Emilia Sinisalo ja Krista Kosonen. Sarjasta Hurja joukko. Neljä tyttöä nauraa. Yksi heistä on kaatunut maahan ja kolme nauraa hänen ympärillään. Kuva: Yle/Heli Sorjonen Emilia Sinisalo,Krista Kosonen,nuortensarjat

"Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta", vannovat ystävyyttään väkivaltaiselle kostoretkelle lähtevät tytöt sarjassa Hurja joukko. Nuorten kapinaa ja kasvamisen vaikeuksia kuvaavat sarjat Big Bang, Tää ei jää tähän ja Enon opetukset. Sarjat ovat vuosilta 1998–2011 ja ne ovat katsottavissa Areenassa vuoden ajan.

Toivottuja lasten- ja nuortenohjelmia ystävyydestä Areenassa

Sarjassa Hurja joukko Kirsi (Piia Peltola), Annika (Emilia Sinisalo), Johi (Krista Kosonen) ja Luru (Muusa Martikainen) vannovat ikuista ystävyyttä.

Kirsin syntymäpäivä muuttuu juhlasta painajaiseksi, kun humalainen syntymäpäiväsankari lähtee eri teille porukasta ja nousee tuttujen poikien kyytiin. Kaverinsa yllyttämänä Vode (Ville Kivelä) raiskaa Kirsin (Piia Peltola).

Kun tytöt eivät koe saavansa oikeudenmukaista hyvitystä Voden teosta, he ottavat oikeuden omiin käsiinsä ja lähtevät kostoretkelle. Auttaako se, jos väkivaltaan vastaa väkivallalla?

Mitään pahaa ei tapahdu, kun pelkää sitä etukäteen.― Annikan äiti (Kati Outinen) sarjassa Hurja joukko

Sarjan on ohjannut Titta Karakorpi von Martens ja käsikirjoittanut Ilse Rautio. Sarja on vuodelta 2002.

Miten meni skolessa?― Nevan äiti sarjassa Big Bang

Kun vanhemmat kysyvät, miten koulupäivä meni, on nuoren vastauksena usein, että aivan hyvin. Todellisuudessa koulussa on kuitenkin voitu painia vaikka kuinka suurten kysymysten parissa.

Sarjassa Big Bang Neva (Reino Nordin) aloittaa uuden koulun ja opettaa uusia ystäviään nousemaan auktoriteetteja vastaan.

Tarina kertoo kapinallisten oppilaiden ystävyydestä ja vankasta vastarinnasta opettajaa (Matti Onnismaa) vastaan. Koulu jakautuu niihin, jotka osaavat kyseenalaistaa ja niihin, joiden ei tarvitse. Onko oppilailla mitään mahdollisuuksia, kun suurin kiusaaja onkin opettaja?

Rooleissa näyttelevät muun muassa Esko Nikkari, Anna-Kaisa Arko, Ville Kivelä ja Catrine Sohlberg. Vuonna 1998 ilmestyneen tarinan on käsikirjoittanut ja ohjannut Marjut Komulainen.

Nuortensarjassa Tää ei jää tähän Jokivarren koulun oppilaat ovat innoissaan rehtorin lupaamasta leffaprojektista.

Asia kuitenkin mutkistuu, kun rehtori sairastuu. Arkeen tulee uutta säpinää, kun koulun kohtalo on vaakalaudalla, kuviksen maikaksi palkataan epäilyttävä tyyppi ja koulun pihalta löytyy arvoesineitä.

Sami (Miro Tuomi) asuu sijaisperheessä, eikä välit äitiin ole kovin lämpimät. Entiseen kotikaupunkiin jääneet bändikaverit ovat sitä mieltä, että bändin laulaja asuu nyt liian kaukana, eikä hänen palveluksiaan enää tarvita.

Aapo (Roope Karisto) haaveilee urasta elokuvaajana isoisänsä (Pentti Siimes) jalanjäljissä ja ideoi leffoja kaverinsa Penan (Saska Pulkkinen) kanssa. Aapon elämää hankaloittaa kuitenkin jatkuva uhka muutosta äidin työn perässä.

Sarjan on ohjannut Jarmo Heikkinen ja siihen musiikin on säveltänyt Edu Kettunen. Sarja on vuodelta 2006.

Erilaisen tarinan ystävyydestä kertoo Matti Ijäksen ohjaama kaksiosainen sarja Enon opetukset.

Tarinassa seurataan Jussin (Alfred Andersson ja Samuli Niittymäki) ja hänen enonsa Ollin (Aku Hirviniemi) ystävyyttä kahdella eri vuosikymmenellä. Sarjan ensimmäisessä osassa eletään vuotta 1981 ja toisessa ollaan vuodessa 1997.

11-vuotias Jussi ihailee enoaan ja haluaisi kulkea hänen mukanaan minne vain. Enon vekkulimainen luonne ja jyrkät mielipiteet miehuudesta saavat pienen pojan vakuuttumaan, että eno on esikuvista parhain. Häneltä Jussi saa arvokkaita neuvoja siitä, miten elämässä ei saa antaa periksi antautumisen taudille eli häpeälle.

Alakerrassa soi Sävellahja ja minä katselin, kuinka eno nukkui auringonpaisteessa ja kantoi suurta maailmaa sisällään.― Jussi muistelee sarjassa Enon opetukset.

Ammattivalokuvaaja Olli on viinaan menevä mies, eikä meno rauhoitu vuosien varrella, kun Jussi kasvaa aikuiseksi. Eno rapistuu Jussin silmien edessä esikuvasta surulliseksi esimerkiksi, jolta saa kuitenkin edelleen tärkeitä opetuksia.

