Hyppää pääsisältöön

Mikael Gabriel on suunsoittaja ja nettitrolli, joka haluaa kantaa huolta ihmisten hyvinvoinnista – voiko provosoivaa artistia ottaa vakavasti?

Rap-artisti Mikael Gabriel katsoo kameraan pinkkimustaa taustaa vasten.
Tauolle jäävä Mikael Gabriel haluaa olla äänitorvi niille, joiden ääntä ei kuulla. Rap-artisti Mikael Gabriel katsoo kameraan pinkkimustaa taustaa vasten. Kuva: Oskari Joutsen / YleX Mikael Gabriel

Mikael Gabriel tiedostaa, että hänen olisi hyvä harkita sanomisiaan kahdesti ennen kuin avaa suunsa. Hän haluaa herättää keskustelua ja on tyytyväinen, jos sitä syntyy.

Mikael Gabriel ei ole tuppisuu. Hän harvoin pysyy hiljaa, jos kokee itse tai näkee ympärillään mielestään vääryyttä.

Se on oikeastaan aika harvinainen piirre kotimaisessa artistissa.

Mielipiteidensä kanssa hän on kuitenkin kysymysmerkki ja arvaamaton tuuliviiri. Aina räppäri ei tiedä itsekään, mitä mieltä hän on. Näin Mikael Gabriel kertoo Alasti-elämäkertansa esipuhessa. Sen huomaa myös käytännössä, sillä hän voi vaihtaa mielipidettään päivien mukana.

Viime vuosien aikana hän on purkanut mieltään painavia asioita useaan otteeseen julkisuudessa ja omilla sosiaalisen median tileillään.

Yhtenä päivänä hän saattaa jakaa #staywoke-saatteella videon, joissa nostetaan esille esimerkiksi eläintuotannon epäkohtia. Toisena päivänä hän twiittaa Tuomas Enbuskelle: “Ime Hjalliksen stagaa nilkki.” Myöhemmin hän heittäytyy jälleen tiedostavaksi suosittelemalla lukemaan Linda Liukkaan kolumnin siitä, miten ihmisen puheissa vähätellyt “teinitytöt” ovat todellisuudessa tulevaisuuden tekijöitä.

Mikael Gabriel siis tunnetaan siitä, miten hän ailahtelee sosiaalisessa mediassa ja laukoo suustaan vähän mitä sattuu. Hänessä on nettitrollin piirteitä, mutta tunnistaako hän sen puolen itsessään?

– Ehdottomasti. Jos haluan aiheuttaa keskustelua, niin totta kai tuon sen esille sillä tavalla, että se herättää ihmisissä tunteita eikä ainoastaan mene ohi feedissä. Että se aiheuttaa keskustelua. Eikö se ole trollaamisen idea?

Elämäkerrassa kerrotaan, kun viime lokakuussa JHL, eli Julkisten ja hyvinvointialojen liitto, aloitti lakon, räppäri twiittasi: ”Mikä vittu teitä lakkolaisia vaivaa?” Somekeskusteluun hän liitti mukaan poliitikkoja ja lopuksi verhosi kommenttinsa sarkasmiksi.

Mikael Gabriel sanoo, ettei hänen tarkoituksensa ole hyökätä ketään vastaan. Sen sijaan kärkkäillä kirjoituksillaan hän haluaa herättää keskustelun. Jos artisti sen vuoksi ymmärretään väärin, hän sanoo olevansa “valmis ottamaan luodin vastaan”.

– Asioita pitäisi miettiä kaksi kertaa ennen kuin ne sanoo, mutten minä ole täydellinen ihminen, joka kelaa kaikki asiat oikein. Kun ampuu, välillä tulee ylilyöntejä eikä osu maaliin. Sitten pitää pyytää anteeksi ja seisoa asioiden takana.

Artisti Mikael Gabriel istuu sohvalla, nojaa polviinsa ja katsoo suoraan kameraan.
"Kun palkintogaala alkoi, sanoin managerilleni Pepille, että 'jos ne uskaltaa minulle antaa palkinnon käteen, niin annan täyslaidallisen'", Mikael Gabriel sanoo Emma-gaalan kiitospuheestaan. Artisti Mikael Gabriel istuu sohvalla, nojaa polviinsa ja katsoo suoraan kameraan. Kuva: Oskari Joutsen / YleX Mikael Gabriel

Nettitrolli tietää, mistä narusta vetämällä yleisöstä irtoaa reaktio ja mitä kirjainta näppäimistöllä painamalla saa huomiota. Muiden närkästyttämisestä saa mystistä tyydytystä, mutta hedelmällisen keskustelua siitä ei aina synny, vaikka niin toivoisikin.

