Hyppää pääsisältöön

ENCE hakee lauantaina major-historian suurinta yllätystä: "Tsäänssit ovat hyvät ja vain taivas rajana"

ENCE
Aleksi "Aleksib" Virolaisen johtama ENCE on majoreilla lähellä jymytemppua. ENCE Kuva: Adela Sznajder, ESL Counter-Strike: Global Offensive

Suomalainen ENCE pelaa lauantaina paikasta CS:GOn major-turnauksen finaaliin. Välierä Natus Vincereä alkaa Yle Areenassa kello 17.00.

Lauantaina Puolan Katowicessa pelataan suomalaisen e-urheilun kannalta historiallisissa merkeissä. Kotimaisen ENCE-organisaation täysin suomalainen viisikko esiintyy Spodek-areenalla Counter-Strike: Global Offensiven suurimman turnauksen välierässä.

Pelissä on paikka sunnuntain finaaliin. Koskaan ennen ei suomalainen joukkue ole ollut näin pitkällä major-turnauksessa – ja vain kerran aiemmin on suomalaisjoukkue edes majoreilla pelannut.

Aleksi "allu" Jalli ja Jere "sergej" Salo.
Vuonna 2015 NiPin kanssa major-hopeaa saavuttanut Aleksi "allu" Jalli (vas.), 26, on ainoa ENCEn pelaaja, joka on ennen pelannut näin pitkällä major-turnauksessa. Perjantaina 17 vuotta täyttänyt Jere "sergej" Salo edustaa puolestaan CS:GOn uutta, nuorta aaltoa. Aleksi "allu" Jalli ja Jere "sergej" Salo. Kuva: Yle / Kirsi Ranta Ence,Assembly (tapahtuma)

Konkaritähti Aleksi "allu" Jallin ja nuoren superlupauksen Jere "sergej" Salon tähdittämä ENCE on kuitenkin lyönyt kaikki ällikällä. Huikeasti pelannut suomalaisnippu kaatoi torstaina sensaatiomaisesti maailman toiseksi parhaana joukkueena pidetyn Team Liquidin 2-0.

Lauantaina ENCE yrittää samaa legendaarista ukrainalaisjättiä Natus Vincereä (latinaa, suomeksi 'syntynyt voittamaan') vastaan.

Tekeillä on major-historian huikeimpia tuhkimotarinoita. Voitto ja finaalipaikka olisivat koko pelin kilpahistorian suurimpia ellei jopa suurin yllätys.

Seuraa suorana: Katowicen major-turnauksen välierät Yle Areenassa lauantaina 2.3. kello 17.00 alkaen.

"Vain taivas rajana"

Lauantain huippuvälierästä entistä herkullisemman tekee se, että ENCEllä on oikeasti hyvät mahdollisuudet pärjätä. Yle E-urheilun asiantuntijan Juha ”aNGeldusT” Kurpan mukaan Na'Vin "pelityyliä vastaan on hyvinkin mahdollista pelata tuloksellisesti".

- ENCE on varmasti opiskellut myös asiat ja taktiikat kuntoon ennen ottelua, Kurppa selittää.

- Jos ENCE pääsee pelaamaan yhtä hyvää, paineetonta ja vapaata peliä kuin Liquidia vastaan, niin "tsäänssit" ovat hyvät ja vain taivas rajana.

ENCEn faneja.
ENCEn fanit pitivät puolivälierässä Spodekilla mekkalaa. ENCEn faneja. Kuva: Bart Oerbekke, ESL Counter-Strike: Global Offensive

Team Liquidia vastaan ENCE pelasi kuin hurmoksessa mutta myös kylmin hermoin. Suomalaistiimi esimerkiksi voitti kakkoskartassa seitsemän kierrosta putkeen ja tasoitti pelin, kun amerikkalaistiimi Liquidille olisi riittänyt yksi rundi karttavoittoon.

Perinteikäs Na'Vi on eittämättä maailman parhaita jengejä, ja sen riveissä pelaa mm. monen maailman parhaana pelaajana pitämä Aleksandr "s1mple" Kostyljev. Katowicen majorien ennakkorankingeissa tiimi ei kuitenkaan ole missään nimessä niin kova kuin ENCEn jo kaatama Team Liquid.

- Na'Vissa yhdistyy "Zeusin" (kapteeni Danylo Teslenkon) ja Edwardin (Ioann Sukharjevin) kokemus ja järjestelmällinen, strateginen pelityyli sekä "s1mplen" ja "Electronicin" (nousevan tähden Denis Sharipovin) nuori, räjähtävä yksilötaito, Kurppa analysoi.

- Mukana on vielä myös "Flamie" (Egor Vasiljev), joka on etenkin tässä majorissa nostanut omaa tasoaan ja ollut yksi kantavista pelaajista. Yhdessä he tekevät Na'Vista vaarallisen ja itsevarman vastustajan.

Natus Vincere
Maailman tunnetuimpiin e-urheilutiimeihin lukeutuva Natus Vincere selviytynyt kolmasti majorien finaaliin, muttei ole voittanut kertaakaan. Natus Vincere Kuva: Bart Oerbekke, ESL Counter-Strike: Global Offensive

Myös ENCEn muut pelaajat ovat säihkyneet turnauksen aikana. Pelinjohtaja Aleksi "Aleksib" Virolaisen taktiikat ovat pureneet jatkopeleissä, kun taas perinteiset roolipelaajat Jani "Aerial" Jussila ja Sami "xseveN" Laasanen ovat paikoin loistaneet jopa "tähtiänimiä" kirkkaammin.

Puolaan matkustaneet kymmenet suomalaisfanit ovat ottaneet Katowicen kadut ja kuppilat omakseen, ja kannatuslauluja kuulee ympäri kaupunkia pitkin päivää. Lauantaina hurmosta kuullaan varmasti jälleen Spodek-areenalla.

Usko "koko Suomen ENCEen" on kova.

- Toivotaan, että poika tulee kotiin, Ylen kisalähetystä Teemu "wabbit" Hiilisen aisaparina selostava Kurppa toteaa.

ENCEn ja Natus Vinceren välinen välieräottelu näkyy suorana Yle Areenassa noin kello 17.00 alkaen.

Lue lisää:

ENCEn major-taival huipentuu Yle Areenassa – näin seuraat CS:GOn suurturnauksen finaaleita