Hyppää pääsisältöön

Kaksoiselämää viettänyt miljardööri loi valtavan salaisen rahan verkoston – liikemies on tukenut prinssi Charlesin hyväntekeväisyyttä

Kuvituskuva Vardanianista ja kremlin torneista
Kuvituskuva Vardanianista ja kremlin torneista Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Ruben Vardanyan,kreml,Jyri Hänninen

Salattujen pöytälaatikkoyhtiöiden järjestelmää oli luomassa hyvämaineinen venäläinen oligarkki Ruben Vardanian, joka on Nordean suurasiakas. Tietovuoto paljastaa ensimmäisen kerran yksityiskohtaisesti, kuinka Venäjän valtaeliitti piilotti ja siirsi valtavia rahavirtoja, joiden alkuperään liittyy myös rikoksia.

Valtava uusi tietovuoto paljastaa, kuinka hyväntekeväisyydestä tunnettu venäläinen miljardööri Ruben Vardanian oli luomassa salattua pöytälaatikkoyhtiöiden verkostoa.

Sen välityksellä rikkaat venäläiset liikemiehet siirsivät länsimaihin useita miljardeja euroja. Varojen alkuperään liittyy MOT:n ja kansainvälisen tutkivien toimittajien verkoston OCCRP:n tutkimusten mukaan myös rikollista toimintaa.

Verkostossa pyörineitä varoja on päätynyt esimerkiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirille sekä Britannian prinssin Charlesin hyväntekeväisyyskohteisiin.

En ole enkeli. Venäjällä joko teet vallankumousta, lähdet maasta tai teet yhteistyötä. Minä teen yhteistyötä.― Ruben Vardanian

Pöytälaatikkoyhtiön perustamisesta ja johtamisesta vastasi venäläisten investointipankki Troika Dialogin työntekijät. Vuodesta 2011 lähtien Troika Dialog on ollut osa Venäjän suurinta pankkia Sperbankia.

Vardanian myöntää, että hänen johtamansa pankki ei kysellyt asiakkaittensa rahojen alkuperää.

– En ole enkeli. Venäjällä joko teet vallankumousta, lähdet maasta tai teet yhteistyötä. Minä teen yhteistyötä, Vardanian sanoi kansainvälisen toimittajaverkoston OCCRP:n haastattelussa.

Dmitri Medvedev ja Ruben Vardanian
Liikemies Ruben Vardanian on perustanut Skolkovon teknologiakeskuksen. Sitä ylläpitävän säätiön puheenjohtajana toimii Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev. Dmitri Medvedev ja Ruben Vardanian Kuva: Dmitry Astakhov / EPA / POOL MOT,Ruben Vardanyan,Dmitri Medvedev,Jyri Hänninen

Vuoto paljastaa rahanpesukoneiston toiminnan

  • Uusi tietovuoto on monella tapaa poikkeuksellinen. Se paljastaa yksityiskohtaisesti järjestelyn, jonka avulla on pesty rikollista alkuperää olevaa rahaa ja häivytetty sen alkuperää.
  • Troika Dialogia koskevat tiedot ovat osa laajaa tietovuotoa, joka sisältää tietoja yhteensä satojen miljardien eurojen tilisiirroista.

Prinssin hyväntekeväisyyskohteisiin rahaa veroparatiisista

Tietovuoto osoittaa, että salaisen yritysverkoston rahoja on päätynyt myös Britannian prinssin Charlesin hyväntekeväisyyskohteisiin.

Vuotoa tutkineen brittilehti Guardianin mukaan Charlesin hyväntekeväisyysjärjestö sai vuosina 2009–2011 lähes 200 000 euroa Brittiläisten Neitsytsaarien veroparatiisiin rekisteröidystä yhtiöstä.

Prinssi Charlesin hyväntekeväisyystyötä tukeneen yhtiön läpi on virrannut kymmeniä miljardeja euroja, MOT:n hallussa olevat tilitiedot osoittavat.

Rahoja on käytetty 1750-luvulla rakennetun maalaiskartanon eli niin sanotun Dumfries Housen restaurointiin Skotlannissa. Prinssi Charles on tunnettu rakkaudestaan vanhaan arkkitehtuuriin.

Prinssi Charlesin edustaja kertoi Guardianille, ettei prinssi tiennyt rahojen tarkasta alkuperästä.