Suorat sanat Emma-gaalassa

On sääli, jos ihmisten mielikuva Mikael Gabrielista on vain trolli ja riitapukari. Hänellä on myös oikeaa sanottavaa, joka helposti peittyy provosoinnin alle.

Viimeisimpänä hänen ajatuksensa ovat olleet esillä Emma-gaalan yhteydessä, kun artistin kiitospuhe oli illan väriläiskä.

Puheessaan räppäri vetosi siihen, miten vallan pitäisi olla nuorilla, eivätkä “50-vuotiaat johtajasedät” saisi päättää siitä, millainen musiikki ansaitsee soittoa. Jälkikäteen Twitterissä artisti selvensi puhettaan. Hän sanoi kritiikin kohdistuneen radiosoitosta päättäviin musiikkialan portinvartijoihin.

Puheenvuoro oli ilmeinen kuitti Nelonen Median valta-asemaa kohtaan suomalaisella musiikkikentällä. Kaksi vuotta sitten Mikael Gabriel päätyi Nelosen radiokanavien boikottiin, kun hän siirtyi tuomariksi kilpailevan MTV3-kanavan X Factor -ohjelmaan.

– Kun palkintogaala alkoi, sanoin managerilleni Pepille, että 'jos ne uskaltaa minulle antaa palkinnon käteen, niin annan täyslaidallisen'.

Nyt hän on sitä mieltä, että olisi voinut Emma-iltana harkita sanansa tarkemmin etukäteen, mutta toimi tapojensa mukaisesti hetken huumassa.

Mikael Gabriel on artisti, joka sanoo, mitä ajattelee jo ennen kuin hän ajattelee mitä sanoo. Ja sen hän tekee hyvin palavalla tunteella, minkä vuoksi hänet usein ymmärretään väärin tai hänen oikea viestinsä ei tule kuulluksi.

Hän on kuitenkin tyytyväinen siitä, että musiikkipiireissä hänen viestinsä meni perille ja on aiheuttanut keskustelua.

– Se ei ollut pelkästään minun mielipiteeni, vaan se on oikea ja vakavasti otettava juttu kaikille ihmisille, jotka liittyvät musiikkialaan.

Ketä Mikael Gabriel haluaa puolustaa?

Hänen palopuheidensa ja someriitojensa taustalla tuntuu olevan oikeita epäkohtia, joihin artisti haluaa puuttua. Tuore Lennokki-kappale on esimerkki siitä, että hän kantaa huolta myös oikeista ongelmista.

Rikkaat vaan rikastuu, kun köyhät on ruokajonossa,
On viiden euron lottovoitto syntyy Suomessa,
Yksinhuoltaja metros menos töistä kotiin,
Kun lapsi tekee ulosottokirjeestä lennokin

Näillä sanoilla alkaa Mikael Gabrielin viimeinen kappale ennen määrittelemättömän pituista taukoa. Arjen epäkohdista kirjoittaminen ei kuitenkaan ole Mikael Gabrielille mitenkään uusi asia.

Tekstinsä osalta Lennokki on paluu juurille. Siihen maailmaan, mistä räppäri kymmenen vuotta vanhalla 5 miljoonaa muuta -debyyttilevyllään lähti liikkeelle. Yhteiskuntakritiikkiin pyrkinyt levy kumpusi artistin pahasta olosta ja heikoista elinoloista. Esimerkiksi Viiltoja-kappaleella Mikael Gabriel riimitteli seuraavasti:

Työtön, lapsi ja ehkä jopa kaksi,
Ei penniikään massii edes röökiaskiin,
Mitä sä voit tost odottaa?
Et sun oven taa tulee koputtaa,
Nainen ja mies skidit sylistä vie,
Huostaanotto nykynuoren tie, pois

Silloin Mikael Gabriel purki turhautumistaan ankeaan lähiömaisemaan ja vähätuloisten elämään nähtyään sen sisältä päin. Lennokilla artisti palaa omien kokemustensa ja lähipiirissään näkemiensä asioiden pariin.

Hän on itse yksinhuoltajaäidin kasvatti ja kertoo, kuinka isoäiti joi itsensä hengiltä. Elämänsä varrella Mikael Gabriel sanoo huijanneensa sosiaaliviranomaisia vain selvitäkseen seuraavasta kuukaudesta.

Mikaele Gabriel lavalla YleXPopissa 2018.
Mikael Gabriel esiintymässä YleXPopissa Vaasassa kesällä 2018. Mikaele Gabriel lavalla YleXPopissa 2018. Kuva: Juuli Aschan, YleX Mikael Gabriel,YleXPop

Vaikka Mikael Gabriel on menestynyt artisti, hän sanoo näkevänsä ympärillään edelleen epäkohtia, joita näki myös nuoruudessaan.

