Hyppää pääsisältöön

Kylä jossa kukat kuhahtelevat

Rääkkylän Kukkakuhhaus on kukkien ja perhosten juhla

Jos rakastat kukkia, sinun kannattaa suunnata näihin kyläjuhliin. Rääkkylän Haapasalmen kylässä vietetään kerran kesässä juhlaa, jossa pääosassa ovat kukkaset.

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

Kukkaviljelmillä käyskentelee väkeä poimimassa omaa kimppua, joku ottaa valokuvia, toiset tyytyvät ihastelemaan aitan kattoon ripustettua kuivakukkataivasta.

Näihin kyläjuhliin päästäkseen pitää tosiaan poiketa polulta. Kun on ajettu nelisen kilometriä Rääkkylän keskustasta Kiteelle päin, käännytään Salokyläntielle. Vajaat 12 kilometriä myöhemmin tiukka käännös oikealle, Haapasalmentielle. Vielä reilu pari kilometriä hiekkatietä eteenpäin ja perillä ollaan.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sinisiä lehtiä
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sinisiä lehtiä

Rääkkylän eteläpuolella sijaitsevassa Haapasalmen kylässä järjestettävän tapahtuman nimi Kukkakuhhaus. Mutta mitä kuhhaus tarkoittaa?

– Se on kuhahdus, tapahtuu jotakin yhtäkkiä paljon. Ihmisiä tulee yhtäkkiä paljon koolle ja kukkia on paljon yhessä paikassa. Se on kiva sana, ei liity kalastukseen tässä tapauksessa, sanoo isäntä ja kukkaviljelijä Markku Halonen, joka on vieraita vastassa perinneasussaan.

Kukkakuhhauksen isäntä, kukkaviljelijä Markku Halonen lähikuvassa.
Kukkakuhhauksen isäntä, kukkaviljelijä Markku Halonen järjesti ensimmäisen Kukkakuhhauksen vuonna 2011. Kukkakuhhauksen isäntä, kukkaviljelijä Markku Halonen lähikuvassa. Kuva: Eva Pursiainen Rääkkylä,Kukkakuhhaus

Silmien edessä avautuu kaikissa loppukesän väreissä hehkuva kukkapelto, jossa asterit loistavat kilpaa kukkasten yllä lentelevien perhosten kanssa.

– Ei tämmösiä kukkapeltoja ole muualla, ja sitten kun luonnossa on jo kukat kuihtunut, niin perhoset tulevat tänne. Pörriäisiä riittää ja myrkkyjä ei käytetä. Se on tärkeä juttu, että täällä on perhosten hyvä olla, Halonen sanoo painokkaasti.

Kukathan tekkee hyvvää.

– Kukathan tekkee hyvvää. Tämmöstä kukkaterapiaa myö tarvitaan.

Kuhhauksessa voi poimia kukkia, kuvata kukkia, ostaa tai vain katsella kukkia.

Kukkapelloilla on rauhallinen, keskittynyt, onnellinen tunnelma. Tänä kesäisenä sunnuntaina sataa ripsii, välillä vettä tulee kaatamalla, mutta se ei tunnu tunnu tunnelmaa haittaavan. Markku Halonen on oikeassa: kukissa on voimaa!

Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik


Egenland-kartta
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Egenland-kartta Rääkkylä,egenland_karta

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!

EDIT 14.8.2019: Muokattu otsikkoa ja lisätty sisältöä; kuvia ja tekstiä.