Hyppää pääsisältöön

Kop, kop – onko sauna jo auki?

Suomen vanhimman yleisen saunan ovella kolkutellaan usein jo varttia ennen avaamisaikaa

Rajaportin sauna on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna, jonka ovat löytäneet uskollisten vakikävijöiden lisäksi turistitkin. Tampereen seudulta löytyy yli 40 yleistä saunaa, ja kaupunki onkin julistettu maailman saunapääkaupungiksi.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen ornamentti.
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen ornamentti.

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta
Kaksi miestä lämmittämässä saunaa.
Kari Tuukkanen ja Ilmari Lyymä lämmityspuuhissa. Kaksi miestä lämmittämässä saunaa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,egenland_rajaportti

Sauna lämpiää Tampereen Pispalassa.

Kari Tuukkanen avaa suuren, valkoiseksi kalkitun kiukaan luukun ja heittää sisään halkoja. Pispalan saunayhdistys ry:n varapuheenjohtaja pyyhkii hikeä otsaltaan.

Rajaportin saunan kiukaan lämmitys aloitetaan aamuisin viimeistään kymmenen maissa. Suuren kertalämmitteisen kiukaan lämmittäminen saunavuoroa varten kestää kesällä viisi tuntia, talvella kuusi.

Kun metrin mittaiset halot ovat palaneet kiukaassa neljä tuntia, Tuukkanen poistaa hiilet ja vie ne takapihalle isoon tynnyriin.

Oppisopimuskoulutuksessa oleva Ilmari Lyymä heittää häkälöylyt ja kiuas saa jäädä tekeytymään tunniksi.

Yli tonnin painoiset kiuaskivet hehkuvat lämmityksen jälkeen punaisina ja takaavat löylyt koko iltapäiväksi ja illaksi.

– Lämpötila on kivien pinnan tuntumassa noin 600 astetta ja alimmat kivet ovat melkein 1000-asteisia, Tuukkanen mainitsee.

Saunan ovella kolistellaan jo. Vakikävijät ovat saapuneet vartin etuajassa, tuttuun tapaansa.

Suuri valkoinen kiuas, jonka luukku on auki ja sisällä palaa puita.
Suuri valkoinen kiuas, jonka luukku on auki ja sisällä palaa puita. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,kiuas,Puulämmitteinen kiuas,egenland_rajaportti

Ylhaaltä kuvattu mies poistaa hiilihangolla hiiliä lattialle suuresta kiukaasta,
Ylhaaltä kuvattu mies poistaa hiilihangolla hiiliä lattialle suuresta kiukaasta, Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,egenland_rajaportti

Katto ja savupiippu, josta tupruaa savua ilmaan.
Katto ja savupiippu, josta tupruaa savua ilmaan. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,savupiiput,egenland_rajaportti
Kyltti, jossa lukee 'Rajaportin sauna'. Taustalla tie ja sen takana järvi.
Rajaportin sauna sijaitsee aivan Pispalan valtatien kupeessa. Näsijärvi avautuu toisella puolella ja toisella kohoaa kuuluisa harju värikkäine puutaloineen. Kyltti, jossa lukee 'Rajaportin sauna'. Taustalla tie ja sen takana järvi. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,Näsijärvi,kyltit,egenland_rajaportti

Kun ovet aukeavat, Rajaportin sauna täyttyy nopeasti. Valtaosa vakiporukasta on miehiä, mutta myös naisten käynnit ovat lisääntyneet. Vieraskirjasta huomaa, että turistitkin ovat löytäneet tiensä löylyihin.

Naisille ja miehille on omat puku- ja pesutilansa, mutta sama kiuas antaa löylyt molemmille puolille.

Löylyihin kiivetään portaita pitkin ylös parvelle pesutilan yläpuolelle, hämärää ja tunnelmallista. Seinät pitää kalkita kerran vuodessa, sillä ne tummuvat nopeasti.

Yhteissaunat kiellettiin vuonna 1931 ja naisten ja miesten puolet erotettiin toisistaan ensin verholla ja sittemmin väliseinällä. Tarina kertoo, että eräs nainen totesi seinän rakentamisen jälkeen, että ‘nyt meni hohto koko saunomisesta’.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä aaltoja
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä aaltoja
Kyltti, jossa lukee 'kännykkävapaa-alue'.
Kyltti, jossa lukee 'kännykkävapaa-alue'. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,matkapuhelimet,kyltit,egenland_rajaportti

Saunojia saunan parvella, alhaalla pesutila ja ämpäreitä.
Löylyssä parvella. Saunojia saunan parvella, alhaalla pesutila ja ämpäreitä. Kuva: Yle / Rasmus Tåg Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,löyly,egenland_rajaportti

Ihmisiä vilvoittelemassa ulkona saunomisen jälkeen pyyhkeet päällään.
Ihmisiä vilvoittelemassa ulkona saunomisen jälkeen pyyhkeet päällään. Kuva: Yle / Rasmus Tåg Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,egenland_rajaportti

Terassin penkille vilvoittelemaan ja vettä juomaan istahtaa Paula Malaska. Hän muutti perheineen Tampereelle kolmisen vuotta sitten.

