Hyppää pääsisältöön

Narisevia lautalattioita ja sisustusunelmia

Loviisan Wanhat Talot on suosittu kurkistelutapahtuma puutalofaneille

Wahlströmin kolmilapsinen perhe kutsuu ihmiset kylään aina kerran vuodessa keltaiseen puutaloonsa. Paikat on siivottu ja kaikki laitettu viimeisen päälle – mutta saunaan ei kannata katsoa.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen ornamentti.
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen ornamentti.

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

Ihmiset seisoskelevat terassilla, pukevat siniset suojatossut jalkaansa ja astelevat sisään. Loviisassa, Puutarhakadun varrella, on vanha keltainen puutalo, jonka ovi on auki.

Sisällä syntyy jonoa, kun vieraat kävelevät läpi huoneiden, ottavat kuvia ja ihastelevat sisustuksen yksityiskohtia.

Talon asukkaat, Wahlströmin perhe, ovat ulkona. Pojat Zacharias ja Espen myyvät mehua, Kristian juttelee vieraiden kanssa ja Rebecca myy vaatteita kirpputorilla pihan perällä. Nuorimmainen nukkuu lastenvaunuissa päiväunia.

Villa Lilla Gula on kuin suoraan sisustuslehdestä, kaikki mietittyä ja kauniisti paikoillaan. Wahlströmit kertovat, että kolmen lapsen kanssa arkea eläessä koti näyttää hyvin erilaiselta.

– Kun Loviisan Wanhojen Talojen viikonloppu lähestyy, niin tiedämme, että nyt on aika siivota ja täyttää sauna kaikella ylimääräisellä roinalla, Kristian toteaa.

– Moni kysyy meiltä, että asuuko täällä oikeasti joku, ja me vastaamme että ‘joo, mutta älä vaan mene saunaan’, nauraa Rebecca.

Mies ja nainen istuvat puutarhassa, taustalla näkyy keltaista puutaloa.
Kristian ja Rebecca Wahlström. Mies ja nainen istuvat puutarhassa, taustalla näkyy keltaista puutaloa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,perheet,Egenland,Loviisa,sisustus,Loviisan Wanhat Talot,egenland_loviisanwanhattalot

Ihmisiä vanhan keltaisen puutalon terassilla.
Villa Lilla Gulan pihalla riittää vilinää Wanhojen Talojen aikaan. Ihmisiä vanhan keltaisen puutalon terassilla. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,omenapuut,egenland_loviisanwanhattalot

Kaksi vaaleatukkaista poikaa istuu pöydän takana puutarhassa.
Zacharias ja Espen toimivat mehumyyjinä. Kaksi vaaleatukkaista poikaa istuu pöydän takana puutarhassa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,pojat (ikäryhmät),egenland_loviisanwanhattalot

Kirpputoripöytiä ja -rekkejä sekä ihmisiä pihalla.
Rebecca huolehtii kirpputoripöydistä. Kirpputoripöytiä ja -rekkejä sekä ihmisiä pihalla. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,perheet,Egenland,Loviisa,sisustus,kirpputorit,egenland_loviisanwanhattalot

Kun Rebecca ja Kristian Wahlström kuulivat, että tämä keltainen puutalo Loviisassa tuli myyntiin, oli päätös nopea. Toista lastaan odottava pariskunta muutti syksyllä 2012 isosta uudesta asunnosta pieneen vanhaan puutaloon.

– Kyllä sukulaiset ja ystävät pitivät meitä vähän hulluina, mutta olimme jo kauan haaveilleet vanhasta talosta, Rebecca muistelee.

Ostopäätöstä helpotti, että talo oli ennestään tuttu ja kokonaan remontoitu. Wahlströmit myös suunnittelivat alusta alkaen laajentavansa taloa, jotta koko perhe mahtuisi siihen mukavasti.

Kun lähistön asukkaat tutustuivat keltaisen huvilan uusiin asukkaisiin, heitä pyydettiin pian mukaan vuosi vuodelta laajentuneeseen Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan.

Remontoimisesta ja sisustamisesta kiinnostunutta pariskuntaa ei tarvinnut kauan houkutella:

– On tosi kiva tavata erilaisia ihmisiä ja kuulla heidän mielipiteitään. Ihmiset ovat tosi ystävällisiä ja kiitollisia siitä, että päästämme heidät kotiimme, Rebecca kertoo.

– Ja kiinnostuneita. Joku vieras kysyy tapetin nimeä, ja toinen millä maalilla olemme maalanneet lattian, jatkaa Kristian.

– Usein kävijät huomaavat myös asioita, joihin me itse emme ole niinkään kiinnittäneet huomiota. On hauskaa nähdä oma kotinsa ikään kuin toisten silmin.

Valokuva vanhasta keltaisesta puutalosta, jonka portailla istuu lapsi.
Talo ennen laajennusta. Valokuva vanhasta keltaisesta puutalosta, jonka portailla istuu lapsi. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,valokuvat,egenland_loviisanwanhattalot

Ett rums interiör.
Ett rums interiör. Kuva: Yle/Kaisa Kumpula

Olohuone, jossa harmaa kulmasohva. Seinällä peili, josta heijastuu ikkuna.
Olohuone, jossa harmaa kulmasohva. Seinällä peili, josta heijastuu ikkuna. Kuva: Yle / Magnus Wikström Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,olohuoneet,egenland_loviisanwanhattalot

Kolme naista keittiössä, kaksi ottaa kuvia kännyköillään sisustuksesta.
Kolme naista keittiössä, kaksi ottaa kuvia kännyköillään sisustuksesta. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,perheet,Egenland,Loviisa,sisustus,valokuvaus,keittiöt,egenland_loviisanwanhattalot

