Hyppää pääsisältöön

Haamujohtajia, pöytälaatikkoyhtiöitä ja pimeitä rahavirtoja – tietovuoto paljastaa, miten Nordea kytkeytyy valtavan rahanpesukoneiston toimintaan

Nordea
Nordea Kuva: Yle MOT MOT,Jyri Hänninen

Suuri tietovuoto paljastaa, että Nordean tileille on päätynyt satoja miljoonia euroja osin epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa. Vuodetuista asiakirjoista selviää, että rahaliikenteessä on ollut merkkejä rahanpesuun viittaavista riskitekijöistä.

Uusi tietovuoto paljastaa salatun pöytälaatikkoyhtiöiden verkoston, jonka läpi on virrannut satoja miljardeja euroja. Rahojen alkuperään liittyy useita epäselvyyksiä. Ainakin osan tilisiirroista voi päätellä liittyvän rikoksilla hankitun omaisuuden piilottamiseen eli rahanpesuun, käy ilmi MOT:n sekä tutkivien toimittajien järjestön OCCRP:n selvityksistä.

Vuoto paljastaa valtavan hämärän rahaliikenteen verkoston

 • Troikan rahanpesulaksi nimetty vuoto sisältää tietoja satojen miljardien eurojen tilisiirroista.
 • Tilisiirtojen lisäksi vuodossa on muun muassa yritysten asiakirjoja sekä sähköposteja. Aineisto on vuosilta 2005–2017.
 • Vuodon keskeinen aineisto koskee tilisiirtoja, jotka on tehty liettualaisista Ūkio Bankasista ja Snoras-pankista. Viranomaiset ovat sulkeneet molemmat pankit.
 • Aineisto luovutettiin kansainväliselle toimittajajärjestö OCCRP:lle ja liettualaiselle verkkouutissivusto 15min.lt:lle.
 • Ylen MOT on Suomessa ainoa media, jolla on pääsy aineistoon.

Järjestelmän on luonut joukko venäläisiä liikemiehiä. Osa heistä kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Lue tästä juttu valtavan rahanpesujärjestelmän arkkitehdin kaksoiselämästä.

Pankkikonserni Nordean tileille vuodon paljastamasta rahaliikenteestä on päätynyt noin 700 miljoonaa euroa. Nordean asiakkaana on myös ollut satoja pöytälaatikkoyhtiöitä, joiden todellisia omistajia on lähes mahdoton selvittää.

Lain mukaan pankin on tunnettava asiakkaansa sekä selvitettävä epäilyttävien rahojen alkuperä.

Tietovuoto
Pääosin kahdesta liettualaisesta pankista peräisin oleva tietovuoto sisältää aineistoja satojen miljardien eurojen tilisiirroista. MOT on Suomessa ainoa media, jolla on pääsy aineistoon. Tietovuoto Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,Nordea,rahanpesu,veroparatiisit,tietovuoto,ville juutilainen

Mikä on pöytälaatikkoyhtiö? – Näin selvitys tehtiin

MOT löysi selvityksessään lähes 300 pöytälaatikkoyhtiötä, jotka ovat olleet Nordean asiakkaita.

MOT tarkasteli yhtiöiden taustoja seuraavilla perusteilla:

 • Onko yhtiöllä todellista liiketoimintaa ja esimerkiksi työntekijöitä?
 • Onko yhtiön hallinnossa käytetty bulvaaneja eli haamujohtajia?
 • Toimiiko yhtiö veroparatiisista käsin?
 • Toimiiko samasta osoitteesta käsin suuri joukko yhtiöitä?
 • Mistä lähteistä yhtiö saa rahoitusta ja liittyykö rahoitukseen epäselvyyksiä?
 • Liittyykö yhtiön toimintaan rikosepäilyitä tai ovatko viranomaiset puuttuneet yhtiön toimintaan muuten?

”Hälytyskellojen olisi pitänyt soida”

Suomen Nordean tileille rahoista on päätynyt yli 200 miljoonaa euroa.

Merkittävä osa tilisiirroista liittyy tuotteiden ja palveluiden ostoihin suomalaisilta ja muilta pohjoismaisilta yhtiöiltä.

Useimmiten rahat ovat tulleet johonkin veroparatiisiin kuten Brittiläisille Neitsytsaarille, Panamaan tai Belizeen rekisteröidyiltä yhtiöltä. Toiminnassa sekoittuu laillinen ja laiton raha, mikä on toiminnan tavoite. Laittomista lähteistä peräisin olevan rahan alkuperä halutaan häivyttää. Siksi aineistossa on tilisiirtoja sekä oikeaa liiketoimintaa harjoittaviin yhtiöihin että pöytälaatikkofirmoihin.

