Hyppää pääsisältöön

"Täällä jokainen on tähti"

Leppävirran Urheilijoiden järjestämissä liitosaappaanheiton MM-kisoissa tärkeintä on urheilun ilo ja osallistuminen

Kyykkä, pilkkihiihto, hirrensyöksy, liitosaappaanheitto… tunnetko nämä urheilulajit? Leppävirralla niihin pääsee tutustumaan Leppävirran Urheilijoiden ja sen toimeliaan puheenjohtajan Jorma Rajakankaan johdolla.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sinisiä pilviä
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sinisiä pilviä
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

Leppävirran urheilukentän pukuhuoneiden eteen muodostuu ilmoittautumisjono. Taivas on lähes pilvetön ja sää enteilee hellettä.

Tunnelma on odottava, sillä alkamassa ovat vuoden 2018 liitosaappaanheiton MM-kisat. Osallistujia on reilut 300 ympäri Suomea, muutama myös Venäjältä.

Maamme-laulu kajahtaa alkukesän helteisessä säässä ja kisat alkavat. Osallistujat verryttelevät ja toimihenkilöt valmistautuvat mittausurakkaan. Läjä liitosaappaita odottaa heittoalueella.

Perinneurheilussa ollaan urheilun juurilla, siihen ei kuulu raha ja kaupallisuus.― Jorma Rajakannas

Siis mikä ihmeen liitosaapas?

– Tämä kehittyi tavallisesta saappaanheitosta. Yksi kaveri teki semmoisen saappaan, jonka varsi oli litistetty ja niitattu kiinni, puheenjohtaja Jorma Rajakannas kertaa lajin historiaa.

– No eihän saapasporukka hyväksynyt sitä saappaan muokkausta ollenkaan ja tuli kauheat riidat. Mutta minä ajattelin, että ei se meitä haittaa, ja nyt me heitämme perinnesaapasta ja liitosaapasta rinnakkain.

Sekä saappaanheitto että liitosaappaanheitto kuuluvat perinneurheilulajeihin. Leppävirran Urheilijat ovat elvyttäneet näitä vanhoja lajeja ja keksineet uusiakin.

– Perinneurheilussa ollaan urheilun juurilla, siihen ei kuulu raha ja kaupallisuus. Ennen vanhaanhan näitä harrastettiin, pidettiin pihakisoja omaksi huviksi, toteaa Jorma.

Tavoitteena on säilyttää liikkumisen ilo, ja hauskoilta lajit kuulostavatkin: Mitä on kalajuoksu tai hirrensyöksy? Ja miten lentää lypsyjakkara?

Kaksi naista istuu pöydät ja papereita edessään. Toisella puolella parveilee ihmisiä.
Ruuhkaa ilmoittautumisessa. Kaksi naista istuu pöydät ja papereita edessään. Toisella puolella parveilee ihmisiä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,egenland_leppävirta
Eri-ikäisiä ihmisiä seisoo kesällä urheilukentän reunalla jotain katsomassa.
Kisat alkavat Maamme-laululla. Eri-ikäisiä ihmisiä seisoo kesällä urheilukentän reunalla jotain katsomassa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,jorma_rajakangas
Mies heittää litistettyä kumisaapasta urheilukentällä kesällä.
Liitosaapas lentää pidemmälle virtaviivaisen muotonsa takia, joten sen heittämisestä on kehittynyt suositumpi kisamuoto kuin perinteisestä saappaanheitosta. Mies heittää litistettyä kumisaapasta urheilukentällä kesällä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,egenland_leppävirta
Mies istuu ulkona urheilukentällä pulpetti edessään ja mikrofoni ja kynä kädessään.
Jorma Rajakannas järjestää, kuuluttaa, kannustaa ja heittää itsekin saapasta. Mies istuu ulkona urheilukentällä pulpetti edessään ja mikrofoni ja kynä kädessään. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,jorma_rajakangas
Mies ja nainen istuvat pulpetin ääressä urheilukentällä kirjaamassa tuloksia ylös. Taustalla yleisöä.
Toimitsijat ovat tärkeässä roolissa, jotta kisat onnistuvat. Mies ja nainen istuvat pulpetin ääressä urheilukentällä kirjaamassa tuloksia ylös. Taustalla yleisöä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,kumisaappaat,egenland_leppävirta
Nainen ja poika istuvat hymyillen puisessa katsomossa kesällä.
Teija ja Tommi Aho Pulkkilan Ponnesta osallistuivat kisoihin. Nainen ja poika istuvat hymyillen puisessa katsomossa kesällä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,kumisaappaat,egenland_leppävirta

Piliote, vauhti, pyörähdys – ja heitto

Jorma esittelee liitosaapasta ja antaa ohjeita sen heittämiseen.

