Hyppää pääsisältöön

Moottorisaha soi runonlaulajien mailla

Ilomantsin Karhufestivaali on luovuuden äänekäs juhla

Karhufestivaaleilla Ilomantsin rauhallinen kylänraitti täyttyy sahanpurusta ja uteliaasta väestä. Moottorisahojen pärinä raikaa ympäri vaaramaisemia, kun jännittävässä veistokilpailussa kisataan aikaa vastaan. Alaveteliläiselle Ulla Haglundille veistämisestä on tullut intohimo.

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Nainen pinkeissä kuulosuojaimissa kaivertaa puista pöllön muotoista veistosta
Nainen pinkeissä kuulosuojaimissa kaivertaa puista pöllön muotoista veistosta
Kuva: Yle / Eva Pursiainen
Ilomantsi,Karhufestivaali,puuveistokset,kuulonsuojaimet,Ulla Haglund

Kello on tasan kaksitoista ja ympärillä moottorisahat pärähtävät käyntiin, mutta Ulla Haglund tekee jotain aivan muuta. Kisa on ottanut jännittävän käänteen heti alkuunsa. Suunnitelmat menivät uusiksi.

Mietteliäs ilme kasvoillaan hän vilkuilee pölliään ja piirtelee sormellaan kuvioita tabletin pintaan.

Vieressä kuhmolaisen Esko Heikuran veistopisteellä sahanpuru jo pöllyää, kun Haglund harppoo ja kiertelee omaa parimetristä pölkkyään tehden nopeita merkkauksia mustalla spraymaalilla sen pintaan.

Mies kuulosuojaimet päässä ja moottorisaha kädessä maassa makaavan pöllin äärellä, aloittamassa sahaamista, taustalla parkkipaikka ja kauppa
Esko Heikura ja ensimmäiset viillot puun pintaan. Mies kuulosuojaimet päässä ja moottorisaha kädessä maassa makaavan pöllin äärellä, aloittamassa sahaamista, taustalla parkkipaikka ja kauppa Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,Karhufestivaali,moottorisahat,Esko Heikura
Etualalla puupölli, johon maalattu mustalla spraymaalilla kuvioita, taustalla nainen maalipurkki kädessä, katsoo pölliä
Ulla Haglund käyttää spraymaalia hahmottaakseen mittasuhteita. Etualalla puupölli, johon maalattu mustalla spraymaalilla kuvioita, taustalla nainen maalipurkki kädessä, katsoo pölliä Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,Karhufestivaali,Spraymaali

Edellisvuoden perusteella Haglund odotti saavansa isomman ja leveämmän puun työstettäväksi ja oli kaavaillut veistävänsä tänä vuonna kotkan.

– Koskaan ei tiedä millaisen puun saa, joten aina kannattaa olla mielessä suunnitelma B, hän kommentoi.

Sitten Haglund täyttää sahansa polttoainetankin ja vetäisee käynnistysnarusta. Nyt myös kilpailjan numero kaksi pisteellä ilma täyttyy tupruavasta purusta.

Koriste
Koriste koristeet

Puusta veistetty karhu jolla kyltti jossa teksti Tervetuloa, taustalla vihreään paitaan pukeutunut mies selin
Puusta veistetty karhu jolla kyltti jossa teksti Tervetuloa, taustalla vihreään paitaan pukeutunut mies selin
Kuva: Yle / Eva Pursiainen
Ilomantsi,Karhufestivaali,puuveistokset,egenland_ilomantsi

Elokuisena torstaina aurinko helottaa ja asfaltti polttaa itärajan tuntumassa. Ilomantsi on Suomen sekä manner-EU:n itäisin kunta ja meneillään on Suomen kesän itäisin kulttuurifestivaali eli Karhufestivaali.

Maaseudun Sivistysliiton järjestämää festivaalia vietetään vuonna 2018 viidettä kertaa. Tuttuun tapaan suurin ohjelmanumero on moottorisahaveistokilpailu.

Kaksikymmentäneljä osallistujaa kilvoittelee veistotaidoillaan ulkoilmassa keskustan parkkipaikoilla ja puistoissa. Aikaa on torstain puolestapäivästä perjantai-iltaan eli noin kahden päivän verran. Lisäksi lauantaina järjestetään erillinen pikaveistokilpailu.

Karhua on iät ja ajat kunnioitettu ja se kuuluu meidän luontoon olennaisesti.― Pertti Jaakonaho, Ilomantsi

Ilomantsin seudulla liikkuu paljon karhuja ja toisaalta alue on vanhastaan tunnettu runolaulukulttuuristaan, kiertelihän Elias Lönnrotkin täällä keräämässä aineksia Kalevalaan.

Kuten monet pohjoiset kansat, myös suomalaisten esi-isät palvoivat tärkeimpänä jumalanaan karhua, jota kutsutaan edelleen metsän kuninkaaksi. Ehkäpä juuri täällä siis sopii kontion lyödä kättä modernin moottorisahaveiston kanssa.

Karhufestivaali on houkutellut monien ilomantsilaisten tapaan Pertti Jaakonahon keskustaan seuraamaan veistokilpailua.