Pirjo Jukarainen
Rahanpesua tutkineen Pirjo Jukaraisen mielestä Nordea näyttää epäonnistuneen epäilyttävien asiakkaidensa valvonnassa. Pirjo Jukarainen Kuva: Yle MOT MOT,Pirjo Jukarainen

Rahanpesua tutkinut Pirjo Jukarainen pitää MOT:n hallussa olevaa aineistoa varsin poikkeuksellisena.

– Oho, aika hurjaa. Varmasti tässä on ollut useita sellaisia kohtia, jolloin olisi pitänyt hälytyskellojen soida, Jukarainen sanoo.

– Lain mukaan pankin pitää tuntea asiakkaansa, ymmärtää hänen toimintansa taustat sekä seurata toimintaa jatkuvasti. Ilmiselvästi tässä on epäonnistuttu. Riskiasiakkaiden kanssa ei pitäisi edes tehdä liiketoimia. Jos esimerkiksi ei kyetä varmuudella selvittämään tosiasiallisia edunsaajia, jotka ovat monimutkaisten yritysrakenteiden takana, niin sitten pitäisi lopettaa liiketoimet.

Jukarainen on tutkija Poliisiammattikorkeakoulussa sekä dosentti Tampereen yliopistossa. Hän on ollut laatimassa myös Poliisiammattikorkeakoulun tekemää rahanpesun riskiarviointiraporttia.

Satoja miljoonia euroja Suomeen

 • Uudessa vuodossa on tietoja noin 700 miljoonan euron tilisiirroista Nordeaan. Merkittävä osa rahoista on peräisin epäilyttävistä lähteistä.
 • Yli 200 miljoonaa rahoista on tullut Suomen Nordean tileille.
 • Nordean asiakkaana on toiminut lähes 300 pöytälaatikkoyhtiötä, joiden taustoihin liittyy epäselvyyksiä tai kyseenalaisia piirteitä.

Satoja pöytälaatikkoyhtiöitä Nordean asiakkaana

MOT:n selvitys paljastaa myös, että Nordean omien asiakkaiden joukossa on ollut satoja epämääräisiä pöytälaatikkoyhtiöitä.

Asiakkaiden joukossa on tunnettuja bulvaaneja eli haamujohtajia, veroparatiisiyhtiöitä sekä epäiltyyn rahanpesuun ja talousrikoksiin sotkeutuneita tahoja.

Nordean asiakkaina olleet yhtiöt ovat saaneet tuloa muilta veroparatiisi- ja pöytälaatikkoyhtiöiden verkoston yrityksiltä. Osan niistä toimintaan näyttää liittyvän viitteitä myös rahanpesusta.

Nordean asiakkaana on ollut useita haamujohtajia, joiden kanssa pankin tulisi välttää liiketoimien tekoa heidän taustansa takia. Bulvaanina on toiminut esimerkiksi Filippiineiltä kotoisin oleva kotirouva, joka on aiemmin yhdistetty laittomaan kansainväliseen asekauppaan.

Lue tästä linkistä juttu Nokian tekemistä erikoisista miljoonakaupoista.

Nordean asiakkaana on ollut myös tunnettu brittiläinen haamujohtajakaksikko. He ovat johtaneet eri puolilla maailmaa jopa 2 200 yhtiötä.

”Asiakkaita ei ole tunnistettu lain edellyttämällä tavalla”

Asiakirjojen ja tilisiirtojen perusteella epäilyttävä rahaliikenne Nordeassa on jatkunut useiden vuosien ajan, mikä herättää perustellun kysymyksen siitä, onko pankki laiminlyönyt velvollisuutensa?

Tietovuodosta ei käy ilmi, onko Nordea tehnyt asiakkaittensa liiketoimista ilmoituksia viranomaisille.

Rahanpesun asiantuntijan Pirjo Jukaraisen mielestä Nordea näyttää epäonnistuneen asiakkaidensa tunnistamisessa. MOT näytti Jukaraiselle rahansiirtoja.

– Näyttää siltä, että asiakkaita ei ole tunnistettu lain edellyttämällä tavalla. Tämän tapaiset asiat olisi helposti havaittavissa, jos niihin puututaan aktiivisesti, Jukarainen sanoo.

Haamujohtajien tunnistaminen ei ole erityisen hankalaa – heillä on esimerkiksi poikkeuksellisen paljon vastuuasemia yrityksiä ja yleensä näiden yhtiöiden toimintaan liittyy epäilyttäviä piirteitä tai jopa rikollista toimintaa.

Nordeaan tulleilla rahoilla yhteys Putinin lähipiiriin

Nordean asiakkaana on ollut myös yhtiö, jonka liiketoimet ja rahansiirrot liittyvät Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Nordean asiakkaana on ollut Turks & Caicos -saarten veroparatiisiin rekisteröity yhtiö. Sitä on johtanut serbialainen mies, joka on toiminut haamujohtajana kymmenissä yhtiöissä eri puolilla maailmaa.