Aikuisella Jussilla on enon murheiden lisäksi omatkin aallonpohjansa. Hän eroaa puolisostaan, remontoi uutta kotia ja haikailee ensirakkautensa perään.

Elokuva pohjautuu Petri Tammisen romaaniin. Elokuva on vuodelta 2011.

Lue lisää nuortenohjelmista

Big Bang 1-4, 1998

Nuorten draamasarja ystävyydestä, rakkaudesta, rokista ja kapinasta. Kun Neva astuu uuteen koululuokkaansa saa koulun bee-bändi uuden basistin ja luokka uudenlaisen oppilaan. Päivä on vasta puolessa, kun opettaja Martikainen näyttää jo Nevalle paikkaa. Minttu, Tuulia, Nikke, Tom-Tom ja Juuso valitsevat pian puolensa. Ystävänpäivä lähestyy, mutta saako uusi bändi esiintyä juhlassa. Kuka alkaa ja kenen kanssa? Onko oikeudenmukaisuudella mitään sijaa sanahelinän seassa? Neliosainen nuortensarja on TV1 Lasten- ja nuortenohjelmien tuotanto vuodelta 1998.
Käsikirjoitus ja ohjaus - Marjut Komulainen
Musiikki - Janne Bergholm
Päärooleissa: Reino Nordin - Neva, Anna-Kaisa Arko - Minttu, Ville Kivelä - Nikke, Catrine Sohlberg - Tuulia, Santeri Sahros - Tom-Tom, Vesa Suonto - Juuso,
Matti Onnismaa - opettaja Martikainen, Esko Nikkari - vahtimestari Ukki

Hurja joukko 1-3, 2002

Hurja joukko on neljän tytön ryhmä, joka päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä, kun oikeutta ei muuten saa. Kevätjuhla ja synttärit lupaavat iloista lomaa, mutta juhlat saavat uuden suunnan ennen kuin kesä on edes alkanut. Mitä saa tehdä, kun hyvät aikeet ja keinot eivät riitä. Voiko väkivaltaan vastata väkivallalla? Siskot etsivät ratkaisua, vanhemmat kai itseään. Ehjäksi ei jää kukaan. Kolmiosainen draamasarja on TV1 Draamaohjelmien tuotanto vuodelta 2002.
Käsikirjoitus - Ilse Rautio
Musiikki - Tuomas Kantelinen
Ohjaus - Titta Karakorpi von Martens
Päärooleissa: Emilia Sinisalo - Annika, Piia Peltola - Kirsi, Krista Kosonen - Johi, Muusa Martikainen - Luru
Muissa rooleissa mm.: Kati Outinen, Jari Hietanen, Niklas Romo, Ville Kivelä, Eljas Liinamaa, Rauno Ahonen, Ritva Koskensuu, Henriikka Salo, Kristiina Elstelä ja Matti Laustela

Tää ei jää tähän 1-4, 2006

Sami asuu sijaisperheessä ja heivataan ulos entisen kotikaupunkinsa bändikuvioista.
Paikka uudessa koulussa ja perheessä on kadoksissa. Koulukaverit suunnittelevat leffaa, mutta saavatko Samin ideat mitään roolia. Myös koulun opettajat hakevat keskinäistä sopuaan. Kun Sami löytää koulun tontille kaivetusta kuopasta outoja esineitä, niin koko koulun kohtalo ja leffa saavat aivan uusia käänteitä. Neliosainen nuortensarja on Yle Lasten- ja nuorten toimituksen tuotanto vuodelta 2006.
Käsikirjoitus - Markku Karpio ja Anita Malkamäki
Musiikki - Edu Kettunen
Ohjaus Jarmo Heikkinen
Päärooleissa: Miro Tuomi - Sami, Roope Karisto - Aapo, Saska Pulkkinen - Pena,
Ella Mettänen - Nea, Heljä Heikkinen - Carita, Anna Korolainen - Sirpa
Muissa rooleissa mm.: Tarja Heinula, Ismo Apell, Sofia Sarmaja, Inkeri Kivimäki, Jukka Pitkänen, Rauha Puntti, Rauno Ahonen, Risto Aaltonen, Maija-Liisa Ström, Antti Jaakola ja Nina Jääskeläinen

Enon opetukset 1-2, 2011

Enon opetukset on tragikomedia 12-vuotiaan Jussin ja hänen enonsa ystävyydestä. Jussin ihannoima eno kantaa suurta maailmaa sisässään. Hän tietää miten nainen isketään, kalat narrataan ja miten olo on rento ja irtonainen. Eno on päättänyt kantaa vastuunsa sukulaismiehenä ja kitkeä Jussista antautujan taudin, häpeän. Matti ijäksen ohjaama kaksiosainen tv-elokuva on Yle Draaman tuotanto vuodelta 2011.
Alkuperäisteos - Petri Tamminen
Käsikirjoitus - Pärttyli Rinne ja Matti Ijäs
Musiikki - Timo Hietala
Ohjaus - Matti Ijäs
Päärooleissa: Aku Hirviniemi - Eno, Alfred Andersson - Jussi nuorena, Samuli Niittymäki - Jussi aikuisena
Muissa rooleissa mm.: Heikki Pitkänen, Mimmi Lounela, Anna-Leena Sipilä, Seppo Halttunen, Maria Aro, Esko Pesonen, Eila Halonen, Irina Pulkka, Ari Piispa, Rauno Ahonen, Jaana Järvinen, Auvo Vihro, Hannu-Pekka Björkman, Helena Vierikko, Kreeta Salminen, Johannes Mäkelä, Hannes Suominen ja Milla Kangas

Keskustele