Hyppää pääsisältöön

Äänestysaktiivisuus nousuun – Yle haluaa innostaa erityisesti nuoret ja maahanmuuttajat äänestämään eduskuntavaaleissa

Ylen Eduskuntavaalit 2019 -ohjelmien logo
Ylen Eduskuntavaalit 2019 -ohjelmien logo Eduskuntavaalit 2019

“Ylellä on merkittävä tehtävä demokratian tukijana, ja kehitämme koko ajan uusia tapoja tuoda demokratiaa lähemmäksi äänestäjiä”, sanoo Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Jouko Jokinen.

Tänä vuonna Yle haluaa tavoittaa vaalisisällöillään erityisesti nuoria, ensimmäistä kertaa äänestäviä, maahanmuuttajataustaisia ja vieraskielisiä äänioikeutettuja.

“Tavoittelemme nyt uusia, vähän vaikeammin tavoitettavia kohderyhmiä, joissa äänestysaktiivisuus ei ole ennen ollut kovin suuri. Haluamme välittää ajatuksen, että jokaisella on mahdollisuus osallistua suomalaisen demokratian ylläpitoon ja vaikuttaa siihen. Jokainen voi vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen äänestämällä”, kertoo Ylen vaalisisältöjen päätuottaja Petri Kejonen.

Vaalisisällöillään Yle pyrkii tekemään demokraattisen prosessin mahdollisimman ymmärrettäväksi ja läpinäkyväksi.

Myös selkokielellä ja nuoria kiinnostavalla tavalla

“Esimerkiksi Yle Kioskin ja selkokielen avulla tavoitamme toivottavasti niitä uusia äänestäjäryhmiä, joita Suomeen on kehittynyt vuosien varrella”, Petri Kejonen sanoo.

Ylen selkouutiset järjestää selkovaalipaneelin yhteistyössä Kehitysvammaliiton kanssa. Vaalipaneeli julkaistaan Yle Areenassa torstaina 4.4. Vaalipaneelissa on mukana edustajia yhdeksästä eduskuntapuolueesta. Yleisönä on muun muassa suomea opiskelevia maahanmuuttajia, suomalaisia afaatikkoja ja kehitysvammaisia.

“Kaikki osallistujat ovat sitoutuneet kertomaan politiikasta mahdollisimman ymmärrettävästi. Yleisö näyttää punaisilla ja vihreillä korteilla, milloin panelistien puhe on liian vaikeaa ja milloin se taas on ymmärrettävää. Selkokielen tarvitsijoita on Suomessa noin 700 000, joten tällaiselle sisällölle on tarvetta.”

Yle Kioski puolestaan toteuttaa Vaalibotin, erityisesti 18–22-vuotiaille ensiäänestäjille suunnatun vaalikoneen. Botin tavoitteena on tehdä äänestämisestä helpompaa ja toisaalta myös parantaa nuorten tietämystä eduskuntavaaleista. Kioskin Vaalibotin väittämät on koostettu Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen laatimista kysymyksistä ja ne liittyvät nuorten elämäntilanteisiin.

Keskustakirjasto Oodissa järjestettävä nuorten vaalitentti lähetetään Yle TV1:ltä 12.4.

Vaalisohvalla suomalaiset tapaavat ehdokkaita kotonaan

Suuren vaalivuoden avaa ensimmäinen suuri vaalikeskustelu Yle TV1:llä 14.3. Myös Vaalikone aukeaa 14.3., ja se on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Samaan aikaan julkaistaan muitakin pelillisiä verkkosisältöjä vaaleista.

Toinen suuri vaalikeskustelu nähdään 11.4. Keskustelut juontavat Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Kaksikielinen Valdebatt järjestetään 8.4. ja sen juontavat Marianne Sundholm ja Jonna Nupponen.

“Suuret vaalikeskustelut luovat sitä ilmapiiriä, jossa Suomen kansa menee kohti vaaleja. Ne tavoittavat miljoonayleisöt, ja keskustelujen aiheet ja tapahtumat nousevat yhteiskunnalliseen keskusteluun”, Petri Kejonen muistuttaa.

	Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Suuret vaalikeskustelut
Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen juontavat suuret vaalikeskustelut. Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Suuret vaalikeskustelut Kuva: Jyrki Valkama Eduskuntavaalit 2019

Vaalit valtaavat myös Yle Radio Suomen, kun maanantaina 8.4. kuullaan suuret vaalikeskustelut sekä valtakunnallisesti että alueilla.

Yksi uusista avauksista on Vaalisohva, jonka jaksot julkaistaan Areenaan 14.3. Se on Ylen vaalikeskustelusarja, joka tehdään suomalaisten kodeissa. Sarjassa asukkaat valitsevat aiheen ja haastavat sillä ehdokkaita.

“Ensimmäistä kertaa tavalliset ihmiset kohtaavat tavallisia ehdokkaita omissa kodeissaan. Me katsojat pääsemme seuraamaan, miten kohtaamiset sujuvat” Petri Kejonen kuvailee.

Keskusteluita tehdään 12, eli yksi jokaisesta vaalipiiristä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Eduskuntavaalit huipentuvat tulosiltaan

Yle TV1:llä nähdään myös teemakeskusteluja, joiden aiheena ovat ilmasto ja toimeentulo. Teemakeskustelut järjestetään 4.4. ja 9.4.

Pienpuoluetentti nähdään Yle TV1:llä 2.4. ja samana päivänä kuullaan pienpuolueiden keskustelu myös Radio Suomesta. Mukana on yksitoista puoluetta.

Vaalien tulokset summataan tulosillassa 14.4. Se nähdään Yle TV1:llä, Yle Femillä ja kuullaan Radio Suomessa ja Yle Vegassa.

Vaalisisältöjä on tarjolla myös viittomakielellä. Tulosilta viitotaan suorana, ja seuraavan päivän uusintoina viittomakielellä nähdään suuret vaalikeskustelut, teemakeskustelut ja pienpuoluetentti.