Heitto-ote on nimetty varsin miehisesti piliotteeksi: saappaan varresta otetaan kiinni peukalolla ja kahdella sormella.

Heittäessä otetaan ensin vauhtia, sitten pyörähdetään ympäri kuin kiekonheitossa ja singotaan saapas kärki edellä ilmaan.

– Parhaat heittäjät ottavat pitkän vauhdin ja pyörähtävät ympäri neljä kertaa. Jos saapas lähtee hyvässä asennossa, niin se lentää korkealle, tuonne puiden latvojen korkeuteen asti ja menee pitkälle, Jorma kertoo.

Liitosaappaanheiton miesten maailmanennätys, 102,99 metriä, on Jukka Vesterisen nimissä. Naisten ennätys on Pirjo Saukkosen heittämä 57,45 metriä. Molemmat heittäjät kuuluvat Leppävirran Urheilijoihin.

Aloittelija saa tyytyä maltillisempiin lukemiin. Heittäminen ei ole niin helppoa, miltä se näyttää. Saapas lähtee helposti liian sivuun tai heitto ei saa ilmaa alleen.

Litistetty musta kumisaapas, jota käsi pitää kiinni varresta.
Piliote. Litistetty musta kumisaapas, jota käsi pitää kiinni varresta. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,kumisaappaat,egenland_leppävirta

Nainen venyttää itsensä spagaattiin urheilukentällä.
Nainen venyttää itsensä spagaattiin urheilukentällä. Kuva: Yle / Rasmus Tåg Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,kumisaappaat,egenland_leppävirta

Nainen heittää urheilukentällä liitosaapasta, taustalla ihmisiä katsomassa.
Venäjän Anastasia Smirnova heittovuorossa. Nainen heittää urheilukentällä liitosaapasta, taustalla ihmisiä katsomassa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,heittolajit,urheilukilpailut,Pohjois-Savo,toimitsijat,egenland_leppävirta

Kaksi hymyilevää naista istuu aidan edessä kesällä, taustalla Venäjän lippu.
Olga ja Natalya Romanova kannustavat. Kaksi hymyilevää naista istuu aidan edessä kesällä, taustalla Venäjän lippu. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,kumisaappaat,Venäjä,kannattajat,egenland_leppävirta

Mies ja nainen löyvät kädet yhteen hymyillen kesällä urheilukentällä, taustalla hymyileviä ihmisiä.
Egenlandin kuvausryhmä osallistui myös kisoihin. Onnistumisen iloa kokemassa juontajat Nicke Aldén ja Hannamari Hoikkala. Mies ja nainen löyvät kädet yhteen hymyillen kesällä urheilukentällä, taustalla hymyileviä ihmisiä. Kuva: Yle / Rasmus Tåg Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,Niklas Aldén

Tunnetko nämä perinneurheilulajit?

Kalajuoksu
Osallistujat onkivat ensin itse valitsemallaan paikalla ja saatuaan kalan juoksevat kilometrin lenkin. Voittaja on eniten kaloja saanut ja lenkkejä juossut. Pilkkihiihto on kalajuoksun talvinen vastine.

Lypsyjakkaran heitto
Lypsyjakkara heitetään paikaltaan, niin etteivät jalat liikahda heittäessä. Parhaat heittäjät heittävät 3,2 kilon jakkaran yli 30 metriin.

Hirrensyöksy
Vanha olympialaji, jossa hirsi nostetaan olkapäätä vasten ja heitetään tai oikeastaan syöstään eteenpäin. Heitto on hyväksytty, kun hirsi pyörähtää ympäri. Miesten heittämä hirsi painaa 20 kiloa ja on 4,20 metriä pitkä.

Kyykkä
Vanha karjalainen ulkopeli, jossa pyritään kyykkämailoja, eli karttuja heittämällä poistamaan puiset sylinterit, eli kyykät, pelineliöstä mahdollisimman vähin heitoin.

LepU innostaa liikkumaan: “Meillä jokainen on tähti”

Leppävirran Urheilijat perustettiin vuonna 1929. Ensin se toimi Kotalahden kylän kyläseurana. Vuonna 1983 se muutti taajamaan ja otti nimekseen Leppävirran Urheilijat.

LepU on käsittämättömän aktiivinen urheiluseura, tapahtumia järjestetään vuoden jokaista päivää kohti ja vielä enemmänkin. Jorma toimii seuran puuhamiehenä ja innostaa kaikkia mukaan harrastamaan.

– Aina maanantai-iltaisin on kisat, joissa voi olla mukana porukkaa yksivuotiaasta kahdeksankymppiseen. Myös vammaisille on oma ryhmänsä. Ja kaikkien suoritukset mitataan, Jorma kertoo.

– Meillä LepUssa jokainen on tähti. Annamme kaikille mahdollisuuden tehdä tuloksia oman taitonsa ja tasonsa mukaan.

