Hyppää pääsisältöön

Sauno sisällä kamerassa

Sauna Obscura on kelluva sauna, kamera ja taideteos

Loviisanlahdella kelluu sauna, joka kätkee sisälleen valokuvausvälineistä vanhimman, camera obscuran. Taiteilija Heidi Lunabba yhdisti kaksi vanhaa hämärähuonetta, koska halusi tarjota ihmisille rauhoittavan kuvakokemuksen.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä aaltoja
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä aaltoja

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

Soutuvene odottaa Loviisan vierasvenesatamassa saunavieraita. Taiteilija Heidi Lunabba puuhailee laiturilla ja tervehtii tulijoita.

– Hei, tervetuloa saunomaan!

Lunabba soutaa tottunein vedoin kohti pientä harmaata saunaa, joka kelluu lyhyen soutumatkan päässä vierasvenesataman kainalossa.

Hän hyppää saunan laiturille ja köyttää veneen uimaportaisiin. Pian puukiuas lämpenee ja savupiipusta tuprahtelee savua poutaiselle taivaalle.

Lunabba on taiteilija, joka on työskennellyt erityisesti sosiaalisissa ja yhteisöllisissä projekteissa valokuvan, videon ja installaation keinoin. Idea Sauna Obscurasta sai alkunsa valokuvan historiasta.

– Opiskelin valokuvausta ja rakensin erilaisia neulanreikäkameroita. Ne ovat suljettuja laatikoita, jonne valo pääsee sisään pienen reiän kautta, hän kertoo.

– Kaikilla on nykyään kännykät ja niissä kamerat, mutta kukaan ei tajua miten ne toimivat, joten yksinkertaisen kameran teko oli hienoa ja jotenkin tosi lo-techia.

Lunabba ystävineen rakensi myös isomman huonekameran ja siitä syntyi idea saunasta. Hämärä, suljettu tila, kuten sauna, on rauhoittava kohtaamispaikka. Kun kamera heijastaa ulkona olevan maiseman, ollaan sisäisen ja ulkoisen tilan rajalla.

Kolme ihmistä soutuveneen kyydissä, yksi soutaa laiturissa olevien veneiden ohitse.
Saunalle pääsee soutuveneellä. Heidi Lunabban kyydissä Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén. Kolme ihmistä soutuveneen kyydissä, yksi soutaa laiturissa olevien veneiden ohitse. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula saunat,camera obscura,Heidi Lunabba,saunominen,taideteos,taiteilijat,Loviisa,Kelluvat rakennukset,Saunakulttuuri,yleinen sauna,Nicke Aldén

Sauna, jonka vastakkaisilla seinillä on kaksi linssiä, jotka heijastavat ulkoa maisema väärinpäin seinille.
Loviisanlahti heijastuu Sauna Obscuran seinille. Sauna, jonka vastakkaisilla seinillä on kaksi linssiä, jotka heijastavat ulkoa maisema väärinpäin seinille. Kuva: Yle / Rasmus Tåg saunat,camera obscura,Heidi Lunabba,saunominen,taideteos,taiteilijat,Loviisa,Kelluvat rakennukset,Saunakulttuuri,yleinen sauna,egenland_saunaobscura

Saunan kiuasluukku, jonka sisällä palaa puut.
Saunan kiuasluukku, jonka sisällä palaa puut. Kuva: Yle / Rasmus Tåg saunat,camera obscura,Heidi Lunabba,saunominen,taideteos,taiteilijat,Loviisa,Kelluvat rakennukset,Saunakulttuuri,yleinen sauna,kiuas,egenland_saunaobscura

Puuseinässä pyöreä linssi, jonka päällä neliskulmaiset aukot.
Kameran linssi ulkoa... Puuseinässä pyöreä linssi, jonka päällä neliskulmaiset aukot. Kuva: Yle / Magnus Wikström saunat,camera obscura,Heidi Lunabba,saunominen,taideteos,taiteilijat,Loviisa,Kelluvat rakennukset,Saunakulttuuri,yleinen sauna,linssi,egenland_saunaobscura

Seinässä reikä, josta näkyy merta ja rantaviivaa ja rantaviivan rakennuksia.
...ja sisältä. Seinässä reikä, josta näkyy merta ja rantaviivaa ja rantaviivan rakennuksia. Kuva: Yle / Rasmus Tåg saunat,camera obscura,Heidi Lunabba,saunominen,taideteos,taiteilijat,Loviisa,Kelluvat rakennukset,Saunakulttuuri,yleinen sauna,Kameran linssi,egenland_saunaobscura

Loviisassa saunan seinälle heijastuvat vihreä meri ja rantaviiva. Laiturissa kiinni oleva soutuvene keinahtelee katossa. Seinät ja lauteet ovat valkoiset, jotta kuva erottuisi paremmin.