– Me oltiin asuttu viikko-pari Tampereella, kun käytiin ensimmäistä kertaa yleisessä saunassa ja ihastuttiin heti. Tämä on jotenkin niin helppoa ja halpaa koko kansan huvia. Sellaisia koko kansan paikkojahan yleiset saunat ovat perinteisestikin olleet.

Tampereella ja sen lähiseuduilla on eniten yleisiä saunoja Suomessa, yli neljäkymmentä. Tampere onkin oikeutetusti julistettu Suomen ja koko maailman saunapääkaupungiksi.

– Yleisiä saunoja on ympäri kaupunkia ja ne ovat kaikki erilaisia, kertoo Malaska.

– Tämä Rajaportti on tosi perinteinen ja historiaa huokuva. Sitten on sellaisia, missä on uimarannat ja talvisin avantouintia. Saunoja löytyy ihan keskustasta ja vähän kauempaa luonnonhelmasta. Jokaisella on oma asiakaskuntansa.

Täältä kun lähtee, niin on aina hyvä olo.― Paula Malaska

Rajaportin saunakorttelin rakensivat Hermanni ja Maria Lahtinen 1900-luvun alussa.

Nykyisin kortteli on Tampereen kaupungin omistuksessa. Saunan kunnosta ja toiminnasta vastaa Pispalan saunayhdistys, joka on perustanut saunan yhteyteen myös kahvilan.

Pispalan saunayhdistyksen puheenjohtaja Ari Johansson on käynyt Rajaportin saunassa yli 60 vuoden ajan, aina vuodesta 1956 asti.

– Asuimme Pispalassa, ja vaikka ympäristössä oli useita yleisiä saunoja, niin tulimme aina ensisijaisesti tänne.

Nimi Rajaportti juontaa juurensa siitä, että sauna sijaitsee Pispalan ja Tampereen vanhalla rajalla, jossa maalaiset maksoivat veroa tullessaan kaupunkiin myymään tuotteitaan.

– Vuonna 1937 Tampere sitten liitettiin Pispalaan, nimenomaan näin päin, kertoo Johansson.

– Isäni oli silloin kansakoulussa ja opettaja ilmoitti oppilailleen, että nyt se Tampere on sitten liitetty Pispalaan.

Mies istuu vihreän seinänä edessä, vieressä vihta ja pyyhe.
Ari Johansson on kokenut Rajaportin kävijä. Mies istuu vihreän seinänä edessä, vieressä vihta ja pyyhe. Kuva: Yle / Rasmus Tåg Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,ari johansson
Pieni luukku seinässä, jonka päällä lukee kassa. Ympärillä muun muassa hinnasto ja vihtoja.
Pieni luukku seinässä, jonka päällä lukee kassa. Ympärillä muun muassa hinnasto ja vihtoja. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,kassat,vastat (vihdat),hinnastot,egenland_rajaportti
Rajaportin sauna 111-vuotta -kyltti roikkuu hormissa.
Rajaportin sauna 111-vuotta -kyltti roikkuu hormissa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,egenland_rajaportti

Yleisten saunojen kulta-aikaan Rajaportilla oli ruuhkaa. Vasta kun pukuhuoneesta vapautui vaatteiden ripustusnaula, seuraava saunoja pääsi sisään.

Vuonna 1930 Pispalan kahdessa ja puolessa tuhannessa asunnossa asui yli 11 000 asukasta. Kylpyhuone oli vain reilussa kymmenessä kodissa, joten Rajaportin saunalla riitti pesun tarpeessa olevia kävijöitä.

Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik

Mutta mistä johtuu nykyinen yleisten saunojen suosion kasvu?

– Yleinen sauna aiheuttaa addiktiota, siihen tulee riippuvuus. Täällä voi tutustua uusiin ihmisiin tai voi olla hiljaakin, ei ole pakko osallistua keskusteluun, Johansson summaa.

Pispala muuttuu ympärillä. Näsijärven rantaa täytetään ja paikalle kaavaillaan uusia asuinalueita. Rajaportin sauna on kuitenkin pysynyt ennallaan ja aktiivisen saunayhdistyksen ansiosta sen tulevaisuus näyttää turvatulta.

Saunassa puhdistuu kehon lisäksi myös mieli:

– Täältä kun lähtee, niin aina on hyvä olo. Ja vaikka olisikin vähän sellainen tuskainen tai stressaantunut töiden jälkeen, niin täällä kun käy niin on sellainen ihanan rento ja tyyni mieli jälkeenpäin, Paula Malaska huokaisee.

Vihreässä ovessa puinen kyltti, jossa aukioloaikoja.
Vihreässä ovessa puinen kyltti, jossa aukioloaikoja. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Rajaportin sauna,yleinen sauna,Pispala,Tampere,Saunakulttuuri,saunominen,egenland_rajaportti

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sinisiä lehtiä
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sinisiä lehtiä

Edit: sisältöä lisätty 9.5.2018,
kuva poistettu artikkelista 25.11.2020

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!
Suomen kartta, jossa Tampere merkittynä.
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Suomen kartta, jossa Tampere merkittynä. Kuva: Yle Tampere,kartat,egenland_ikuri