Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Villi pohjola – metsän, tunturin ja rannikon kätköissä asuu uljaita lajeja

Villi pohjola tulee tutuksi Avaran luonnon uudessa sarjassa.
Karhu on herännyt nälkäisenä talviuniltaan. Villi pohjola tulee tutuksi Avaran luonnon uudessa sarjassa. Yle TV1,Avara luonto: Villi pohjola

TV1 lauantaisin 9. - 23.3.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa 90 päivää

Norjaa hallitsevat korkeat tunturit ja laajat erämaat. Maa ulottuu etelän vehreistä metsistä, pitkän rannikon vuonoilta ja lumihuippuisilta vuorilta aina kylmään arktiseen Barentsinmereen ja Huippuvuorille.

Pohjoisessa selviytyminen vaatii sopeutumista ja erikoistumista. Luonnonvaraiset eläimet ovat arkoja ja ne kätkeytyvät taitavasti. Eläimiä on metsästetty sukupolvesta toiseen ja ne ovat oppineet välttelemään ihmisiä.

Norjalaiset Arne Nævra ja Torgeir Beck Lande ovat vuosien ajan kuvanneet pohjolan villieläimiä. Onnistuminen on vaatinut edistynyttä tekniikkaa ja runsaasti kärsivällisyyttä. Nævra ja Lande ovat kuvanneet kolmiosaisen dokumenttisarjan, joka esittelee villin pohjolan uljaita maisemia ja luontoa.

Pohjolan villi luonto esittäytyy kolmiosaisessa dokumenttisarjassa koko komeudessaan.
Tunturipöllö. Pohjolan villi luonto esittäytyy kolmiosaisessa dokumenttisarjassa koko komeudessaan. Yle TV1,Avara luonto: Villi pohjola
Pohjolan villi luonto esittäytyy kolmiosaisessa dokumenttisarjassa koko komeudessaan.
Naali. Pohjolan villi luonto esittäytyy kolmiosaisessa dokumenttisarjassa koko komeudessaan. Yle TV1,Avara luonto: Villi pohjola
Pohjolan villi luonto esittäytyy kolmiosaisessa dokumenttisarjassa koko komeudessaan.
Lapinpöllö. Pohjolan villi luonto esittäytyy kolmiosaisessa dokumenttisarjassa koko komeudessaan. Yle TV1,Avara luonto: Villi pohjola

Pohjolan villi luonto esittäytyy kolmiosaisessa dokumenttisarjassa koko komeudessaan.
Pohjois-Norjan rannikkoa. Pohjolan villi luonto esittäytyy kolmiosaisessa dokumenttisarjassa koko komeudessaan. Kuva: Yle TV1,Avara luonto: Villi pohjola

Sarjan Avara luonto: Villi pohjola ensimmäisessä jaksossa kuljetaan syvällä pohjolan metsän kätkössä, jossa on kevättä ilmassa. Karhupoikue herää talviunilta, hirvellä on kiima-aika ja metsojen soidinmenot saavat ärhäkkäät koiraat uhittelemaan jopa kotkaa.

Toisessa jaksossa kohdataan Norjan tuntureilla uhanalaisia petoeläimiä, jotka ovat riippuvaisia sopulikannan runsaudesta. Porot jatkavat tasangolla ikuista laiduntamistaan, vältellen petoja ja hoivaten vasojaan.

Viimeisessä jaksossa seurataan, kuinka kaukana pohjoisen Huippuvuorilla jääkarhujen on sopeuduttava vetäytyvään jääpeitteeseen ja alettava hylkeiden sijaan jahdata mursuja. Kuinka jääkarhu pärjää uudessa haasteessaan?

Wild North. Ohjaus: Adam Schmedes. Tuotanto: Loke Film/National Geographic, Tanska, 2016. Lukijana on Valtteri Tuominen.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.