– Vaikka elämme hyvinvointivaltiossa ja hienossa maassa, jossa on turvallista eikä ole mitään sotaa tai vastaavaa, niin on paljon asioita, joiden vuoksi ihmiset joutuvat taistelemaan.

Piikkiä kappaleella lähetetään suoraan nykyisen eduskunnan ja pääministeri Juha Sipilän suuntaan: “Annetaan Sipilälle pysti, hyvinvointivaltio rikko itsemurhaennätyksii.”

Mikael Gabriel kirjoittaa itsemurhaennätyksistä, pahasta olosta ja kaltoinkohdellusta elämästä. Vaikka itsemurhien määrä Suomessa on ollut jo pitkään laskussa 90-luvun synkistä lukemista, nuorten tekemät itsemurhat ovat huolestuttavasti lisääntyneet. Erityisesti nuorten naisten osalta.

Ja onhan Mikael Gabriel siirtynyt sanoista tekoihin huolenaiheidensa suhteen.

Jouluna hän järjesti JVG:n kanssa neljättä kertaa hyväntekeväisyystapahtuman, jossa artistit jakoivat ruokakasseja vähävaraisille.

Rap-artisti Mikael Gabriel katsoo lähikuvassa suoraan kameraan.
Ennen Mikael Gabriel taukoa julkaistulla Lennokki-kappaleella vierailee Vesa-Matti Loiri. Rap-artisti Mikael Gabriel katsoo lähikuvassa suoraan kameraan. Kuva: Oskari Joutsen / YleX Mikael Gabriel

Kriittistä sanomaa sisältävän Lennokki-kappaleen julkaisu juuri nyt osuu otolliseen saumaan, sillä Suomessa käydään pian eduskuntavaalit.

Puolentoista kuukauden kuluttua kansalaiset kerääntyvät huhtikuun 14. päivä vaaliuurnien luo esittämään mielipiteensä valtion menosta piirtämällä numeron pienelle lapulle.

Räppärin mukaan biisissä käydään läpi asioita, joista puhutaan vaalien alla. Annetaan lupauksia siitä, mitä hoidetaan paremmin seuraavan vaalikauden alla, mutta ei kuitenkaan lopulta hoideta.

– Eihän se ole sattumaa, että siinä on mainittu Sipilä.

Mikael Gabriel toivoo olevansa yksinhuoltajaäidin ja tämän lapsen, lähiötyypin sekä tavallisen suomalaisen äänitorvi. Hän kokee onnistuneensa, jos voi julkisuudessa pitää tällaisten ihmisryhmien puolia.

Hautautuvatko huolet meluun?

Mikael Gabriel tasapainoilee kypsemmän artistiprofiilinsa ja riitapukarin maineensa kanssa. Viimeistään Vain elämää -ohjelman jälkeen hänessä on ollut havaittavissa aikuistumisen merkkejä, mutta vanhoista tavoista on hankala päästää irti.

Varsinkin niin temperamenttiselta ihmiseltä kuin Mikael Gabriel on.

Hautautuvatko Mikael Gabrielin oikeat huolet ja sanoma hänen suunsoittajan imagonsa sekä hänen aiheuttamansa nettimelun alle?

– En tiedä, otetaanko puheitani tai twiittejäni tosissaan vai ei. Harvemmin puhun paskaa, sanotaan nyt näin.

Kaikkea Mikael Gabrielin sanomaa ei kuitenkaan kannata suodattaa kritiikittä. Helsingin Sanomien kuukausiliitteen haastattelussa artisti kantaa huolta muun muassa siitä, että hänen mukaansa Israel hallitsee maailmantaloutta. Toisaalta samassa yhteydessä hänen huolenaiheitaan ovat poikien heikkeneva lukutaito ja merten saastuminen.

Hän kuitenkin toivoo, että jonain päivänä saisi palautetta, että “kiitti Miklu, kun toit nämä asiat esille silloin, kun kukaan muu ei puhunut niistä”.

Mutta millaisena ihmisenä Mikael Gabriel aikoo palata tauoltaan takaisin?

Keskellä viimeisiä haastattelupyörityksiä Mikael Gabriel kertoo, kuinka hänellä on jopa “hyvä ja vapaa fiilis kaikesta”.

Tauon jälkeen hän usko olevansa vieläkin vapautuneempi, sillä sapattikautensa aikana hän toivoo pääsevänsä irti asioista, jotka ovat määritelleet hänen koko elämäänsä tähän asti.

– Haluan tehdä jotain muuta, olla vähän erilainen ja löytää jotain, mitä en ole ennen löytänyt. Tuntea, että voin lentää, jos haluan.