Serbialaismiehen nimissä on tehty useiden kymmenien miljoonien eurojen arvosta kauppoja velkakirjoista. Asiakirjat viittaavat siihen, että sopimukset ovat tekaistuja ja rahasiirrot perusteettomia.

Velkakirjat on laskenut pääosin liikkeelle brittiläinen yhtiö. Osa sopimuksista on kirjattu aikana, jolloin brittiläinen yhtiö oli maan kaupparekisterin mukaan lopettanut jo toimintansa.

Brittiyhtiöstä ei löydy tietoja mistään julkisista rekistereistä ja näyttäisi, ettei sillä ole ollut oikeaa liiketoimintaa.

Kaupoissa panamalainen yhtiö teki lähes 30 miljoonan euron voitot. Saman panamalaisen yhtiön tiedetään siirtäneen miljoonia euroja Vladimir Putinin lapsuudenystävälle, sellisti Sergei Rolduginille.

Vladimir putin ja Sergei Roldugi
Vladimir Putinin lapsuudenystävä Sergei Roldugin on yksi pöytälaatikkoyhtiöiden kautta miljoonia euroja saaneista. Vladimir putin ja Sergei Roldugi Kuva: Ivan Sekretarev / EPA / POOL MOT,Sergei Roldugin,Vladimir Putin

Panamalaista yhtiötä on asiakirjojen mukaan johtanut armenialainen rakennustyömies. Toimittajajärjestö OCCRP:n toimittajalle mies kertoi, ettei hän tiedä mitään yhtiöstä tai sen tekemistä sopimuksista.

Magnitski-tapaus oli vain jäävuoren huippu

 • Tietovuodon aineiston perusteella Nordean asiakkaana on ollut myös 26 yhtiötä, jotka liittyvät niin sanottuun Magnitskin tapaukseen.
 • Venäläinen juristi ja kirjanpitäjä Sergei Magnitski paljasti vuonna 2008 Venäjän viranomaisten tekemän noin 230 miljoonan dollarin petoksen.
 • Petos toteutettiin järjestämällä satojen miljoonien eurojen aiheettomat veronpalaukset. Ne maksettiin yhtiölle, jonka viranomaiset olivat kaapanneet haltuunsa brittiläis-amerikkalaiselta sijoittajalta Bill Browderilta.
 • Myöhemmin kavallettuja rahoja siirrettiin pöytälaatikkoyhtiöiden kautta länsimaihin.

Tanskan viranomaiset tutkivat: Pestiinkö Nordean tilien kautta rahaa?

Nordean toiminta Tanskassa on jo viranomaisten syynissä. Viime marraskuussa Tanskan syyttäjävirasto kertoi aloittavansa tutkinnan, jossa selvitetään onko Nordea rikkonut rahanpesun estämistä koskevia sääntöjä.

Tanskan syyttäjän mukaan pankissa on ollut yli 300 tiliä, joiden läpi on kulkenut epäilyttäviä rahoja. Tilienhaltijoiden nimiä ei ole julkistettu, mutta todennäköisesti ne ovat ainakin osittain samoja tahoja jotka nousevat esiin MOT:n selvityksessä.

Nordea ei antanut MOT:lle haastattelua, vaan pankin viestintäosasto lähetti ainoastaan yleisluontoisen lausunnon. Pankin mukaan se rikkoisi lakia kommentoidessaan yksittäisten asiakkaiden asioita.

– Pankit ovat aikaisemmin saattaneet aliarvioida rahanpesutorjunnan vaikeudet. On tärkeää olla nöyrä näin monimutkaisen asian edessä. Olemme nyt eri tilanteessa kun muutama vuosi sitten. Yli 1500 henkilöä työskentelee nyt talousrikosten torjunnan parissa, Nordean viestinnän lähettämässä lausunnossa todetaan.


MOT: Nordea ja Kremlin pyykkärit
maanantaina 4.3.2019 Yle Areena klo 17 ja Yle TV1 klo 20.
Suuri tietovuoto paljastaa, että Nordean kautta on kulkenut satoja miljoonia euroja epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa.
MOT:n haltuunsa saamista asiakirjoista selviää, miten eurooppalaiset pankit kytkeytyvät valtavan venäläislähtöisen rahanpesukoneen toimintaan.

Aiheesta lisää myös A-studiossa maanantaina 4.3. Yle TV1 klo 21. Vieraina mm. Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull ja KRP:n rahanpesuyksikön johtaja Pekka Vasara.

Radio Suomen päivä: Mitä rahanpesun estämiseksi olisi tehtävissä?


Laajassa rahanpesua tutkineessa kansainvälisessä mediaryhmässä on ollut Suomesta mukana vain Yle. Selvinneistä rahanpesutiedoista kertoo toimittaja Minna Knus-Galan.

Artikkeliin lisätty linkki 11.6.: Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa Bill Browderin (varainhoitoyhtiö Hermitage Capital Management Ltd) lokakuussa 2018 tekemän tutkintapyynnön perusteella.

Kommentit