Mies ja nainen seivovat hymyillen kesällä urheilukentällä, pieni lapsi ja vauva sylissään.
Huertan perhe tuli kisaamaan. Mies ja nainen seivovat hymyillen kesällä urheilukentällä, pieni lapsi ja vauva sylissään. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,jaime_huerta

Liitosaapasta perhesarjassa ovat heittämässä myös Elina ja Jaime Huerta lapsineen. Siiri on kolmevuotias ja Jaimen sylissä köllöttelee kuukauden täyttänyt Toivo.

Elina on paluumuuttaja. Hän muutti takaisin synnyinseudulleen perulaisen puolisonsa kanssa ja perusti perheen. LepUn toiminnasta on tullut koko perheelle tärkeä osa elämää.

– Jorma on tosi energinen ja kannustava. Hänestä välittyy rakkaus tähän touhuun ja hän ottaa kaikki huomioon, kehuu Elina.

– Lapsetkin saavat palkinnot, mitalit kaulaan suorituksistaan. Se on tärkeä juttu. Ja Jorma houkuttelee myös vanhemmat mukaan urheilemaan ja seuran toimintaan.

Jaime innostui hiihtämisestä ja alkoi treenata sitä tosissaan Jorman opastuksessa.

– Mä olen nykyään himohiihtäjä. Olen ollut kaksi kertaa Finlandia-hiihdossa ja viimeksi hiihdin sen 50 kilometrin matkan alle kolmen tunnin. Täällä osallistun talvella melkein joka viikko LepUn hiihtokisoihin, Jaime kehaisee.

En man kastar en stövel vid en idrottsplan.
Jaime Huerta heittää. En man kastar en stövel vid en idrottsplan. Kuva: Yle/Kaisa Kumpula athletic culture
Koriste
Koriste

Jorma kuuluttaa naistensarjan loppukilpailun heittovuoroon Leppävirran Urheilijoiden maailmanennätysnaisen Pirjo Saukkosen.

– Nyt Pirjo, 60 metriä!

Pirjo ottaa vauhtia ja pyörähtää. Saapas sinkoutuu kohti taivasta.

– Aika... aika... aikamoinen veto, hyvä heitto, 52 metriä!

Voittaja on selvillä. Toiseksi tullut Venäjän Anastasija Smirnova rientää antamaan onnitteluhalauksen.

Nämä MM-kisat ovat tosiaan hyvän mielen kilpailut. Kaikki kisaavat tosissaan, mutta toisiaan kannustaen. Ja päivän päätteeksi tuuletetaan palkintokorokkeella MM-mitaleita.

nainen nostaa kätensä ilmaan heittonsa jälkeen urheilukentällä.
Pirjo Saukkonen tuulettaa voittoheittoaan. nainen nostaa kätensä ilmaan heittonsa jälkeen urheilukentällä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,kumisaappaat,egenland_leppävirta
Neljä eri-ikäistä naista seisoo rivissä urheilukentällä hymyillen ja mitalit kaulassa.
Neljän sukupolven kisaajat vasemmalta oikealle: Aada Kärkkäinen, Anna-Mari Kärkkäinen, Tuija Antikainen ja Aune Antikainen. Neljä eri-ikäistä naista seisoo rivissä urheilukentällä hymyillen ja mitalit kaulassa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,egenland_leppävirta
Kolme naista nauraa iloisesti yhdessä mitalit kaulassaan.
Egenlandin naisten joukkue palkintokorokkeella. Kolme naista nauraa iloisesti yhdessä mitalit kaulassaan. Kuva: Yle / Rasmus Tåg Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,mitalit,hannamari hoikkala
Mies on kumartunut koiran talutushihna kädessään ja pieni mäytäkoira edessään.
Jorma parhaan ystävänsä, mäyräkoiran Tiinun kanssa pitkän kisapäivän jälkeen. Mies on kumartunut koiran talutushihna kädessään ja pieni mäytäkoira edessään. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Saappaanheitto,maailmanmestaruuskisat,urheilu,perinneliikunta,Leppävirta,urheilu- ja liikuntaseurat,perheet,Pohjois-Savo,heittolajit,urheilukilpailut,toimitsijat,urheilukenttä,heittäminen,kumisaappaat,mäyräkoirat,jorma_rajakangas

Vuonna 2019 liitosaappaanheiton MM-kisat järjestetään Mikkelissä 6.-7.7.

Leppävirran Urheilijat ja Jorma Rajakannas, seuran käsittämättömän aktiivinen puheenjohtaja ja kova pilkkimies. Jorma on tutustumisen arvoinen persoona, ja Lepussa jokainen on tähti― Yleisövinkki / Egenland
Suomen kartta, jossa merkitty Leppävirta.
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Suomen kartta, jossa merkitty Leppävirta. Kuva: Yle Leppävirta,kartat

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!