Hyppää pääsisältöön

Oletko aina katsonut sarjoja väärin? – Ota haltuun katselusäännöt, etkä enää mokaile

Kuvituskuva tv-sarjajuttuun.
Kuvituskuva tv-sarjajuttuun. Kuva: Johanna Aulén televisiosarjat

Vietämme enemmän aikaa suoratoistopalvelujen kuin ystävien kanssa. Silti moni tekee tietämättään jatkuvasti virheitä Netflixin äärellä. Loimme pettämättömät säännöt, jotka kannattaa jakaa myös katselukumppaneille.

1. Älä petä

Tämä on kaikista tärkein sääntö. Jos katsotte sarjaa parisuhteessa tai ystävän kanssa, on totaalisen kiellettyä katsoa yksin sarjaa eteenpäin. Sarjan katsominen “salaa” on pettämiseen verrattava rike. Selvitä mielellään jo ensimmäisen jakson aikana katsomissuhteen tyyppi, jotta kukaan ei loukkaannu: onko kyseessä kasuaali katsomissuhde vai yksiavioinen? Jatka tämän tiedon pohjalta.

2. Spoilaa vain jos siihen on hyvät perusteet

On yleisesti tiedossa, ettei sarjan juonikuvioita saa koskaan paljastaa, koska aina voi olla paikalla joku, joka ei ole vielä nähnyt sarjaa. On kuitenkin olemassa poikkeuksia. Esimerkiksi jos statuksesi keskustelun etenemisessä on kiinni lauseesta: “Ei se ollut Jean vaan hänen veljensä siinä uuden Twin Peaksin seitsemännessä jaksossa”, sano se. Mutta muista aina varoittaa.

Kuvituskuva popcornista.
Kuvituskuva popcornista. Kuva: Johanna Aulén popcorn

3. Älä spleinaa

Yritä olla puhumatta liikaa The Wiren toiseksi viimeisen kauden sosiologisesta nerokkuudesta, jossa yhdistyy Yhdysvaltain paikallis- ja koulutuspolitiikka rakenteelliseen rasismiin ja epätasa-arvoiseen vankilajärjestelmään mikro- ja makrotasol… Niin, harkitse vielä hetki ennen kuin aloitat tämän kaltaisen mehustelun. Rajoita puhetta tietystä sarjasta, jos seurassa on joku joka ei ole katsonut sarjaa. Tunteen palossa tuntikin saattaa mennä jonkun sarjan ylistämiseen tai spekulointiin. Otatko huomioon sen yhden, joka ei ole kyseistä sarjaa katsonut? Luultavasti et. Hän tylsistyy kuoliaaksi ja tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Sarjoista puhuminen on myös elintasokysymys. Kaikilla ei ole mahdollisuutta maksaa viiden suoratoistopalvelun kuukausimaksua.

4. Kunnioita katselukumppaniasi

Jos katselet jonkun kanssa, älä lähde kriittisellä hetkellä käymään jääkaapilla tai vessassa. On ärsyttävää selittää toiselle juonikäänteitä, jos hän omasta syystään ei ole nähnyt tärkeää kohtaa. Asiaa ei auta jos marttyyrina mainitset, että “ei tarvitse pausettaa”. Silloin pitää joka tapauksessa selittää.

Kuvituskuva kaukosäätimestä.
Kuvituskuva kaukosäätimestä. Kuva: Johanna Aulén kaukosäädin

5. Älä ajattele olevasi minkään sarjan yläpuolella

Muista, että Ensitreffit alttarilla, Paratiisihotelli ja Temptation Island kuuluvat yleissivistykseen. Voit tehdä selväksi mitä sarjoja katsot tosissasi ja mitä ironisesti, mutta älä ylenkatso realityä, äläkä missään tapauksessa animaatiota.

6. On täysin normaalia verrata kumppania The Officen Jim Halpertiin

Älä pelästy vaikka romanttiset tunteesi kohdistuvat IRL-kumppanin sijasta sarjasta löytyneeseen ihastukseesi. Kannattaa kuitenkin miettiä ennen kuin teet päätöksen erosta Jim Halpertin takia The Officen kihlajaisjakson jälkeen. Ehkä kumppanissasi on vielä jotain hyvää?

7. Hyväksy kompromissit, mutta älä unohda itseäsi

Joskus sarjojen ulkopuolinen elämä vaikuttaa ikävästi katseluun. Pahin uhka hyvien sarjojen seuraamiselle on kumppani, joka ei ymmärrä hyvän päälle. Hyväksy se, että joskus on katsottava sarjaa toisen mieliksi tai tyydyttävä kummallekin sopivaan kompromissiratkaisuun. Muista, että jokaisessa toimivassa parisuhteessa on myös “omia sarjoja”, joiden katsomiseen ei tarvitse lupia kysellä.

Kuvituskuva televisioantennista.
Kuvituskuva televisioantennista. Kuva: Johanna Aulén televisiosarjat

8. On ok aloittaa sarja keskeltä tai skipata kausi kokonaan

Moni sarja käynnistyy kunnolla vasta muutaman jakson jälkeen. Puisto-osasto on ihana, mutta vasta toisesta kaudesta eteenpäin! Ja jos esittelet ystävälle Seinfeldia, ei kannata aloittaa aivan ensimmäisestä jaksosta. Sarja muuttuu myöhemmin paremmaksi. Voit myös huoletta kertoa olevasi sarjan fani, vaikka et jaksaisi katsoa jaksoakaan True Detectiven toista kautta. Onhan se paska.

9. Älä tunne häpeää sarjojen ahmimisesta

On täysin ymmärrettävää katsoa koko yö Frendejä tai jättää menemättä kaverin bileisiin, jos jokin sarja kutsuu enemmän. Ei siellä kuitenkaan olisi niin hauskoja juttuja ja pyyteetöntä toveruutta kuin Central Perkissä. Myöskään kaunis kesäpäivä ei ole syy potea huonoa omaatuntoa siitä, että katsoo Simpsoneita viidettä kertaa alusta. Mutta myönnetään, on se vähän outoa.

Juttua varten on haastateltu myös sarjojen suurkuluttajaa Timo Alhoa.

Keskustele