Hyppää pääsisältöön

Nipsun ääninäyttelijä Markku Haussila: "Kaikkea ei pidä ottaa niin tosissaan"

Markku Haussila Muumilaakso-sarjan ensi-iltatilaisuudessa takanaan Muumilaakso-juliste.
Markku Haussila Muumilaakso-sarjan ensi-iltatilaisuudessa takanaan Muumilaakso-juliste. Kuva: Ilmari Fabritius Markku Haussila,Muumilaakso (tv-sarja),Nipsu (Muumit)

Muumilaakson asukkaista Nipsu herättää helposti myötätuntoa, vaikka hahmo onkin välillä malttamaton ja itsekäs. Markku Haussila tekee Nipsun ääniroolin Muumilaakso-sarjassa. Hänen mielestään Nipsusta voi oppia, ettei kaikkea kannata aina ottaa liian vakavasti.

Markku Haussila keksii käden käänteessä yhtäläisyyksiä itsensä ja roolihahmonsa Nipsun kesken.

– Se syö paljon ruokaa ja varastaa muidenkin jämät. Se on myös aika ahne. Mä en ole muuten ahne, paitsi ruoan kanssa. Mä vähän pelkään, että se loppuu lautaselta.

Ennen näyttelijän töitään Haussila on niittänyt mainetta tanssijana ja voittanut muun muassa kultaa modernin tanssin ja jazztanssin kilpailussa Yhdysvalloissa reilut kymmenen vuotta sitten. Siksi ei heti uskoisi, että hän kokee samankaltaisuutta Nipsun kömpelyyden kanssa.

– Tanssija voi olla kömpelö, ja mäkin olen vähän kömpelo. Mä olen ihan sellainen, että kulmia ja seiniä päin vaan! Voin jopa oikaista oven läpi tarvittaessa.

Nipsu on nautinnoista pitävä hahmo, jolla on taipumusta laiskuuteen. Hän myös pitää omistamisesta ja hamstraa siksi mielellään vaikkapa simpukan helmiä. Nipsu on ajoittain myös malttamaton.

Muumihahmot ja niiden persoonallisuus on analysoitu tarkasti sarjan tuotannossa, ja sarjassa niiden heikkoudet sekä motivaatiot tuodaan uudella tavalla esiin. Markku Haussila on pannut merkille, että Muumilaakso-sarjassa Nipsun ja muiden hahmojen luonteet saavat lisää syvyyttä.

Jokaisessa meissä on useita puolia.

– Siellä on aika isojakin kysymyksiä, kuten se että jokaisessa meissä on useita puolia. Musta tuntuu, että mukana on aika paljon kiinnostavia draamallisia kierroksia. Mä olen kuullut myös huhua, että Nipsustakin löytyy sarjan edetessä erilainen puoli, Haussila paljastaa.

Nipsun luonne kuvastuu Muumilaakso-sarjassa myös hahmon äänessä, joka on väillä täynnä touhua ja intoa. Markku kertoo, että Nipsun äänen perustana on hänen oma luontainen äänensä.

– Ei lähdetty siitä, että teen jonkin erikoisen äänen. Ääni syntyy tilanteiden tulkinnasta. Nipsuhan joutuu niin usein liemeen. Viimeksi mä jouduin näyttelemään niin, että mun kieli oli kiinni jäisessä tangossa, Haussila muistelee huvittuneena.

Muumien ja suomalaisten jalo olemisen taito

Muumilaakso-sarjan on ohjannut Steve Box, joka on muun muassa palkittu Oscarilla Wallace & Gromit: Kanin kirous -elokuvan toisena ohjaajana. Muumilaaksossa onkin luvassa toiminnantäyteisiä kohtauksia, mutta välillä laakson valtaa rauha ja hiljaisuus. Suvantohetkissä Haussila näkee suomalaista perimää.

– Suomalaiset ovat aika kovia oleilemaan. Suomalaiset osaa olla. Välillä ollaan aika vähäsanaisia ja vain pinnan alla on pohdiskelu käynnissä.

Tove Janssonin muumitarinoissa pohditaan usein suuria aiheita, kuten yksinäisyyttä, ystävyyttä, omistamisenhalua sekä pelkoa. Uuden sarjan tekijät haluavat välittää maailmalle sanomaa myös suvaitsevaisuudesta ja rakkaudesta, jotka ovat muumitarinoiden kantavia arvoja.

– Mun mielestä maailma tarvitsee ehdottomasti suvaitsevaisuutta ja rajatonta rakkautta tällä hetkellä ja ymmärrystä sitä kohtaan, mistä kukin tulee ja millaisen matkan kulkee, Haussila sanoo.

Kuva Muumilaakso-sarjasta. Nipsu pitää lyhtyä hämärässä. Muumipeikko kantaa lapiota.
Nipsu joutuu tasapainoilemaan seikkailunhimonsa ja pelkojensa kanssa Muumilaakso-sarjassa. Kuva Muumilaakso-sarjasta. Nipsu pitää lyhtyä hämärässä. Muumipeikko kantaa lapiota. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso (tv-sarja),Muumipeikko,Nipsu (Muumit)

Haussila on saanut viime aikoina uppoutua Nipsun kokemuksiin myötä- ja vastoinkäymisissä. Mitä katsojat ja lukijat voivat oppia Nipsusta?

– Mä olen oppinut Nipsusta, ettei kaikkea pidä ottaa niin tosissaan. Tai jos ottaa, kaikesta selvitään, vaikkei menisikään aina ihan putkeen.

Yksi Haussilan mielisitaateista on peräisin Muumilaakson Marraskuu -kirjasta, jossa Muumilaakso hiljenee talven viettoon. Tarinan alussa kerrotaan: “On niitä jotka jäävät ja toisia jotka lähtevät, niin on ollut aina. Kukin saa valita itse, mutta on valittava ajoissa, eikä koskaan saa antaa periksi.”

Haussila näkee sitaatissa syyn pitää kiinni unelmistaan.

– Uskon, että unelmista kiinni pitäminen on periksi antamattomuutta. Välillä niistä kiinni pitäminen on todella vaikeaa. Eivätkä ne toisaalta olisi unelmia, jos ne vain putoilisivat helpolla elämään, Markku muistuttaa.

Muumilaakso-sarjan uudet jaksot maanantaisin klo 20.00 TV2:ssa, Areenassa jo klo 00.01.

Lue lisää:

Muumilaakson hahmot heräävät henkiin tunnettujen näyttelijöiden äänillä – tältä ne kuulostavat

Muumipeikon, Pikku Myyn ja muiden rakastettujen muumihahmojen äänet täyttävät taas Muumilaakson, kun muumit heräävät talviuniltaan. Miltä Nuuskamuikkunen kuulostaa Olavi Uusivirran tulkitsemana? Kuuntele kaikki äänet!

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Muumilaakso