Kun saunojia on paljon, heijastuvat kuvat ihmisten kehoille ja jopa höyryyn. Pysyviä kuvia kamerasaunassa ei kuitenkaan oteta.

– Monet ajattelevat että ‘ei hitto, minä en halua kuvaan kun olen saunassa’, mutta sitähän tässä ei tapahdu. Kun uit, voi pääsi näkyä pienenä pisteenä seinässä, mutta sinusta ei oteta kuvaa, vaan olet sisällä kuvassa ja näet kuvan, naurahtaa Lunabba.

He, jotka ovat sisällä Sauna Obscurassa ja näkevät heijastuvan kuvan, ovat koko ajan suhteessa siihen, mikä jää saunan ulkopuolelle.― Heidi Lunabba

Sauna Obscurassa on saunottu vuodesta 2004 asti Uusikaarlepyyssä, Vaasassa, Raumalla, Tammisaaressa, Berliinissä, Helsingissä, Kirkkonummella, Turussa ja nyt Loviisassa.

Se on siis myös kiertävä sauna, kuten esikuvansa. Camera obscura -huonekamerat kiersivät aikoinaan markkinoita niiden vetonauloina. Niihin sai maksua vastaan astua sisään ihmettelemään ulkoa heijastuvaa kuvaa.

Kamerat ovat kehittyneet, mutta saunominen on sentään samanlaista kuin ennen. Heidi Lunabba heittää lisää löylyä ja vertaa Sauna Obscuraa ajatteluun.

– Kaikki tietävät että mulla on pää täynnä ajatuksia, mutta kukaan ei pysty niitä näkemään. Ja saunassa on sama juttu: he jotka eivät ole siellä sisällä, eivät pysty näkemään mitä siellä tapahtuu, hän pohtii.

– Mutta he, jotka ovat sisällä Sauna Obscurassa ja näkevät heijastuvan kuvan, ovat koko ajan suhteessa siihen, mikä jää saunan ulkopuolelle.

Sauna Obscura kelluu vielä ainakin kesän 2019 Loviisanlahdella. Siellä voi käydä saunomassa muun muassa TransFolk Kucku -taidefestivaalilla, jota Lunabba on mukana järjestämässä.

Kolme saunojaa istuu saunassa, jossa seinälle heijastuu ulkona oleva maisema väärinpäin.
Sauna Obscurassa voi saunoa yleisillä vuoroilla tai itsepalveluperiaatteella, jolloin rannasta saa lainata soutuveneen ja muut tarvikkeet, ja saunan voi lämmittää itse. Kolme saunojaa istuu saunassa, jossa seinälle heijastuu ulkona oleva maisema väärinpäin. Kuva: Yle / Rasmus Tåg saunat,camera obscura,Heidi Lunabba,saunominen,taideteos,taiteilijat,Loviisa,Kelluvat rakennukset,Saunakulttuuri,yleinen sauna,Nicke Aldén

Kolme ihmistä uimassa.
Kelluvasta saunasta on helppo pulahtaa uimaan. Kolme ihmistä uimassa. Kuva: Yle / Magnus Wikström saunat,camera obscura,Heidi Lunabba,saunominen,taideteos,taiteilijat,Loviisa,Kelluvat rakennukset,Saunakulttuuri,yleinen sauna,uinti,egenland_saunaobscura

Juliste, joka kertoo saunan aukioloaikoja ja muita tarpeellisia tietoja.
Juliste, joka kertoo saunan aukioloaikoja ja muita tarpeellisia tietoja. Kuva: Yle / Magnus Wikström saunat,camera obscura,Heidi Lunabba,saunominen,taideteos,taiteilijat,Loviisa,Kelluvat rakennukset,Saunakulttuuri,yleinen sauna,egenland_saunaobscura

Nainen hymyilee kuvassa etualalla, takana näkyy meri ja pieni harmaa kelluva rakennus.
Heidi Lunabba ja Sauna Obscura Nainen hymyilee kuvassa etualalla, takana näkyy meri ja pieni harmaa kelluva rakennus. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula saunat,camera obscura,Heidi Lunabba,saunominen,taideteos,taiteilijat,Loviisa,Kelluvat rakennukset,egenland_saunaobscura

Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik
Suomen kartta, jossa merkitty pallolla Loviisa.
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Suomen kartta, jossa merkitty pallolla Loviisa. Kuva: Yle kartat,Loviisa,egenland_loviisa

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!