Ruben Vardanian ja Prinssi Charles kättelevät. Kuvakaappaus Vardanian kotisivuilta.
Venäläinen oligarkki Ruben Vardanian on lahjoittanut rahaa Prinssi Charlesin hyväntekeväisyyskohteeseen. Ruben Vardanian ja Prinssi Charles kättelevät. Kuvakaappaus Vardanian kotisivuilta. Kuva: kuvakaappaus sivustolta: rubenvardanyan.info/en/projects/dumfries-house-and-scholae-mundi MOT,Ruben Vardanyan,Walesin prinssi Charles

Putinin lapsuudenystävälle kymmeniä miljoonia euroja

Yksi salaisesta pöytälaatikkoyhtiöistä hyötyneistä on Venäjän presidentin Vladimir Putinin lapsuudenystävä ja muusikko Sergei Roldugin.

Roldugin on Putinin lapsen kummi ja hän esitteli aikanaan Putinille aikanaan myös tämän nyt jo entisen vaimon, Ljudmilan.

Vuodosta löytyvien asiakirjojen mukaan pöytälaatikkoyhtiöistä siirrettiin yli 60 miljoonaa euroa Rolduginille. Jo vuonna 2016 toisessa suuressa tietovuodossa eli Panaman papereissa saatiin tietoja Rolduginin salatusta omaisuudesta.

Verkostoon kuuluneiden yhtiöiden todellisia omistajia on useimmissa tapauksissa lähes mahdoton selvittää, koska niissä on käytetty hyväksi esimerkiksi haamuomistajia tai omistusten ketjutuksia useiden veroparatiisien välillä.

Sergei Roldugin ei vastannut toimittajaverkosto OCCRP:n haastattelupyyntöihin.

Sergei Roldugin
Venäjän presidentin ystävä, muusikko Sergei Roldugin on saanut miljoonia euroja rahaa vuodon paljastamasta pöytälaatikkoyhtiöiden verkostosta. Sergei Roldugin Kuva: Sergei Chirikov / EPA MOT,Sergei Roldugin

Nordealta satojen miljoonien eurojen lainat

Viime vuosina Ruben Vardanian on ollut merkittävä kiinteistösijoittaja Venäjällä.

Hänen yhtiökumppaninsa kanssa omistama RD Group on toteuttanut suuria kiinteistöhankkeita etenkin Moskovassa.

Vardanianin merkittävä rahoittaja on pohjoismainen pankkikonserni Nordea. Pankki on myöntänyt Vardanianin yhtiöille lainoja vähintään 475 miljoonaa dollaria eli noin 420 miljoonaa euroa.

Nordea on myöntänyt lainat Vardanianin yhtiöille, jotka on rekisteröity veroparatiiseihin kuten Kyprokselle sekä Brittiläisille Neitsytsaarille.

MOT:n hallussa olevien pankkitilitietojen mukaan Vardanianin veroparatiisiyhtiöt ovat siirtäneet Nordean tilien kautta jopa satoja miljoonia euroja toisille veroparatiisiyhtiöille.

Pankkisalaisuuden takia Nordea ei voi kommentoida Vardanianin lainoja tai asiakkuuteen liittyviä asioita.

Vuoto paljastaa valtavan hämärän rahaliikenteen verkoston

  • Troikan rahanpesulaksi nimetty vuoto sisältää tietoja satojen miljardien eurojen tilisiirroista.
  • Tilisiirtojen lisäksi vuodossa on muun muassa yritysten asiakirjoja sekä sähköposteja. Aineisto on vuosilta 2005–2017.
  • Vuodon keskeinen aineisto koskee tilisiirtoja, jotka on tehty liettualaisista Ūkio Bankasista ja Snoras-pankista. Viranomaiset ovat sulkeneet molemmat pankit.
  • Aineisto luovutettiin kansainväliselle toimittajajärjestö OCCRP:lle ja liettualaiselle verkkouutissivusto 15min.lt:lle.
  • Ylen MOT on Suomessa ainoa media, jolla on pääsy aineistoon.

Artikkelia muokattu klo 17.55 – lisätty linkki OCCRP:n juttuun.


MOT: Nordea ja Kremlin pyykkärit
maanantaina 4.3.2019 Yle Areena klo 17 ja Yle TV1 klo 20.
Suuri tietovuoto paljastaa, että Nordean kautta on kulkenut satoja miljoonia euroja epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa.
MOT:n haltuunsa saamista asiakirjoista selviää, miten eurooppalaiset pankit kytkeytyvät valtavan venäläislähtöisen rahanpesukoneen toimintaan.

Aiheesta lisää myös A-studiossa maanantaina 4.3. Yle TV1 klo 21. Vieraina mm. Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull ja KRP:n rahanpesuyksikön johtaja Pekka Vasara.

Radio Suomen päivä: Mitä rahanpesun estämiseksi olisi tehtävissä?


Laajassa rahanpesua tutkineessa kansainvälisessä mediaryhmässä on ollut Suomesta mukana vain Yle. Selvinneistä rahanpesutiedoista kertoo toimittaja Minna Knus-Galan.

Kommentit