– Kun iso puupölli nostetaan pystyyn ja ruvetaan sahaamaan, niin ei tiedä mitä siitä syntyy. Kun täällä kiertelee kahden päivän aikana, voi pikkuhiljaa arvailla, että mikä on se lopputulema, ja se on joskus hyvinkin yllättävä.

Jaakonaho kertoo, että Ilomantsissakin on aikoinaan ollut paljon metsureita ja ihmiset ovat tottuneet käsittelemään moottorisahaa, mikä saattaa lisätä kiinnostusta kilpailua kohtaan.

– Se varmasti tuo entisiä muistoja mieleen. Ja miten ennen on katkottu vain pöllejä, mutta nyt voidaan ihmetellä, miten sahalla saadaan niin hienoja taideteoksia aikaan.

Harmaatukkainen, silmälasipäinen mies sinisessä t-paidassa.
Pertti Jaakonahosta on kiinnostavaa, että yleisö voi seurata veistäjien työtä alusta loppuun ja keskustella tekijöiden kanssa. Harmaatukkainen, silmälasipäinen mies sinisessä t-paidassa. Kuva: Eva Pursiainen / Yle henkilökuvat,Egenland
Nuoripari, naisella rintarepussa vauva aurinkolasit päässä
– Tosi mielenkiintoista seurata, hienoa jälkeä tekevät! Minja ja Eero Pesonen ovat kotoisin Ilomantsista ja ovat lomalla kotiseudulla. Repussa mukana Lilja Pesonen. Nuoripari, naisella rintarepussa vauva aurinkolasit päässä Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,Karhufestivaali,Lilja Pesonen
Nainen pyörällä katsoo miestä joka veistää kulmahiomakoneella karhun mallista puuveistosta.
Veistopaikkojen ympärillä on jatkuva hyörinä. Nainen pyörällä katsoo miestä joka veistää kulmahiomakoneella karhun mallista puuveistosta. Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,Karhufestivaali,egenland_ilomantsi
Mies selin kameraan sahaamassa puuveistosta moottorisahalla kuulosuojaimet päässä puistossa. Mies kävelemässä polkupyörän kanssa kuulosuojaimet päässä.
Kuulosuojaimet ovat näiden festivaalien tärkein asuste. Mies selin kameraan sahaamassa puuveistosta moottorisahalla kuulosuojaimet päässä puistossa. Mies kävelemässä polkupyörän kanssa kuulosuojaimet päässä. Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,Karhufestivaali,puuveistokset,polkupyörät,kuulonsuojaimet,egenland_ilomantsi
Olen ihaillut miten luontevia nämä veistäjät ovat olleet yleisön kanssa, kun tässä koko ajan tarkkaillaan ja keskeytetään.― Minna Haveri, tuomariston jäsen

– Tämä on kansan taidetta kansalle, kommentoi festivaalin veistokilpailua moottorisahaveistokilpailun tuomariston jäsen Minna Haveri.

– Tässä kaikki tehdään paikan päällä ja yleisö seuraa. Meidän veistäjät ovat luontevasti asettuneet festivaalimoodiin, hän sanoo.

Kuusihenkinen tuomaristo koostuu eri tavoin puunveistoa ja taidetta tuntevista asiantuntijoista, Haveri kuvailee. Hän itse on ITE-taiteesta väitellyt taiteen tohtori ja työskentelee vuoden 2018 festivaalien aikaan Maaseudun sivistysliitossa hankekoordinaattorina.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

ITE on Suomessa käytetty nykykansantaidetta kuvaava termi, joka on lyhenne sanoista itse tehty elämä.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Tuomarit arvioivat taiteellisia ansioita ja teknistä toteutusta, Haverin mukaan esimerkiksi sitä, kuinka innovatiivisesti osallistuja tulkitsee tehtävänantoa eli teemaa “Villi luonto” ja kuinka tarkkaan hän käyttää hyväkseen koko veistettäväksi annetun pölkyn.

Haverin mukaan kansantaide nousee aina kulttuurista ja tutuista elinkeinoista. Karhunveistoa tiedetään esiintyvän seuduilla, joilla liikkuu karhuja ja on ollut metsäelinkeinoa. Suomen lisäksi karhuja veistetään perinteisesti esimerkiksi Venäjällä, Virossa, Kanadassa ja Italiassa.

Moottorisahaveistokilpailussakin on ollut useana vuonna kansainvälisiä osallistujia, ja nyt vuonna 2018 mukana on yksi osanottaja Pietarista ja kaksi Virosta.

Rastapäinen nainen ottaa valokuvaa karhun mallisesta puuveistoksesta
Minna Haveri ottaa kuvaa Leevi Halosen teoksesta. Rastapäinen nainen ottaa valokuvaa karhun mallisesta puuveistoksesta Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,Karhufestivaali,puuveistokset,Minna Haveri
Moottorisahaveistokilpailun osallistuja katsoo teostaan, ympärillä tuomareita
Tuomaristo jututtaa Karl Jõumeesta, joka on matkannut Ilomantsiin Viron Pärnumaalta. Moottorisahaveistokilpailun osallistuja katsoo teostaan, ympärillä tuomareita Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,moottorisahat,puuveistokset,Karhufestivaali,Karl Jõumees
Mies ottaa kuvaa moottorisahakilpailun osallistujasta, tämä poseeraa naisen kanssa kuvassa
Sahausurakka on ohi ja Ulla Haglund ehtii kuvaan. Mies ottaa kuvaa moottorisahakilpailun osallistujasta, tämä poseeraa naisen kanssa kuvassa Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,Karhufestivaali,puuveistokset,egenland_ilomantsi
Tunsin, miten sormet syyhysivät. Halusin mennä kotiin ja vetäistä sahan käyntiin!― Ulla Haglund

Ulla Haglund muistaa tarkalleen, miten kipinä moottorisahalla taiturointiin syttyi, kun hän oli seuraamassa Suomenmestaruuskilpailua vuonna 2015.

Puu oli materiaalina alaveteliläiselle Haglundille tuttu, sillä hän oli rakentanut huonekaluja ja myös opettanut puutöitä Pohjanmaalla. Moottorisaha oli kuitenkin työvälineenä uusi ja viehätti nopeudellaan. Hän hakeutui heti kurssille ja jo samana veistokilpailu toi hänet Suomen toiselle laidalle Ilomantsiin.

Nyt vuonna 2018 perjantai-iltana kahden päivän intensiivinen urakka on ohi. Sen verran tiukkaa teki, ettei jäänyt aikaa ruoka- tai kahvitauoille, Haglund toteaa ja nauraa:

– Annoin mennä vaan! En halunnut ottaa riskiä, että työ jäisi kesken.

Omaa sijoitustaan Haglund ei uskalla arvailla.

– Ainahan sitä toivoo, että joku palkinto tulee, kun on antanut kaikkensa.

Koriste
Koriste koristeet

Lauantaiaamuna Ilomantsin keskustassa havahtuu – hiljaisuuteen. Kahden edeltävän päivän aikana on tottunut kulkemaan kuulosuojaimet päässä. Nyt moottorisahojen melu on poissa.

Veistourakasta muistuttaa sahanpuru, joka on keräytynyt nurmikon laitoihin ja tuoksuu ilmassa.

Valmiit teokset odottavat paikoillaan tulosten julkistusta. Uteliasta yleisöä kiertelee veistopaikoilla aamusta asti.

Mies ottaa kuvaa pienestä lapsesta, joka on veneen mallisessa puuveistoksessa
Pieni matkustaja on päässyt Timo Nevalaisen Kalassa-veistoksen kyytiin. Mies ottaa kuvaa pienestä lapsesta, joka on veneen mallisessa puuveistoksessa Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,Karhufestivaali,puuveistokset,egenland_ilomantsi
Tanssiva pari torilla
Tunnelmaa Ilomantsin torilla Tanssiva pari torilla Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ilomantsi,Karhufestivaali,egenland_ilomantsi

– Tässä on ollut sekä todella yllättäviä että perinteisempiä tulkintoja, tuomariston Haveri toteaa ja kehuu, miten paljon kilpailijat ovat saaneet irti tehtävänannosta.

Lopulta tuomaristoa viehättää eniten pietarilaisen Pavel Muntievin teos, jota kuvataan “karhunveiston digiloikaksi”. Muntievin työssä karhu ärjyy älypuhelimen ruudulla.

Ulla Haglundin “Metsän laki” ei yletä palkintosijoille tällä kertaa. Hänen pikakisassa veistämänsä huuhkaja valitaan kuitenkin mukaan järjestäjän eli Maaseudun Sivistysliiton veistoskokoelmaan.

Haglund on kaikesta huolimatta hyväntuulinen.

Tummatukkainen nainen lähikuvassa, hiuksissa sahanpurua
Ulla Haglundille moottorisahaveistosta on tullut intohimo. Tummatukkainen nainen lähikuvassa, hiuksissa sahanpurua Kuva: Yle / Eva Pursiainen Karhufestivaali,sahajauho,Ulla Haglund
Viimeisen kolmen vuoden aikana elämäni on muuttunut aika radikaalisti.― Ulla Haglund

– Moottorisaha on vienyt minut erilaisiin tapahtumiin ja kilpailuihin. Olen saanut sahaamisen, näiden kilpailuiden ja ihmisten kautta kautta paljon uusia ystäviä, kuin uuden perheen, hän kertoo.

– Tämä on niin valtavan hauskaa!

Koriste
Koriste koristeet

Kaikki valmiit työt Karhufestivaalien Facebook-sivujen albumissa.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Kuudennet Karhufestivaalit Ilomantsissa 15.–17.8.2019

Suomen kartta johon merkitty Ilomantsin paikkakunta
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Suomen kartta johon merkitty Ilomantsin paikkakunta Ilomantsi,kartat,egenland_ilomantsi

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!

EDIT 31.5.2019: Lisätty sisältöä ja muokattu otsikkoa.
EDIT 13.8. Lisätty sisältöä, kuvia ja tekstiä ja muokattu otsikkoa.