Pöydällä leikkuuveitsiä vanhoista kirjoista tehdyssä veitsitelineessä, muita keittiövälineitä ja yrttejä ruukuissa.
Pöydällä leikkuuveitsiä vanhoista kirjoista tehdyssä veitsitelineessä, muita keittiövälineitä ja yrttejä ruukuissa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,keittiöt,egenland_loviisanwanhattalot

Vanha vaalea kakluuni, valaisin ja sukset, joista on tehty tikkaat.
Vanha vaalea kakluuni, valaisin ja sukset, joista on tehty tikkaat. Kuva: Yle / Magnus Wikström Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,egenland_loviisanwanhattalot

Valkoisissa kehyksissä mustavalkoinen hääkuva, jossa nainen ja mies suutelevat puiden alla.
Valkoisissa kehyksissä mustavalkoinen hääkuva, jossa nainen ja mies suutelevat puiden alla. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,perheet,Egenland,Loviisa,sisustus,hääkuvat,egenland_loviisanwanhattalot

Ilmapallot karkaavat siniselle taivaalle, lettipäinen tyttö soittaa viulua kadun varressa. Ihmisiä virtaa tasaiseen tahtiin puutalojen välissä hiekkateitä pitkin. Pastelliset puutalot kutsuvat kurkistamaan sisälle.

Esiteltävät kohteet on merkitty keltaisin kyltein. Välillä voi pysähtyä tutkimaan kirpputoripöytiä tai näytteilleasettajien kojuja ja istahtaa pop-up -kahviloihin.

Loviisan Wanhojen Talojen vuoden 2018 projektipäällikkö Ann-Britt Felin-Aalto touhuaa infopisteellä ja kertoo tapahtuman alkuajoista.

– Jo ensimmäisenä vuonna 2005 suosio yllätti meidät, ja nykyään viikonlopun aikana täällä vierailee noin 15 000 - 17 000 ihmistä.

Loviisan Wanhat talot oli ensimmäinen tämän tyyppinen tapahtuma Suomessa, nyt samanlaisia järjestetään muuallakin.

Felin-Aalto kertoo, että tapahtuma on houkutellut myös uusia asukkaita muuttamaan paikkakunnalle ja hankkimaan oman puutalonsa.

– Tiedämme, että ainakin viisi-kuusi perhettä ovat vierailunsa perusteella päättäneet, että he haluavat muuttaa tänne asumaan.

– Tämä on myös yhdistänyt loviisalaisia ja tehnyt heidät ylpeiksi kotikaupungistaan, toteaa Felin-Aalto.

Nainen seisoo puutalojen reunustamalla tiellä hymyillen.
Ann-Britt Felin-Aalto kotikaupungissaan. Nainen seisoo puutalojen reunustamalla tiellä hymyillen. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,Ann-Britt Felin-Aalto

Kirpputoripöytiä, myyjiä ja ohikävelijöitä kadulla, vihreän puutalon edustalla
Kadut muuttuvat kirppiksiksi. Kirpputoripöytiä, myyjiä ja ohikävelijöitä kadulla, vihreän puutalon edustalla Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,kirpputorit,egenland_loviisanwanhattalot

Mies ja nainen ovat menossa puutalon portista sisälle.
Vierailukohteet on merkitty keltaisin kyltein Mies ja nainen ovat menossa puutalon portista sisälle. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,egenland_loviisanwanhattalot

Pieni ulkoilma-kahvila keltaisen puutalon edustalla.
Pieni ulkoilma-kahvila keltaisen puutalon edustalla. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,kahvilat,egenland_loviisanwanhattalot

Keltaisen puutalon seinässä liikennemerkki, kadulla pöytiä, tuoleja ja ihmisiä.
Keltaisen puutalon seinässä liikennemerkki, kadulla pöytiä, tuoleja ja ihmisiä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Loviisan Wanhat Talot,puutalo,korjausrakentaminen,Kodin remontointi,Egenland,Loviisa,sisustus,egenland_loviisanwanhattalot

Vaikka kävijöitä on viikonlopun aikana paljon, tunnelma Loviisassa on leppoisa. Ihmiset kulkevat omia reittejään ja kotien asukkailla on aikaa jutella vieraiden kanssa ja vastata kysymyksiin.

Osa kävijöistä tulevat myös uudelleen, kuten Patricia ja Olli Wirman, jotka asuvat Espanjassa ja vierailevat Suomessa kesäisin. Sisustusarkkitehti Patricia on paikalla toista kertaa.

– Tämä on todella harvinainen tapahtuma. Ihmiset avaavat kotinsa, voit kurkistaa niihin sisälle ja nähdä millaisia ratkaisuja he ovat tehneet. Yleensä koteja esitellään vain lehdissä. En ole nähnyt tällaista missään muualla, hän hämmästelee loviisalaisten avoimuutta.

– Rakastan antiikkia ja koteja, joten tämä on minulle täydellinen yhdistelmä.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Tänä viikonloppuna Wahlströmien pieni keltainen puutalo on avattu vieraille, mutta viikonlopun jälkeen arki asettuu talossa taas tuttuun uomaansa ja lattialla pyörii taas lasten leluja ja parittomia sukkia.

– Eräs pariskunta Espoosta ehdotti meille Wanhojen Talojen aikana, että vaihdettaisiin asuntoja, Rebecca naurahtaa.

– Emme tarttuneet tarjoukseen, viihdymme kodissamme ja Loviisassa.

Suomen kartta, jossa merkitty pallolla Loviisa.
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Suomen kartta, jossa merkitty pallolla Loviisa. Kuva: Yle kartat,Loviisa,egenland_loviisa

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!

EDIT 21.8.2019: Muutettu otsikkoa, lisätty sisältöä.