Hyppää pääsisältöön

10 vuotta muistisairauden kanssa - Mitä "Olen jossain" -dokumenttielokuvan Ailille kuuluu nyt?

muistisairas aili hoivakodin huoneessaan valokuvien ja muistojen ympäröimänä
Kaikki rakkaat esineet, kirjat ja valokuvat ovat Ailin omassa huoneessa käden ulottuvilla. muistisairas aili hoivakodin huoneessaan valokuvien ja muistojen ympäröimänä Kuva: Yle / Tuula Rajavaara Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: olen jossain

Yhteistä matkaa Alzheimer-muistisairauden kanssa on kertynyt jo yli 10 vuotta. Aili Rajavaara on tietoisesti halunnut omalla esimerkillään viestittää, ettei elämä pääty diagnoosiin. Kahden viimeisen hoitokotivuoden aikana on reissattu tyttären avustamana useampaan kertaan Tallinnassa, sukulaisten luona kylässä sekä muistiyhdistysten vieraana ympäri Suomen, sillä monet muistiyhdistysten jäsenet ovat toivoneet tapaavansa saman kohtalon jakavia ihmisiä.

kollasi muistisairaan ailin matkoista
Aili on lukenut omia runojaan kiertonäyttelyn yhteydessä järjestetyissä muistiyhdistysten tilaisuuksissa. kollasi muistisairaan ailin matkoista Kuva: Yle / Tuula Rajavaara Dokumenttiprojekti,olen jossain

Aili Rajavaara on asunut kesäkuun 2017 alusta Attendo Variston hoivakodissa. Hoivakoti on 60-paikkainen ja siinä on neljä siipeä. Jokaisella osastolla on yli kymmenen asukasta ryhmäkotimaisissa olosuhteissa, joissa on oman huoneen ja kylpyhuoneen lisäksi yhteinen olohuone ja ruokailutila sekä avara terassi pihoineen. Talossa on oma virkistystoiminnan ohjaaja, joka kiertää joka päivä osastolta toiselle.

Aili on aktiivisuutensa ja kuntonsa ansiosta osallistunut aika ajoin myös muiden osastojen virkistystoimintaan. Hoivakodissa on myös oma sauna ja siellä saunotetaan joka viikko sellaisia saunaveteraaneja kuin Aili.

Vääjäämätön muistisairauden eteneminen näkyy erityisesti iltaisin lisääntyvänä levottomuutena ja ajatuksena, että pitäisi olla jossakin muualla. Hoitamassa esimerkiksi jo edesmenneitä läheisiä. Silloin tarvitaan lohdutusta.

tytär kurkistaa ovesta, äiti etualalla laittaa papiljotteja
Aili on ollut alusta alkaen sitä mieltä, että jos tämä yhteisen matkamme kuvaus voi auttaa jotakuta — lohduttaa tai lieventää synkkiä ajatuksia diagnoosin saamisen jälkeen — on se kaiken vaivan arvoista. tytär kurkistaa ovesta, äiti etualalla laittaa papiljotteja Kuva: Marja Söderlund olen jossain

Olen jossain -kokonaisuuteen valmistui aluksi 45 minuuttinen radiodokumentti ja verkkosivusto, joka piti sisällään interaktiivisia osioita kuten muistilappujen keräyskampanjan ja Ystäväkirja-sivut, jotka on tarkoitettu yhteiseen muisteluun muistisairautta sairastavan ihmisen ja hänen läheisensä kanssa.

Tytär Tuula Rajavaara kertoo: "Vuosien aikana olen yhä uudestaan ja uudestaan varmistanut äidiltäni hänen suostumuksensa elämämme taltiointiin. Hän on seurannut materiaalin muotoutumista valmiiksi osasiksi Olen jossain -kokonaisuuteen. Valmiita lyhytdokumentteja katsoessaan hän huudahti: ”Niin juuri, noin juuri, tuollaista se on!” ja jatkoi: “On tärkeää, että jää ajatus, että tuostakin vaan elämä jatkuu.”

On tärkeää, että jää ajatus, että tuostakin vaan elämä jatkuu.

Keväällä 2017 sai ensi-iltansa tv-dokumenttielokuva Olen jossain ja interaktiivinen valokuvakiertonäyttely kiersi saman vuoden aikana Tampereella, Kotkassa, Vantaalla, Pasilassa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Espoossa muistiyhdistysten vieraana. Oman kodin Marja Söderlundin valokuvista koottu näyttely sai vuoden 2018 alusta Pohjois-Savon Muisti ry:n tiloista Kuopiosta.

Vanha valokuva naisesta ja teksti: Olen jossain – Elämää muistisairauden kanssa
"Olen jossain" on monimediainen verkkokokonaisuus muistisairauden kanssa elämisestä. Vanha valokuva naisesta ja teksti: Olen jossain – Elämää muistisairauden kanssa Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle olen jossain,muistisairaudet

Nyt äidin ja tyttären arkiset kohtaamiset tapahtuvat Variston hoivakodissa, jossa Aili Rajavaara on asunut jo melkein kaksi vuotta. Aili on niin hyvässä fyysisessä kunnossa ja mieleltään niin virkeä, että hän lähtee mielellään mukaan teatteriin, taidenäyttelyyn, kylpylään tai kirppikselle. Reissuista laitetaan aina kuvat oman huoneen seinälle todistusaineistoksi, koska lähimuistia ei ole.

Olen jossain -kokonaisuus voitti jaetun pääpalkinnon Koulutusrahasto KOURAn Dokumentit ja journalistiset sisällöt -sarjassa vuonna 2017 ja oli esillä kansainvälisillä tv-alan INPUT 2018 festivaaleilla.

Ailin tervehdys kansainväliselle Input 2018 yleisölle Brooklynissä

Dokumenttiprojekti: Olen jossain Yle TV1 to 7.3. klo 19 ja su 10.3. klo 13.30. Katsottavissa myös Yle Areenassa toistaiseksi.

Lisää ohjelmasta

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua